U ontvangt deze informatie, omdat u een afspraak voor een scanonderzoek van uw ogen krijgt. Hierin leest u wat dit betrekkelijk eenvoudige onderzoek inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. Het scanderzoek
Bij dit scanonderzoek maken wij met speciale apparatuur een opname van de oogzenuw achterin uw beide ogen. Hierdoor worden dingen zichtbaar die de oogarts niet duidelijk genoeg kan zien. Ook doen wij metingen die wij later kunnen herhalen om de resultaten te vergelijken met eerdere scans van de oogzenuw.
Makkelijk te ondergaan
De scanonderzoeken zijn makkelijk te ondergaan: u zit op een stoel en leunt met uw kin op een steuntje van het scanapparaat. Tijdens het scannen mag u even niet bewegen of knipperen en kijkt u recht voor u uit. Meestal is de scan dan in een paar minuten klaar. Bij deze scans is het soms nodig om met druppels de pupillen wijd te maken. Deze druppels hinderen bij sommige patiënten het zicht zodanig dat autorijden niet meer mogelijk is gedurende ongeveer zes uur. Als u geen ervaring met deze druppels heeft, zorg dan dat u niet zelf een auto hoeft te besturen bij uw vertrek.
Doel van het onderzoek
Een OCT-papilscan doen we om een idee te krijgen van het risico op glaucoom ofwel hoge oogdruk. Sommige mensen hebben een langzame slijtage van de oogzenuw die kan komen door te hoge oogdruk. De scan kan dergelijke slijtage in een vroeg stadium aantonen. De scanapparatuur werkt met onzichtbaar licht, dus geen straling of magnetisme. Het lampje dat u ziet tijdens het onderzoek is om te richten.
De uitslag
De technisch oogheelkundig assistent die het onderzoek doet, vertelt u of de scan is gelukt. De uitslag van de scan krijgt u van de oogarts zelf, omdat dit in samenhang moet gebeuren met de kennis die de oogarts van u en uw ogen heeft. Bij twijfel over de uitslag wordt uw afspraak bij de oogarts vervroegd.
Heeft u vragen?
Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust voor aanvang van het onderzoek aan uw oogarts. Meer informatie en contactgegevens vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.