Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nederlandse Endometriose Kliniek
Gastro Enterologische Chirurgie

NEK - Leefregels na een laparoscopie

NEK - Leefregels na een laparoscopie

Multidisciplinaire OK/Afdeling 3G

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Logo NEK

U ontvangt deze informatie met een aantal leefregels om de nazorg thuis te vergemakkelijken. De informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts.

Het is mogelijk dat u naast buikpijn ook enige dagen last heeft van schouderpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door het koolzuurgas dat tijdens de laparoscopie in de buikholte wordt gebracht. Dit koolzuurgas wordt via een zenuwbaan die in de richting van de schouder loopt in gebracht. Dit kan ervoor zorgen dat u na de ingreep enkele dagen last heeft van een gevoelige schouder. Dit gas wordt geleidelijk door uw lichaam opgenomen en via de longen weer uitgescheiden. Dit geldt ook voor het hebben van een wat opgezette buik. Ook dit heeft te maken met het koolzuurgas wat tijd nodig heeft om het lichaam te verlaten. U hoeft zich hier dus geen zorgen over te maken.

Algemeen

Belangrijk over pijnstilling

Neemt u onze volgende adviezen over de pijnbehandeling in acht:
we adviseren de eerste drie dagen vanaf het moment van ontslag driemaal daags ibuprofen 800 mg óf naproxen 250-500 mg in te nemen, in combinatie met viermaal daags paracetamol 1000 mg (dit kunt u tegelijkertijd innemen), mits u geen allergieën heeft voor deze medicijnen.
Daarna kunt u deze medicatie zo nodig innemen. Wacht niet totdat de pijn te hevig wordt. Houdt u zich zo veel mogelijk aan de voorschriften van uw arts en de verpleegkundige. Zodra de pijn aanhoudend toeneemt of verandert van plaats adviseren wij u contact op te nemen.


Wondverzorging

De wondpleisters verwijdert u de dag na de operatie. Als de wondjes niet meer lekken, hoeft u er geen pleisters meer op te doen. Wondjes genezen sneller en beter ‘aan de lucht’. Er wordt gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen die niet verwijderd hoeven te worden. Houd de wond schoon en droog.

Afspraak

Na 2 weken wordt u gebeld door de verpleegkundige om te horen hoe het met u gaat en – indien van toepassing – de uitslag van het weefstel dat is weggehaald te bespreken. De controleafspraak bij de gynaecoloog vindt 6 weken na de operatie plaats. Deze afspraken ontvangt u per email en zijn inzichtelijk in het zorgportaal van Reinier de Graaf.

Klachten

Indien u weer thuis bent en één of meer van de volgende klachten krijgt, neem dan contact op met de Nederlandse Endometriose Kliniek:

Contact

De Nederlandse Endometriose Kliniek is op werkdagen voor vragen bereikbaar via 070 - 340 12 22. Wij zijn bereikbaar van 8.30 – 12.30 uur en 13.30 – 16.30 uur. Of u kunt een e-mail sturen naar endometriosekliniek@rdgg.nl.
Voor Spoedeisende vragen buiten kantooruren die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kunt u contact opnemen met het algemene ziekenhuis nummer 015 - 260 30 60. U kunt dan worden doorverbonden met de Spoedeisende hulp. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.endometriosekliniek.nl.

Wij wensen u een goede thuiskomst en een spoedig herstel toe.

De verpleegkundigen van afdeling 3G


Foldernummer: 0961
Laatst bijgewerkt op: 16-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien