Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Nastaar - laserbehandeling

Nastaar - laserbehandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u enkele maanden tot jaren na een staaroperatie last heeft gekregen van nastaar. U ziet geleidelijk steeds waziger, alsof de staar weer terugkomt. Dit overkomt veel mensen die aan staar zijn geopereerd. Wij informeren u graag hoe wij nastaar met laser kunnen behandelen.

Wat is nastaar?

Enkele maanden tot jaren na een staaroperatie kan zich nastaar ontwikkelen. U ziet geleidelijk steeds waziger alsof de staar weer terugkomt. Uw kunstlens zit in het oorspronkelijke lenszakje waar uw oude troebele lens in zat. Dit zakje kan troebel worden of achtergebleven kleine lensresten, die tijdens de staaroperatie niet verwijderd konden worden, zijn gaan aangroeien. Dit noemen we nastaar. Ongeveer de helft van de mensen die aan staar worden geopereerd, krijgen binnen maanden tot jaren nastaar.

De laserbehandeling van nastaar

Met de YAG-laser maakt de oogarts een opening in het troebele lenszakje, centraal net achter de pupil. Door deze opening kunt u weer helder kijken.
De laserbehandeling vindt poliklinisch plaats en duurt vijf minuten.
De behandeling is volkomen pijnloos.
Voorafgaand krijgt u van ons oogdruppels, die de pupil verwijden, waardoor u enkele uren wazig zult zien. Deze oogdruppels moet u minimaal tien minuten laten inwerken. In de behandelkamer krijgt u verdovingsdruppels, waarna de laserbehandeling kan beginnen.
Tijdens uw behandeling zit u rechtop tegenover de oogarts in een verduisterde ruimte met uw kin op een steun en uw voorhoofd tegen een band. Draag geen sieraden in verband met de kans op reflectie van laserlicht. Tussen u en de oogarts staat een microscoop, waarmee de oogarts naar de binnenkant van uw oog kan kijken met behulp van een lensje dat hij op uw oog plaatst. De oogarts geeft aanwijzingen naar welk lichtje u moet kijken. Volgt u deze aanwijzingen nauwkeurig op en maak duidelijk als u de oogarts niet hoort of begrijpt. Tijdens de behandeling zit u zo stil mogelijk en praat u niet.

Na de behandeling

Het zicht van het behandelde oog is direct na de laserbehandeling even heel wazig. Dit trekt snel weg.
Na uw behandeling kunt u direct naar huis en uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. U kunt nog een halve dag last hebben van wazig zien, gedurende deze tijd wordt het zelfstandig autorijden afgeraden. Na uw behandeling gelden verder géén speciale leefregels.
Als u oogdruppels gebruikt, kunt u die zowel voor als na de behandeling gewoon gebruiken zoals u gewend bent. Speciale oogdruppels ter herstel na de laserbehandeling zijn zeer zelden nodig.
Controle na de behandeling is niet altijd nodig. Uw oogarts vertelt u of een (telefonische) controle afspraak nodig is.
Zelden is een tweede behandeling nodig om de opening in het lenszakje te vergroten. Na de nastaar-laserbehandeling is uw kunstlens voorgoed helder.


Let op uw veiligheid

Gebruik op de dag voor de laserbehandeling geen make-up (dit vlekt uit) en doe uw sieraden af, want deze reflecteren in de laserstraal. Omdat u na de behandeling tijdelijk wazig kunt zien, is het van belang dat u vooraf uw vervoer naar huis heeft geregeld. Wij raden u af om zelf auto te rijden.
Risico’s voor uw gezondheid of uw oog door deze behandeling zijn erg klein. Sommige patiënten merken op dat zij na deze behandeling meer last hebben van bewegende vlekjes (mouches volantes). Ook is er een licht verhoogd risico op netvliesloslating (ablatio retinae), met name bij mensen die al een verhoogd risico op netvliesloslating hebben. Bij die mensen zal de oogarts proberen de ingreep uit te stellen als de klachten dat toelaten.


Contact
Vragen over deze folder of een verzoek om meer informatie kunt mailen naar oogheelkunde@rdgg.nl.
Als u uw afspraak wilt wijzigen belt u met polikliniek oogheelkunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis: 015 - 260 40 90. Bellen om uw afspraak te wijzigen kan maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.




Foldernummer: 0647
Laatst bijgewerkt op: 08-01-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien