Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Niersteenvergruizing

Niersteenvergruizing

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort wordt behandeld met de niersteenvergruizer op de poli Urologie in het Haga ziekenhuis, locatie Leyweg.
Door deze informatie te lezen kunt u zich voorbereiden.


Voorbereiding

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt moet u dit melden aan uw uroloog.
De uroloog vertelt u hoelang van tevoren u met het medicijn moet stoppen. De arts laat u ook weten wanneer u weer mag starten met de bloedverdunnende middelen.
In sommige gevallen (bijvoorbeeld wanneer u een nierdrain heeft) is het nodig om voor de behandeling een antibiotica tablet, 1-2 uur voor de behandeling, in te nemen , dit recept stuurt uw arts naar uw apotheek.
Indien u een nierdrain heeft of een JJ katheter dan moet er een week voor de behandeling een urinekweek ingeleverd worden.
Als u hartklepafwijkingen heeft en/of hartklepprotheses of sommige andere protheses heeft u misschien andere antibiotica nodig. Geef dit aan bij uw arts.
Van de arts heeft u een recept gehad voor pijnmedicatie. Deze pijnmedicatie gebruikt u 1 uur vóór de behandeling. Deze bestaat uit: een Diclofenac 100 mg zetpil, hiervoor stuurt uw arts een recept naar de apotheek en Paracetamol 1000 mg, deze kunt u kopen in de supermarkt of drogisterij. Mocht u allergisch zijn voor een van deze middelen, geef dit dan aan bij uw arts dan kan hij iets anders voorschrijven.

Dag van behandeling

U hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling.
Een uur vóór de behandeling neemt u de Diclofenac en de Paracetamol in zoals hierboven beschreven.
Wellicht moet u zich inschrijven bij de inschrijfbalie Haga ziekenhuis : route A0.3/BG. Meld U zich een kwartier voor uw afspraak bij de aanmeldzuil in de hal.
Daarna meldt U zich bij de polikliniek Urologie ,route A1.1/1e etage in het Haga ziekenhuis,
locatie Leyweg, Els Borst-Eilersplein 275, 2545 AA Den Haag.

De behandeling

Voordat de behandeling plaats vind krijgt u op de behandelkamer nog een pijnstiller, Oxynorm, dit is een morfinepreparaat. Daarom mag u na het onderzoek niet autorijden of deelnemen aan het verkeer.
U neemt plaats op een behandeltafel die gedeeltelijk röntgenstralen doorlaat. De zij waar de steen zit wordt ontbloot en u wordt tegen een gelkussen aangelegd.Met behulp van röntgendoorlichting en een echografie wordt de steen in beeld gebracht, zodat die gericht kan worden vergruisd.
Vervolgens worden ‘schokgolven’ opgewekt, die u hoort als flinke tikken. Deze schokgolven, die precies op de steen of stenen worden gericht, zijn over het algemeen, met de pijnstilling, goed te verdragen. Het voelt als een soort tikken tegen de rug. Met behulp van deze schokgolven wordt de steen vergruisd. De vergruizing duurt ongeveer anderhalf uur.
Als u het prettig vindt, kunt u naar muziek luisteren tijdens de behandeling via een koptelefoon of oortjes.

Het kan zijn dat de steen niet in 1x volledig vergruisd is. Het kan dan inhouden dat er meerdere vergruizingen nodig zijn.

Na de behandeling

Wij adviseren u na de behandeling niet zelf naar huis te rijden. Na de vergruizing kunt u pijn krijgen van stukjes steen die zijn losgeraakt. Het is dan verstandig bij een pijnaanval minder te drinken. Omdat er een steen in de urineleider zit, kan er namelijk stuwing optreden in de nier. In de regel worden de steen(tjes) als soort zandkorrels uitgeplast, wat meestal pijnloos gebeurt. Het kan soms 3 tot 4 maanden duren voordat u alle gruis heeft uitgeplast. Een enkele keer is het mogelijk na de vergruizing wat bloed in de urine te bemerken. Dit gaat na 1 tot 2 dagen weer over. Het is belangrijk dat u 1,5 tot 2 liter per dag drinkt.

Als u koorts krijgt van meer dan 38,5 graden of pijn die niet reageert op pijnstillers moet u contact opnemen met de poli Urologie, dit kan tijdens kantooruren op telefoonnummer 015 - 260 39 43. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp, 015 - 260 38 44.

U komt na één tot drie weken op de polikliniek voor controle. Wij maken dan opnieuw een foto. Als de steen nog niet verdwenen is, kunt u een afspraak voor een tweede behandeling met de niersteenvergruizer maken.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0798
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien