Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Onbedoeld gewichtsverlies bij ziekte

Onbedoeld gewichtsverlies bij ziekte

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De verpleegkundige heeft u bij opname een aantal vragen gesteld over gewichtsverlies en verminderde eetlust. De verpleegkundige heeft geconstateerd dat uw voedingstoestand verminderd is, daarom ontvangt u deze informatie. In deze brochure leest u wat een verminderde voedingstoestand betekent en wat u eraan kunt doen.

Voedingstoestand en ondervoeding

Als uw voedingstoestand minder goed is, spreken we van ondervoeding. Dat kan matige of ernstige ondervoeding zijn.
Er is sprake van ondervoeding als u:
Daarnaast speelt het mee of u een verminderde eetlust heeft en/of u gebruik maakt, of heeft gemaakt, van sondevoeding of drinkvoeding.
Ondervoeding kan bij iedereen ontstaan, ongeacht of u nu ondergewicht, overgewicht of een normaal gewicht heeft.

Het probleem van ondervoeding

Gewichtsverlies bij ziekte is altijd onwenselijk. Het betekent namelijk dat u weefselmassa (van spieren en organen) verliest en dat uw conditie achteruitgaat. Daarnaast is de kans op infecties groter en genezen wonden minder snel. Ook vertraagt ondervoeding uw herstel en kan de behandeling daardoor minder goed aanslaan.

De behandeling van ondervoeding in ons ziekenhuis

Om uw voedingstoestand te verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende eet. Het is van belang dat u voldoende energie (calorieën) en eiwitten binnenkrijgt. Echter, als u misselijk bent en/of weinig eetlust heeft, kunt u het moeilijk vinden om genoeg te eten. De assist of verpleegkundige kan u in dat geval wellicht helpen in uw keuze. Geeft u daarom dit soort klachten aan hen door.

Tussendoortjes

Wij adviseren u om bij ondervoeding verdeeld over de dag regelmatig (kleine hoeveelheden) te eten. Gedurende de periode dat u in ons ziekenhuis bent opgenomen, bieden wij u drie keer per dag een extra tussendoortje aan. In het assortiment van deze tussendoortjes houden wij rekening met samenstelling, smaak en variatie. Elk tussendoortje bevat een ruime hoeveelheid calorieën en eiwitten. Het kan zijn dat u ook 1x per dag een flesje eiwitverrijkte medische drinkvoeding aangeboden krijgt. Het assortiment kunt u opvragen aan de Assistmedewerker.
Wanneer u een speciaal dieet volgt, bijvoorbeeld lactosevrij, glutenvrij of natriumbeperkt, houden we daar in de maaltijden en in de tussendoortjes rekening mee.

Wat u na uw ontslag zelf thuis kunt doen

Ook na ontslag uit het ziekenhuis is het goed om uw voedingstoestand in de gaten te houden. Het gewicht is daarbij een goede graadmeter. U kunt uw gewichtsverloop volgen door één keer per week even op de weegschaal te gaan staan.
Wanneer uw gewicht vermindert (meer dan 3 kilogram per maand en/of meer dan 6 kilogram per halfjaar) kunt u dit bespreken met uw specialist, huisarts of diëtist.

Enkele praktische tips voor thuis

Meer informatie over gezonde voeding vindt u op www.voedingscentrum.nl.

Drinkvoeding

Wanneer u in ons ziekenhuis aanvullende medische drinkvoeding kreeg vanwege een slechte voedingstoestand, kan het wenselijk zijn dat u dit na ontslag nog een poosje voortzet. U kunt dit bespreken met uw huisarts. Uw huisarts kan u ook doorverwijzen naar de eerstelijns diëtist.
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt en/of bekend bent bij de trombosedienst, is het verstandig om het gebruik van drinkvoeding te melden bij de voorschrijvende arts of bij de trombosedienst. In sommige gevallen kan de werking van de medicatie namelijk beïnvloed worden door vitamine K die aan de drinkvoeding is toegevoegd. De dosering van de medicatie moet dan misschien worden aangepast. Of er invloed merkbaar is, verschilt van persoon tot persoon.

Graag benadrukken wij dat de werking van bloedverdunners niet wordt beïnvloed door de vitamine K die van nature aanwezig is in een gevarieerde gezonde voeding!

Diëtisten bij u in de buurt

Voor Delft, Westland, Oostland, Zuid-Hollandse eilanden, Nieuwe Waterweg-Noord:
Careyn
Postbus 900
3100 AX Schiedam
088 - 123 99 88

Voor Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Den Haag:
Florence
Postbus 1005
2280 CA Rijswijk
070 - 413 10 02

Voor Delft, Naaldwijk en ’s Gravenzande:
Pieter van Foreest
Beukenlaan 2
2612 VC Delft
015 - 215 28 30

Zelfstandig gevestigde diëtisten bij u in de buurt, vindt u op www.nvdietist.nl.


Foldernummer: 0140
Laatst bijgewerkt op: 18-09-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien