Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Nazorg na ooglidcorrecties

Nazorg na ooglidcorrecties

Poliklinisch of OK complex

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een ooglidcorrectie heeft gehad op de poliklinische OK of het OK complex. Bijvoorbeeld een blefaroplastiek of ptosiscorrectie (correctie van bovenooglid/-leden), of ec-of entropion (correctie onderooglid) of het verwijderen van een ooglidtumortje.

Voor deze ingreep heeft u op onze website en/of gedetailleerde folder gelezen welke diagnose de oogarts gesteld heeft en welke behandeling u moet ondergaan. In deze informatie leest u waar u nà de ingreep op kan rekenen en wat u het beste wel en niet met uw oogleden kan doen. En wat u moet doen bij het vermoeden van een complicatie. Er zijn veel soorten aandoeningen van oogleden, uw behandeling kan daarom afwijken van wat u in deze folder leest.

Direct na de behandeling

Uw zicht kan op de dag na de ingreep wat wazig zijn. Daarom kunt u beter niet zelf autorijden.

Als wij een verband hebben aangebracht, mag u dat de volgende ochtend verwijderen, tenzij anders is aangegeven. Zorg ervoor dat u wat schone tissues of een gestreken zakdoek bij de hand heeft als u het verband losmaakt. Maak alleen de omgeving van de wond schoon en niet de wond / hechtingen zelf. Daar kunnen nog wat zalf en bloedstolsels op zitten, die verdwijnen later vanzelf. Wanneer er een bloeding optreedt, kunt u een gestreken zakdoek of een steriel gaas gedurende een kwartier tegen de wond drukken. Hierdoor stopt de bloeding meestal. Is dat niet het geval, dan raden wij u aan ons te bellen.

De eerste dag na de operatie

Neem de eerste 3-5 dagen rust. Teveel beweging is voelbaar aan de oogleden en niet goed voor het herstel. Voorkom dat er vuil op de wond komt. De eerste 1-2 weken kunt u beter niet sporten in verband met het risico op nabloedingen. U mag vanaf de tweede dag douchen, maar houdt het hoofd de eerste 5 dagen droog en zorg ervoor dat u niet in uw ogen of het wondgebied wrijft.

De wond koelen: dit heeft waarschijnlijk een gunstig effect op de zwelling. U kunt de eerste twee dagen een paar keer per dag een kwartier de wond koelen, bijvoorbeeld met een ijsbril. Alternatieven voor de ijsbril zijn: een zakje diepvrieserwtjes of ijsklontjes in een washand. Leg nooit iets uit de diepvries direct op de huid, maar doe altijd iets van stof ertussen! Wanneer de huid bij het koelen pijn gaat doen, moet u hiermee stoppen.

Oogzalf en oogdruppels

Tenzij de oogarts anders aangeeft, brengt u 2 keer per dag Tobradex oogzalf aan op de wond, dus op de hechtingen. Was de handen, doe een druppel zalf op een vingertop en breng dit dun aan. Dit blijft u 2 weken doen. Als er ook Tobradex oogdruppels zijn gegeven, druppel deze dan 3 keer per dag in het oog tot de zevende dag na de operatie.

Contactlens

Soms plaatst de arts een bandage-contactlens in het oog voor tijdelijke bescherming van het hoornvlies dus om pijn te voorkomen. Deze contactlens blijft zitten [ook ’s nachts] tot wij hem verwijderen na enkele dagen. Hij kan een lichte irritatie veroorzaken; als dit teveel lijkt te zijn besluiten we soms om hem eerder te verwijderen. Zolang de contactlens er zit, druppelt u 3 maal daags Chlooramfenicol druppels m.b.v. een één-dags flesje in het oog.

Complicaties

Ernstige complicaties zijn zeldzaam na ooglidcorrecties. Voorbeelden hiervan zijn bloedingen, infecties, loslaten van hechtingen, ontsteking van het oog. Worden uw klachten iedere dag minder lastig dan geneest u goed. Verergeren uw klachten , neem dan contact op met polikliniek voor het maken van een afspraak.

Hechtingen verwijderen

Vaak gebruiken we een combinatie van oplosbare en onoplosbare hechtingen. Aan het huidoppervlak zijn onoplosbare hechtingen meestal plezieriger, ook al moeten ze verwijderd worden. Daarna irriteren ze niet meer en geneest de wond mooier. De arts of een medewerker neemt de hechtingen uit, vijf tot tien dagen na de operatie, dat is meestal het eerstvolgende bezoek. Het gebeurt op e en behandelstoel op de polikliniek na het verdoven met oogdruppels. Soms worden oplosbare hechtingen in een tweede afspraak bijgeknipt of verwijderd als dat nodig is.

Tip: breng vlak voor uw bezoek nog oogzalf aan op de hechtingen; het verwijderen is dan minder voelbaar.

Laatste controle

De laatste controle door de oogarts is na 3 maanden of we spreken af dat u bij klachten belt voor een volgende afspraak. Bij het verwijderen van een ooglidtumor volgen wel extra controles in de eerste paar jaar. Als u eerder het advies heeft gehad om kunsttranen / ooggel te gebruiken, kan het helpen om deze tijdelijk vaker per dag te gebruiken. We hopen dat u met deze adviezen snel een goed resultaat bereikt van uw ooglidcorrectie.



Contact
Vragen over deze folder of een verzoek om meer informatie kunt mailen naar oogheelkunde@rdgg.nl.
Als u uw afspraak wilt wijzigen belt u met polikliniek oogheelkunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis: 015 - 260 40 90. Bellen om uw afspraak te wijzigen kan maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.




Foldernummer: 0649
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien