Afspraak datum: | |
Afspraak tijd: | |
Afdeling: | Nucleaire geneeskunde, begane grond - gang G |
Locatie: | Reinier de Graafweg 5, 2625 AD Delft |
Lees deze informatie bij ontvangst én op de dag voor het onderzoek zorgvuldig door
U ontvangt deze informatie omdat wij u binnenkort verwachten op de afdeling Nucleaire geneeskunde voor een onderzoek van uw nieren. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.
Belangrijk!
Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Doel en duur van het onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan om te kijken hoe goed de nieren werken. Dit wordt gedaan door een radioactieve stof in te spuiten en ongeveer 20 minuten te scannen en na nogmaals plassen nog een foto te maken. Het kan zo zijn dat er nog een foto nodig is op een later tijdstip. Over het algemeen duurt het onderzoek ongeveer 1 uur.
Voorbereiding van het onderzoek
Er zijn geen voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. Gebruikt u een
katheter of urinestoma? Het is dan verstandig om een grote zak (nachtzak) mee te nemen omdat u veel moet drinken en mogelijk een plasmiddel krijgt.
Heeft u een vochtbeperking? Meld dit dan direct bij een medewerker van de Nucleaire geneeskunde.
U mag iemand meenemen naar het onderzoek.
Uitvoering van het onderzoek
Voordat wij met het onderzoek beginnen geven we u in de wachtruimte een halve liter water te drinken. Een kwartier later halen we u binnen. U krijgt een
infuus in de arm, deze laten wij gedurende het onderzoek zitten. Vaak spuiten wij gelijk een plasmiddel in, hierdoor zullen de nieren harder gaan werken en zult u sneller moeten plassen. Voordat we met het onderzoek beginnen vragen we u nog een keer naar het toilet te gaan om te plassen. We halen u opnieuw binnen, u komt op een onderzoeksbed te liggen. U komt met uw buik onder een camera te liggen, zodra u goed ligt spuiten wij een radioactieve stof in en starten we direct met de scan. De scan duurt 21 minuten. Tijdens de scan is het belangrijk dat u stil blijft liggen. Na de scan sturen wij u nogmaals naar het toilet om uit te plassen, daarna maken we nog een korte foto van 1 minuut. Wij controleren of de scan goed is gelukt voordat u naar huis mag. Soms willen we nog een extra foto maken na een half uur.
Aanmelden met behulp van patiëntenpas
U meldt zich in het ziekenhuis met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt in ons ziekenhuis ingeschreven? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de registratiezuil in de centrale hal. Daarna kunt u zich aanmelden met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil.
Belangrijke informatie
- De radioactieve stof die we inspuiten verlaat uw lichaam vooral via de urine. Om een besmetting met de radioactieve stof tegen te gaan moet u zittend plassen en na elk toiletbezoek uw handen wassen.
- Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde. De arts maakt een afweging tussen de risico’s van de straling en de noodzaak van het onderzoek.
- Neem geen kinderen of (mogelijk) zwangere vrouwen mee naar het onderzoek in het ziekenhuis. In onze wachtkamer zitten radioactieve patiënten. Als kinderen zelf een onderzoek hebben op onze afdeling, dan zorgen wij voor een aangepaste hoeveelheid radioactieve stof op basis van de leeftijd en het gewicht van het kind.
- Geeft u borstvoeding, dan moet u de melk na het onderzoek tijdelijk afkolven. Dit mag u op een later moment (als de straling vervallen is) wel weer aan uw kind geven, als u het op de juiste manier heeft bewaard. Hoe lang dit geldt verschilt per onderzoek, hierover kunt u contact opnemen met de afdeling nucleaire geneeskunde.
De uitslag
De foto’s die wij maken moeten nog bewerkt worden. De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto’s. Het verslag wordt opgestuurd naar uw specialist, u krijgt van hem/haar de uitslag te horen.
Reisverklaring
Gaat u binnen 1 week na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit dan. U krijgt dan zo nodig een reisverklaring mee.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan op werkdagen met de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.