U ontvangt deze informatiefolder, omdat u een breuk van de kop of hals van het spaakbeen heeft. In deze informatiefolder leest u meer over de behandeling daarvan. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via de contactgegevens aan het eind van deze informatie.
Diagnose en onderzoek
Een breuk van het kopje of de hals van het spaakbeen (radius) ontstaat vaak door een val op een gestrekte arm of een zijwaartse val. Dit geeft pijn rond de elleboog. Met name het draaien van de hand is pijnlijk en niet goed mogelijk. De diagnose wordt gesteld met lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto.
Behandeling
Een breuk van het kopje of de hals van het spaakbeen wordt behandeld zonder operatie indien deze niet verplaatst is. Dit wordt behandeld met een drukverband of elastische kous (tubigrip) omdat het kopje van het spaakbeen wordt omvat door een strak bandje dat de breuk netjes op zijn plek houdt. Wel is het belangrijk om belasting op de as van de arm (leunen of duwen) de eerste 4 weken te vermijden. Ook dingen tillen zal in die periode vaak niet goed lukken door de gevoeligheid.
Douchen
U mag de tubigrip uittrekken en dan kunt u gewoon douchen.
Pijnstilling
Volg de instructies van uw arts over pijnmedicatie op. In algemene zin raden wij het gebruik van paracetamol aan. Dit is een pijnstiller zonder al te veel bijwerkingen. Hierbij is de maximale toegestane dosering zonder voorschrift van een arts voor volwassenen vier keer twee tabletten van 500 milligram per 24 uur. Wanneer dit onvoldoende pijnstilling biedt, kan extra pijnstilling nodig zijn. Neem hiervoor
contact op met uw behandelend arts (via poli) of uw huisarts.
Oefeningen
U mag vanaf dag 1 beginnen met het oefenen van alle bewegingen van de elleboog. Dit zijn het buigen en strekken van de elleboog en het draaien van de hand met gebogen elleboog. U kunt dit het beste elk uur van de dag (of in ieder geval meerdere malen per dag) kort oefenen
i.p.v. één keer op een dag langdurig.
In eerste instantie is het draaien van de hand vaak pijnlijk en niet goed mogelijk. Als u dit rustig blijft oefenen tot de pijngrens, gaat dit vaak binnen enkele weken goed vooruit. Een beperking in het strekken van de elleboog kan na dit letsel vrij hardnekkig zijn en verdient uw aandacht bij het oefenen. Als dit niet goed vooruit gaat is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. Deze zijn vrij toegankelijk, maar uw arts kan wel een verwijzing schrijven ter informatievoorziening naar de fysiotherapeut.
Zwemmen
U mag rustig zwemmen met dit letsel. Kijk alleen uit met leunen en steunen op de arm bij in en uit het zwembad stappen.
Verkeersdeelname
Over deelname in het verkeer tijdens uw herstel per fiets/auto doen wij geen uitspraak, neem hierover
contact op met uw verzekering.
Over het algemeen kunt u weer deelnemen aan het verkeer indien u geen pijn en/of bewegingsbeperking meer ervaart.
Vliegen
U mag vliegen met dit letsel.
Contact
Voor vragen over medicijnen óf als de pijn toeneemt, neemt u
contact op met de polikliniek van uw behandelend arts:
- Polikliniek trauma chirurgie orthopedie: 015 - 260 42 13
- SEH (buitenkantoortijden in noodsituatie): 015 - 260 30 60
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u
contact opnemen met de gipskamer.