Afspraak datum: | |
Afspraak tijd: | |
Afdeling: | |
Locatie: | |
U ontvangt deze folder, omdat wij u binnenkort op onze afdeling Nucleaire geneeskunde verwachten voor een MIBG-scintigrafie. Een MIBG-scintigrafie is een onderzoek waarbij foto’s worden gemaakt van het hele lichaam met behulp van een radioactieve stof (MIBG). Deze stof injecteren wij bij voorkeur in een ader van uw arm. Op deze manier kunnen wij de functie van bepaalde lichaamsdelen beoordelen en diverse ziekteprocessen in uw lichaam opsporen. Uw arts kan u vertellen waarvoor we het onderzoek bij u doen. Aanmelden met behulp van patiëntenpas
U mag zich in het ziekenhuis met uw patiëntenpas aanmelden bij onze aanmeldzuil. Deze bevindt zich in de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bent u verwezen door een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en nog niet als patiënt bij ons ziekenhuis geregistreerd? Laat u zich dan eerst registreren bij de Patiëntenregistratie. Deze bevindt zich bij de ingang van ons ziekenhuis.
Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan voor het onderzoek aan onze medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde.
De voorbereiding op het onderzoek
U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Wij willen wel graag weten welke medicijnen u gebruikt. Bepaalde medicijnen hebben invloed op het onderzoek, omdat ze ervoor zorgen dat de organen geen MIBG opnemen. U moet met het gebruik van deze medicijnen een bepaalde tijd vóór het onderzoek stoppen. Mocht dit voor u van toepassing zijn, dan bespreken wij dit met u tijdens het maken van uw afspraak. Bij twijfel kunt u
contact opnemen met uw arts of de afdeling Nucleaire geneeskunde. De contactgegevens vindt u onderaan deze folder en op onze website www.reinierdegraaf.nl.
Om uw schildklier te beschermen tegen de radioactieve stof, dient u gedurende drie dagen één keer per dag één capsule kaliumjodaat te slikken. Hiermee begint u de dag voor de injectie. Op de dag van de injectie neemt u de tweede capsule, de dag na de injectie de derde.
Soms is het noodzakelijk om na de injectie de stoelgang te bevorderen (laxeren). U krijgt dan het medicijn Prunacolon mee met een instructie. Als u diarree heeft, is laxeren ongewenst. Wilt u ons dit laten weten?
Als u dat prettig vindt, mag u een bekende vragen om bij het onderzoek aanwezig te zijn. Ook kunt u uw eigen muziekspeler (zoals een telefoon) en oortjes of een koptelefoon meenemen.
Het onderzoek
Op de eerste afspraak krijgt u de injectie. Het duurt enige tijd voordat de stof zich door uw lichaam heeft verspreid. De foto’s maken wij in principe na 24 uur (duur: twee uur) en soms, afhankelijk van de vraagstelling, ook nog eens na 48 uur (duur: maximaal één uur). Wanneer wij de foto’s maken, ligt u op uw rug op de onderzoekstafel, waarbij de gammacamera langzaam over u heen en onder u door schuift. Deze camera is zeer gevoelig en vangt de straling op die de radioactieve vloeistof uitzendt. Voor een goed resultaat is het nodig dat de gammacamera dicht bij uw lichaam komt te staan en dat u stil ligt. Afhankelijk van de reden van het onderzoek maken we soms ook foto’s waarbij de gammacamera om u heen draait. Wij zullen dit allemaal met u bespreken.
Niet schadelijk
De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit tijdens het onderzoek is zeer laag en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam of uw omgeving.
Contact met jonge kinderen en zwangere vrouwen
Kleine kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Op de dag dat u de radioactieve stof toegediend krijgt, kan het beter zijn om direct
contact met zwangere vrouwen en kleine kinderen te vermijden. Met ‘direct
contact’ bedoelen we: dicht naast elkaar zitten of liggen. Probeer direct
contact te beperken tot maximaal een half uur. De medewerkers kunnen u vertellen of dit bij u het geval is en voor welke periode dit geldt. Ook verzoeken wij u kleine kinderen niet mee te nemen als u voor onderzoek komt. Als wij kinderen moeten onderzoeken, dan passen wij de hoeveelheid radioactieve stof aan de leeftijd en het gewicht van het kind aan.
Reisverklaring
Gaat u binnen 1 week na de MIBG-scintigrafie een vliegreis maken? Meld dit dan bij de laborant die u op komt halen. Dan krijgt u van ons als het nodig is een reisverklaring mee.
Uitslag
Aangezien wij de resultaten eerst moeten bewerken en beoordelen, is het niet mogelijk om u meteen de uitslag te geven. Uw arts geeft u de resultaten van het onderzoek. Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.