Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie

Novasure behandeling

Novasure behandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij de NovaSure behandeling brengen we een waaier in de baarmoederholte. Daarmee branden we het baarmoederslijmvlies dicht met radiofrequentie-energie. Hierdoor verliest u minder bloed tijdens de menstruatie.

Waarom een NovaSure behandeling

Eén op de vijf vrouwen heeft last van veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Dit noemen we ook wel hevig menstrueel bloedverlies. De klachten treden vooral op in de periode tussen de 35 en 45 jaar. In de meeste gevallen vinden we hiervoor geen duidelijke oorzaak. NovaSure zorgt ervoor dat het overmatig bloedverlies stopt.

Voor wie is NovaSure geschikt

De behandeling is het meest geschikt voor vrouwen met overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, waarbij geen oorzaak is gevonden voor het overmatige bloedverlies.
De NovaSure-behandeling is niet voor iedereen de geschikte oplossing. Wanneer er bij u poliepen of vleesbomen die tot in de baarmoederholte reiken zijn ontdekt, passen we NovaSure niet toe. Dat kan eventueel wel als deze poliepen of vleesbomen zijn verwijderd (indien mogelijk). Ook moet uw uitstrijkje normaal zijn. De baarmoeder moet bepaalde afmetingen in lengte en breedte hebben. Als de baarmoeder te groot of te klein is, past de waaier niet. Tijdens de behandeling kunnen we pas de grootte van de baarmoeder zien. Past de waaier niet? Dan kunnen we helaas de behandeling niet afmaken.

Verder gebruiken we de NovaSure alleen bij vrouwen die niet meer zwanger willen worden. Na de NovaSure behandeling mag u niet meer zwanger worden. Zwangerschap na een NovaSure –behandeling is namelijk voor zowel de moeder als de foetus gevaarlijk, aangezien het baarmoederslijmvlies na de behandeling niet in staat is de foetale ontwikkeling goed te ondersteunen. U moet daarom na de behandeling voorbehoedsmiddelen blijven gebruiken.

Welke verdoving wilt u

We kunnen de NovaSure behandeling op de operatiekamer uitvoeren of op de poliklinische operatiekamer (POK). Het verschil zit in de verdoving die wordt gebruikt.

Op de operatiekamer krijgt u volledige narcose of wordt u verdoofd met de ruggenprik. U wordt dan een dag opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Na de operatie, die ongeveer tien minuten duurt, gaat u naar de uitslaapkamer. Wanneer u goed wakker bent en u zich goed voelt, gaat u terug naar de afdeling. U gaat dezelfde dag naar huis.

Op de poliklinische operatie kamer krijgt u sedatie. Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Dit gebeurt door middel van toediening van medicijnen via een klein infuusnaaldje in een ader van uw hand of arm. Sedatie zorgt er in het algemeen voor dat u een onplezierig onderzoek of onplezierige behandeling als acceptabel ervaart. De sedatie wordt uitgevoerd door een Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Dit is een anesthesie medewerker die hiervoor speciaal is opgeleid en werkt onder verantwoordelijkheid van een anesthesioloog. Zie ook de folder ‘Sedatie in het Reinier de Graaf Gasthuis’. Sedatie heeft als voordeel dat u snel na de operatie weer naar huis mag. Uw opname duurt dan een stuk korter. U mag zelf beslissen wat u wilt. De keuze voor narcose of sedatie is heel persoonlijk. U kunt dit met uw gynaecoloog bespreken.

Hoe bereidt u zich voor

Enkele uren voor de operatie of het onderzoek mag u niet meer eten en drinken. Dat noemen we nuchter zijn.

U moet voor de operatie of het onderzoek dat u krijgt een lege maag hebben (nuchter zijn). Overgeven tijdens een operatie of onderzoek is gevaarlijk voor uw gezondheid. Een lege maag voorkomt dat tijdens de operatie of het onderzoek de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomt.

Vraag iemand om u te brengen en te halen. We raden u namelijk aan om na de ingreep niet zelf met de auto naar huis te rijden.

Hoe verloopt de behandeling met NovaSure

Tijdens de behandeling rekken we de baarmoedermond op. We meten dan de baarmoederholte op. Vervolgens verrichten we een curettage om weefsel onderzoek te kunnen verrichten ter uitsluiting van afwijkend baarmoederslijmvlies. Daarna brengt de gynaecoloog de NovaSure in. Gedurende maximaal twee minuten wordt het baarmoederslijmvlies verhit. Hierna verwijderen we de NovaSure. De totale procedure duurt ongeveer tien minuten.
  1. Via de baarmoederhals brengt de gynaecoloog een dun buisje in de baarmoeder.
  2. Vervolgens wordt een instrument van gaas door het buisje geschoven.
  3. Het instrument vouwt zich uit en neemt de afmeting van de baarmoeder aan.
  4. Gedurende maximaal twee minuten wordt het baarmoederslijmvlies verhit.
  5. Het instrument van gaas wordt teruggetrokken in het buisje en verwijderd.

Wat gebeurt er na de behandeling

Na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen. De mate van pijn wisselt sterk per persoon. In sommige gevallen kan deze vrij hevig zijn. Meestal zijn de buikkrampen na acht tot twaalf uur voorbij. De gynaecoloog kan u hier een pijnstiller voor geven. Na 2 weken krijgt u een telefonische afspraak voor de uitslag van het weefsel onderzoek. Na 6 weken komt u terug op de polikliniek voor controle.

Waar moet u op letten na de NovaSure behandeling

Direct na de ingreep en eerste dagen na de ingreep:


Periode na de NovaSure-behandeling

De eerste twee of drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet in bad te gaan en geen geslachtsgemeenschap te hebben. Zo voorkomt u infecties. De eerste en tweede menstruatie na de NovaSure-behandeling kunnen nog hevig zijn, maakt u
zich daarover geen zorgen.

Effect van de NovaSure behandeling

Werk

Sommige vrouwen voelen zich na de ingreep nog vervelend. Het is dan ook het beste om op de dag van het onderzoek geen belastende werkzaamheden te verrichten. Enkele dagen later kunt u over het algemeen uw normale bezigheden weer oppakken. Soms kan het verstandig zijn om een paar dagen vrij te nemen.

Registratie van medische gegevens

De vakgroep gynaecologie is verplicht om de kwaliteit van de zorg die wij u geven te registreren. Hierdoor kunnen we ook in de toekomst de kwaliteit verbeteren. Wij hebben hiervoor gegevens van u nodig, zoals medische gegevens van de ingreep en informatie over hoe het daarna met u gaat. Deze gegevens zijn anoniem en niet naar u terug te voeren. Heeft u bezwaar tegen deze registratie? Dan kunt u dit doorgeven aan uw behandelend arts.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u deze altijd stellen aan de gynaecoloog, u kunt dan contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer: 015 - 260 42 07. Bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 - 16.30 uur.
Ook kunt u meer informatie vinden op onderstaande websites: www.nvog.nl of www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0286
Laatst bijgewerkt op: 30-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien