Afspraak datum: | |
Afspraak tijd: | |
Afdeling: | Nucleaire geneeskunde |
Locatie: | Gasthuis Delft, begane grond - gang G Reinier de Graafweg 5 2625 AD Delft |
U ontvangt deze folder, omdat wij u binnenkort verwachten op onze afdeling Nucleaire geneeskunde voor onderzoek. U krijgt hierbij een radioactieve vloeistof toegediend en er worden foto’s gemaakt. Aanmelden met behulp van patiëntenpas
U mag zich in het ziekenhuis met uw patiëntenpas aanmelden bij onze aanmeldzuil. Deze bevindt zich in de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bent u verwezen door een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en nog niet als patiënt bij ons ziekenhuis geregistreerd? Laat u zich dan eerst registreren bij de Patiëntenregistratie. Deze bevindt zich bij de ingang van ons ziekenhuis.
Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan voor het onderzoek aan onze medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om bepaalde afwijkingen in het lichaam en/of orgaanfuncties in beeld te brengen.
Voorbereiding op het onderzoek
Bij het maken van de afspraak voor uw onderzoek hoort u of er voorbereidingen noodzakelijk zijn en zo ja, welke. Wij verzoeken u een recente medicijnlijst van uw apotheek mee te nemen. Het kan zijn dat wij u vragen bepaalde medicijnen gedurende enige tijd niet in te nemen. Het is meestal mogelijk om een bekende aanwezig te laten zijn bij het onderzoek.
Het onderzoek
De radioactieve vloeistof die wij toedienen zendt straling uit. Deze straling vangen wij op met een zeer gevoelig apparaat, de gammacamera. Na een wachttijd die per behandeling kan variëren, maken wij opnames terwijl u stil ligt op een onderzoeksbed. Vaak blijkt tijdens het onderzoek dat er nog aanvullende foto’s nodig zijn. Ons personeel informeert u steeds zo goed mogelijk, maar soms kan dat pas op het laatste moment.
Niet schadelijk
De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit tijdens het onderzoek is zeer laag en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam of uw omgeving.
Contact met jonge kinderen en zwangere vrouwen
Kleine kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Op de dag dat u de radioactieve stof toegediend krijgt, kan het beter zijn om direct
contact met zwangere vrouwen en kleine kinderen te vermijden. Met ‘direct
contact’ bedoelen we: dicht naast elkaar zitten of liggen. Probeer direct
contact te beperken tot maximaal een half uur. De medewerkers kunnen u vertellen of dit bij u het geval is en voor welke periode dit geldt. Ook verzoeken wij u kleine kinderen niet mee te nemen als u voor onderzoek komt. Als wij kinderen moeten onderzoeken, dan passen wij de hoeveelheid radioactieve stof aan de leeftijd en het gewicht van het kind aan.
Reisverklaring
Gaat u binnen één maand na uw onderzoek een vliegreis maken? Meld dit dan bij de laborant die u op komt halen. Dan krijgt u van ons als het nodig is een reisverklaring mee.
Uitslag
Aangezien wij de resultaten eerst moeten bewerken en beoordelen, is het niet mogelijk om u meteen de uitslag te geven. Uw arts geeft u de resultaten van het onderzoek. Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.