Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Nierverwijdering

Nierverwijdering

Nefrectomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u samen met uw uroloog heeft besloten dat uw nier verwijderd zal worden. In de meeste gevallen gebeurt dit vanwege een kwaadaardig gezwel, minder vaak vanwege een goedaardige nieraandoening of nierstenen. Deze operatie heet nefrectomie. Tijdens de voorgesprekken met uw uroloog bent u geïnformeerd over de operatie en de mogelijke complicaties. In deze informatie leest u wat deze ingreep precies inhoudt, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en waarmee u rekening moet houden na de operatie.

De voorbereiding op de operatie

Als voorbereiding op uw operatie maken wij voor u een poliklinische afspraak bij het POS (preoperatief spreekuur). Dit is om te kijken of u lichamelijk in staat bent de operatie te ondergaan en om de anesthesie (verdoving) met u te bespreken. Er wordt ook bloed afgenomen. Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u met het gebruik hiervan voor de operatie stoppen. De anesthesist informeert u hierover tijdens het preoperatieve spreekuur.

Uw opname in ons ziekenhuis

Wij nemen u op, op de dag van de operatie, in ons ziekenhuis. Voordat u naar de afdeling komt wordt er op het laboratorium nog bloed afgenomen. Daarna gaat u naar de 4e etage waar u opgenomen wordt. U dient voor de operatie nuchter te zijn. Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken. Wanneer u niet nuchter bent op het moment dat u voor een operatie komt, kan de operatie niet doorgaan.

De operatie

Op de inleidingskamer bereiden wij u voor op de operatie. U krijgt een ruggenprik, waarbij de anesthesioloog een dun slangetje (pijnlijn) achterlaat voor continue pijnbestrijding (hiervoor is specifieke informatie verkrijgbaar op onze afdeling). U krijgt ook een infuus. De anesthesioloog draagt zorg voor de volledige narcose en houdt u in de gaten tijdens de operatie.

Tijdens de operatie brengt de uroloog ook een blaaskatheter (dunne slang in de blaas) in om de urine op te vangen. Ook heeft u een wonddrain (slangetje). Deze is achtergelaten om bloed en vocht vanuit het operatiegebied af te voeren. Wij sturen de verwijderde nier naar de patholoog-anatoom die de nier gaat onderzoeken. De uitslag hiervan krijgt u tijdens een nacontrole op de polikliniek.

Na de operatie

Eenmaal terug op de afdeling zorgen de verpleegkundigen van de afdeling voor u en dragen zo bij aan een goed herstel. Wij verwijderen de drain, infuus en blaaskatheter afhankelijk van uw gezondheidstoestand. Na uw operatie is bewegen goed voor het herstel. De verpleegkundige helpt u hiermee.

Mogelijke complicaties

Bij iedere operatie is er kans op een bloeding of een wondinfectie. U kunt ook last krijgen van de blaaskatheter. Dit kunt u aangeven bij de verpleegkundigen; zij kunnen u hier medicijnen voor geven. U krijgt voldoende pijnstilling tijdens de herstelperiode. Mocht u onverwachts toch pijn krijgen, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundigen.

Uw ontslag uit ons ziekenhuis

De gemiddelde opnametijd voor deze ingreep is in ongeveer 3-5 dagen. Dit verschilt per persoon en hangt af van uw gezondheidstoestand. In principe functioneert u, afhankelijk van het genezingsproces, na verloop van tijd weer zoals u dat gewend bent. U mag alles eten en drinken en u wast zich of doucht zoals u dat gewend bent. De wond heeft bij een normale genezing geen speciale verzorging nodig. U mag tot zes weken na ontslag geen zwaar werk of zware arbeid verrichten. Dat wil zeggen niet te zwaar tillen of intensief sporten. Autorijden mag, na twee weken, maar houdt u rekening met een verminderd concentratievermogen.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0801
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien