Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Endoscopie

Veelgestelde vragen endoscopie

Veelgestelde vragen endoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen


Heb ik een verwijsbrief nodig voor een onderzoek op de afdeling Endoscopie?

Mijn huisarts heeft mij doorverwezen naar de afdeling Endoscopie. Hoe nu verder?

Als u bent doorverwezen voor een endoscopisch onderzoek, dan krijgt u eerst goede voorlichtingsinformatie. Deze kunt u thuis op uw eigen computer doornemen. De afdeling Endoscopie neemt contact met u op om uw toestemming te vragen om de intakelink per beveiligde e-mail naar u te sturen. U bekijkt dan thuis de voorlichtingsmodule en beantwoordt de vragenlijst. Vervolgens wordt deze beoordeeld om er zeker van te zijn dat wij het onderzoek veilig voor u kunnen inplannen.
In de voorlichtingsmodule leggen we u het onderzoekstraject uit. Aan het einde van de module vult u een vragenlijst in. Daarna stuurt u deze naar de afdeling Endoscopie. Vervolgens zijn er drie mogelijkheden:
Mocht u geen e-mailadres hebben, dan krijgt u de voorlichtingsinformatie van de endoscopie-assistente op de prescopie-poli. Het is belangrijk dat u iemand meeneemt naar deze afspraak als u niet vaardig bent met computers.

U kunt zelf alvast inloggen op Mijn Reinier de Graaf. Hier kunt u uw adres, telefoonnummer, e-mailadres en medicatie controleren of toevoegen bij uw persoonlijke gegevens.
Als u via het Bevolkingsonderzoek Nederland bent doorverwezen, dan ontvangt u de voorlichting in het ziekenhuis. Let op: dit is een aparte afspraak. De afspraak voor het onderzoek wordt aansluitend gemaakt.

Dekt mijn verzekering een endoscopische ingreep?

Bijna alle verzekeraars vergoeden (een groot deel van) een endoscopisch onderzoek. Soms wordt hierbij een deel van het eigen risico gebruikt. Om een precies antwoord op uw vraag te krijgen, kunt u contact opnemen met uw eigen verzekeraar.

Heeft u een budgetpolis of een andere goedkope verzekering?

Zorg dat u goed navraagt bij uw verzekeraar hoe de vergoeding is geregeld. Dit voorkomt nare verrassingen.

Op welke termijn kan ik een oproep verwachten voor mijn onderzoek?

Het inplannen van het onderzoek kan van veel factoren afhangen. Soms zijn aanvullende gegevens nodig uit een ander ziekenhuis of is een extra consult nodig van een specialist. Wij houden de toegangstijden zo kort mogelijk, en wij houden de reden van uw onderzoek goed in de gaten. Zo wordt u binnen een verantwoorde termijn opgeroepen.
Voor het inplannen van het bevolkingsonderzoek is een zo kort mogelijke toegangstijd gewenst. Het Bevolkingsonderzoek Nederland houdt rekening met de wachttijden in de verschillende centra en heeft voor u een locatie uitgezocht met de kortste wachttijd. U hoort in het intakegesprek wanneer het onderzoek voor u wordt ingepland.

Krijgt mijn huisarts van elk endoscopisch onderzoek een bericht?

Na de endoscopie stuurt de specialist uw huisarts zo snel mogelijk een (digitaal) verslag. Zo weet uw huisarts welke onderzoeken u heeft gehad in ons ziekenhuis en wat daarvan de uitslag is.

Ik wil graag een afspraak maken/verplaatsen/annuleren. Kan dat?

Als u een verwijzing heeft, dan kunt u onze afdeling Endoscopie bellen voor een afspraak. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 14.30 uur via telefoonnummer 015 - 260 40 05. Wij vragen u om uiterlijk 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen als u uw afspraak wilt verplaatsen of annuleren. Dan kunnen wij iemand anders helpen die wacht op een afspraak.

Digitale voorlichting


Hoe werkt digitale voorlichting?

Als u wordt doorverwezen voor een endoscopisch onderzoek, dan ontvangt u uitgebreide informatie ter voorbereiding.
Via e-mail krijgt u een link toegezonden met de voorlichtingsmodule (digitale voorlichting). In deze voorlichtingsmodule leggen we u het hele onderzoekstraject uit. Aan het einde van de module vult u een vragenlijst in. Daarna stuurt u deze naar de afdeling Endoscopie. Vervolgens zijn er 3 mogelijkheden:

Mocht u geen e-mailadres hebben, dan krijgt u de voorlichtingsinformatie van de endoscopie-assistente op de prescopie-poli. Het is belangrijk dat u iemand meeneemt naar deze afspraak als u niet vaardig bent met computers.
Als u een coloscopie moet ondergaan via het Bevolkingsonderzoek Nederland is het noodzakelijk dat u naar het ziekenhuis komt voor de voorlichting.

Waarom digitale voorlichting?

Onze patiënten geven aan dat digitale voorlichting eenvoudig te gebruiken is. Het is minder intensief, omdat patiënten niet naar het ziekenhuis hoeven te komen. Patiënten kunnen de voorlichting op ieder moment van de dag thuis volgen. Ook is het prettig dat patiënten de voorlichting nogmaals kunnen bekijken. Onze voorlichting is ook op papier beschikbaar. Hiervoor verwijzen wij u naar de folders op deze website.

Helaas is het niet mogelijk de vragenlijst in te vullen op een mobiele telefoon of via een app. De vragenlijst is alleen in te vullen via een tablet, laptop of computer.
De voorlichting werkt het beste in de browsers: Edge, Chrome, Safari of Firefox. Mocht de voorlichting toch vastlopen, dan is het apparaat waarop u de voorlichting bekijkt waarschijnlijk verouderd of is uw software niet up-to-date.

Endoscopisch onderzoek


Mag ik voor het onderzoek eten en drinken?

Voor de meeste onderzoeken mag u voor het onderzoek niet eten en drinken. Voor de meeste van onze onderzoeken moet u zich voorbereiden (laxeren en/of nuchter zijn). De tijdstippen en voorschriften hiervoor worden aan u uitgelegd in de folder. U ontvangt deze informatie bij het maken van de afspraak voor het onderzoek.

Mag ik voorafgaand aan het onderzoek mijn medicijnen innemen?

De meeste medicijnen kunt u gewoon door gebruiken tot aan het onderzoek. Als u bloedverdunners gebruikt of suikerziekte heeft, worden deze medicijnen meestal aangepast om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren. U wordt hierover goed geïnformeerd.

Kan ik bij een endoscopisch onderzoek altijd sedatie krijgen?

Uw huisarts of verwijzend specialist heeft het wel of niet toedienen van sedatie tijdens uw onderzoek met u doorgesproken voordat de aanvraag voor het onderzoek is gedaan. Wij volgen de aanvraag zoals deze met u is afgesproken. Tijdens de intake kunt u hier desgewenst vragen over stellen. Sedatie is niet voor alle onderzoeken nodig. Sedatie moet u niet verwarren met narcose.

De voorbereiding van mijn darm- of maagonderzoek lukt niet, wat moet ik doen?

Wij adviseren u de folder over de darmvoorbereiding (laxeerschema) goed door te nemen. Als de voorbereiding voor uw darm- of maagonderzoek niet lukt, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Endoscopie.
Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 015 - 260 40 05.


Foldernummer: 0939
Laatst bijgewerkt op: 09-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien