U ontvangt deze informatie, omdat de kinderarts voor uw kind een MRI-scan heeft afgesproken.
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het is een pijnloze manier om beelden te maken van organen en weefsels in het lichaam. Een MRI is een soort ‘foto van binnen’. Door een sterk magnetisch veld en radiogolven worden beelden van de binnenkant van het lichaam gemaakt.
Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.
Belangrijk
Het is heel belangrijk dat magnetische en metalen voorwerpen buiten de onderzoekskamer blijven! Dit geldt voor iedereen die de ruimte betreedt: ouder/ begeleider, kind, verpleegkundige, enzovoort.
- Er mogen geen haarspelden, sleutels, muntgeld, creditcards, betaalkaarten, beugels mee de onderzoekskamer in.
- Mensen met een pacemaker mogen niet in de onderzoekskamer komen, ook niet als begeleider.
- Mensen met een metalen prothese, geïmplanteerde apparaten, vaatclips en dergelijke mogen in het algemeen niet bij het kind in de onderzoekskamer komen. Meldt u dit aan de arts of de laborant(e), zodat zij kunnen bepalen wat mogelijk is.
- Bent u van beroep metaalbewerker of lasser, dan kunt u helaas ook niet als begeleider in de onderzoekskamer aanwezig zijn. Een metaalsplinter in het oog, ook als u daar het bestaan niet van weet, kan uw oog beschadigen als u te dicht bij de magneet komt.
- Wij raden wij zwangere vrouwen af, in de onderzoekskamer te komen.
Uw kind mag tijdens het onderzoek gewone kleding dragen, mits er geen metalen knopen, ritsen, drukknoopjes en dergelijke aanzitten.
Wat uw kind van tevoren moet weten
- Uw kind ligt tijdens het onderzoek op een beweegbare tafel die in een soort tunnel geschoven wordt. Het apparaat kan nooit naar beneden vallen;
- Er is de mogelijkheid om te ‘proef liggen’ om uw kind te MRI tafel te laten ervaren. Dit is voor kinderen van ca 4-10 jaar. U wordt hiervoor benaderd door de afdeling radiologie;
- Uw kind moet zo stil mogelijk blijven liggen, ook tussen de opnamen door;
- Tijdens het maken van de opnames is er een hard en brommend geluid te horen;
- Uw kind kan via de radio (Spotify) naar zijn/haar eigen favoriete muziek luisteren;
- De laborant(e) vertelt voor het onderzoek hoe uw kind kan aangeven als er iets is;
- Één ouder/verzorger mag bij het onderzoek zijn;
- Het onderzoek duurt ongeveer één uur;
- Het onderzoek is niet pijnlijk;
- Uw kind hoeft niet nuchter te zijn.
Hoe kunt u uw kind (tijdens het onderzoek) helpen?
- Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, uw kalmte maakt uw kind rustiger;
- Richt uw aandacht op uw kind, het heeft uw steun nodig;
- Stel gerust vragen wanneer u of uw kind iets niet begrijpt;
- Neem vertrouwd speelgoed mee (geen metaal) of een voorleesboekje als afleiding en eventueel een speentje.
Voorafgaand aan het onderzoek
In overleg met de kinderarts/ neuroloog is besloten om de MRI scan onder sedatie te laten plaatsen vinden. Hiervoor is het noodzakelijk om een
infuus te plaatsen.
Dat houdt in dat u zich 3 uur vooraf aan de MRI scan mag melden op de Kinder- en jeugdafdeling, op de tweede verdieping van het ziekenhuis, gang F.
Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de Kinder- en Jeugdafdeling. Soms wordt u dan nog even verzocht om in de wachtruimte te wachten tot u en uw kind opgehaald worden door de verpleegkundige/ medisch pedagogisch hulpverlener.
U en uw kind worden voorbereid door de medisch pedagogisch hulpverlener of door de kinderverpleegkundige voor het plaatsen van een infuusje en de MRI-scan. De voorbereiding wordt afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind: met poppen, allerlei materialen en/of door mondelinge uitleg. Na de voorbereiding wordt het
infuus geplaatst, dit gebeurd op de kinder- en jeugdafdeling. Daarna heeft uw kind nog even tijd om bij te komen en vervolgens wordt u opgeroepen voor de MRI.
Het onderzoek
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de röntgenafdeling op de begane grond, gang G.
Als uw kind een kalmerend middel heeft gehad, gaat er altijd een arts en/of kinderverpleegkundige mee. De laborant die bij het onderzoek assisteert roept u en uw kind uit de wachtkamer en brengt u en uw kind naar de ruimte waar het onderzoek plaatsvindt.
Tijdens het onderzoek ligt u kind op een beweegbare onderzoekstafel, welke in een tunnel kan worden geschoven. De tunnel is aan de voor- en achterkant open en ongeveer twee meter lang. Het lichaamsdeel waarvan de scan moet worden gemaakt ligt in het midden.
Het is heel belangrijk dat u kind tijdens het onderzoek stilligt. Tijdens de opnames maakt het apparaat een hard tikkend en/of brommend geluid. Als bescherming tegen het geluid van het MRI-apparaat krijgt uw een koptelefoon op. Via de koptelefoon kan er muziek worden geluisterd. De laborant(e) ziet uw kind via de monitor en kan via een intercom
contact houden met u en uw kind.
Bij kleine kinderen is het soms nodig dat u of de kinderverpleegkundige mee de tunnel ingaat.
Wanneer uw kind een kalmerend middel wordt toegediend
- wordt dit in de voorbereiding ook aan u en uw kind uitgelegd;
- mag uw kind niet meer lopen na toediening van het middel (wel op schoot zitten);
- wordt uw kind eventueel ter extra controle aan de saturatiemeter gelegd (door middel van een pleister of een zacht knijpertje om de teen). Met dit apparaat kunnen we uw kind extra in de gaten te houden als het wat suffig wordt;
- gaat er altijd een gediplomeerd verpleegkundige en arts mee naar het onderzoek om uw kind in de gaten te houden;
- komen u en uw kind na het onderzoek weer terug op de Kinder- en Jeugdafdeling;
- mag u pas met uw kind naar huis als uw kind goed wakker en alert is.
Contact
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer: 015 - 260 36 90.