Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Nierstenen verwijderen via de zij

Nierstenen verwijderen via de zij

PNL

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat onderzoek heeft aangetoond dat u een grote steen in uw nier heeft. In overleg met u, heeft de arts besloten deze grote steen operatief te verwijderen. Omdat vergruizing niet mogelijk is of geen effect heeft gehad.
Hier leest u meer over deze operatie, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en waarmee u rekening moet houden na de ingreep.

De voorbereiding op de operatie

Als voorbereiding op uw operatie krijgt u een poliklinische afspraak bij het POS (preoperatief spreekuur). Er moet bloed afgenomen worden. Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u met het gebruik hiervan voor de operatie stoppen. De anesthesist informeert u hierover tijdens het preoperatieve spreekuur.

Opname

U wordt opgenomen, op de dag van de operatie, op in ons ziekenhuis. Op die dag laat u bloedprikken bij de bloedafname. U dient voor de operatie nuchter te zijn. Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken. Wanneer u niet nuchter bent op het moment dat u voor een operatie komt, kan de operatie niet doorgaan.

De operatie

Eerst wordt de nier met een naald door de huid aangeprikt. Via het een slangetje wordt een holle buis ingebracht. Met een camera wordt de binnenkant van de nier bekeken en wordt de steen na inwendige vergruizing via de holle buis uit de nier gehaald. Aan het einde van de operatie wordt een slangetje in de nier achtergelaten om de urine uit de nier, af te laten lopen.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Eenmaal terug op de afdeling zorgen de verpleegkundigen van de afdeling voor u en dragen zo bij aan een goed herstel. Wij verwijderen de drain, infusen en blaaskatheter afhankelijk van uw gezondheidstoestand. Na uw operatie is bewegen goed voor het herstel. De verpleegkundige helpt u hiermee.

Mogelijke complicaties

Bij iedere operatie is er kans op een bloeding of een wondinfectie. U kunt ook last krijgen van de blaaskatheter. Dit kunt u aangeven bij de verpleegkundigen; zij kunnen u hier medicijnen voor geven. U krijgt voldoende pijnstilling tijdens de herstelperiode. Mocht u onverwachts toch pijn krijgen, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundigen.

Uw ontslag uit ons ziekenhuis

De gemiddelde opnametijd voor deze ingreep is in ongeveer 2-4 dagen. Dit verschilt per persoon en hangt af van uw gezondheidstoestand. In principe functioneert u, afhankelijk van het genezingsproces, na verloop van tijd weer zoals u dat gewend bent. U mag alles eten en drinken en u wast zich of doucht zoals u dat gewend bent. De wond heeft bij een normale genezing geen speciale verzorging nodig. U krijgt een afspraak mee voor op de polikliniek.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0800
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien