Uw tand is losgeraakt en moet gespalkt worden. Deze spalk moet de tand(en) gedurende ongeveer vier weken goed op z'n plaats houden, zodat deze weer goed kan/kunnen vastgroeien.
Napijn
Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. U kunt de pijn verminderen met paracetamol, te koop bij drogist en apotheek. Zo nodig wordt een andere pijnstiller voorgeschreven. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving is uitgewerkt.
Zwelling en koorts
Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling neemt na drie tot vijf dagen af. Als dat niet het geval is, moet u
contact opnemen met de afdeling. Ook koorts kan voorkomen. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39 graden of blijft de koorts boven 38.5 langer dan vijf dagen bestaan, neem dan
contact op met de afdeling.
Eten en drinken
De eerste zes uur na de ingreep moet u geen zeer warme, zeer koude of alcohol- houdende dranken gebruiken. Ontzie de losgeraakte tand(en) gedurende de eerste zes weken door niets met de tand(en) af te bijten en bijvoorbeeld geen kauwgom te gebruiken.
Mondhygiëne
In een schone mond is er minder kans dat de tand alsnog door een ontsteking verloren gaat. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel poetsen. Poets minimaal drie keer per dag. Gebruik hierbij fluoridehoudende tandpasta. Poets voorzichtig de tanden, het tandvlees, de spalk en, indien aanwezig, de metalen draden met kleine draaiende bewegingen. Indien nodig heeft u een recept mee gekregen voor een desinfecterend spoelmiddel. Met het spoelmiddel moet u de mond driemaal per dag één minuut goed spoelen. Nadat u het spoelmiddel hebt uitgespuugd, mag u een halfuur niets eten of drinken, zodat het middel goed kan inwerken. Door het spoelmiddel komt er soms een donkere aanslag op de tanden, die makkelijk kan worden verwijderd als de tand weer is vastgegroeid.
Controle
Er moet regelmatig worden gecontroleerd of de tand goed vastgroeit. Ook wordt gekeken of de tand verkleurd, omdat de tandzenuw die in de tand zit dood kan gaan. In dat geval moet uw tandarts de tand zo snel mogelijk van binnen schoonmaken om te voorkomen dat de tand nog verder verkleurd. Daarom moet u ook, als uw tand na maanden of jaren alsnog donkerder lijkt te worden,
contact opnemen met uw tandarts.
Opnieuw losraken
Het is mogelijk dat de wortel van de losgeraakte tand na enige tijd langzaam gaat oplossen. Het kan dan nog enige jaren duren voordat de wortel helemaal is opgelost en de tand uitvalt. Er zal dan opnieuw een tandheelkundige behandeling nodig zijn. Daarom is het verstandig om, als er sprake is van wettelijke aansprakelijkheid, de (verzekering van de) tegenpartij nu al in te lichten over de mogelijke latere gevolgen van het ongeval.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Mond-kaak en aangezichtschirurgie: 015 - 260 38 11. De polikliniek is te bereiken van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.
Bij spoedklachten buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene nummer van het Reinier de Graaf: 015 - 260 30 60.