Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

MRI-scan bij kinderen

MRI-scan bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat de kinderarts voor uw kind een MRI-scan heeft afgesproken.
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het is een pijnloze manier om beelden te maken van organen en weefsels in het lichaam. Een MRI is een soort ‘foto van binnen’. Door een sterk magnetisch veld en radiogolven worden beelden van de binnenkant van het lichaam gemaakt.
Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.

Belangrijk

Het is heel belangrijk dat magnetische en metalen voorwerpen buiten de onderzoekskamer blijven! Dit geldt voor iedereen die de ruimte betreedt: ouder/ begeleider, kind, verpleegkundige, enzovoort.
Uw kind mag tijdens het onderzoek gewone kleding dragen, mits er geen metalen knopen, ritsen, drukknoopjes en dergelijke aanzitten.


Wat uw kind van tevoren moet weten

Hoe kunt u uw kind (tijdens het onderzoek) helpen?

Voorafgaand aan het onderzoek

In overleg met de kinderarts/ neuroloog is besloten om de MRI scan onder sedatie te laten plaatsen vinden. Hiervoor is het noodzakelijk om een infuus te plaatsen.
Dat houdt in dat u zich 3 uur vooraf aan de MRI scan mag melden op de Kinder- en jeugdafdeling, op de tweede verdieping van het ziekenhuis, gang F.

Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de Kinder- en Jeugdafdeling. Soms wordt u dan nog even verzocht om in de wachtruimte te wachten tot u en uw kind opgehaald worden door de verpleegkundige/ medisch pedagogisch hulpverlener.

U en uw kind worden voorbereid door de medisch pedagogisch hulpverlener of door de kinderverpleegkundige voor het plaatsen van een infuusje en de MRI-scan. De voorbereiding wordt afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind: met poppen, allerlei materialen en/of door mondelinge uitleg. Na de voorbereiding wordt het infuus geplaatst, dit gebeurd op de kinder- en jeugdafdeling. Daarna heeft uw kind nog even tijd om bij te komen en vervolgens wordt u opgeroepen voor de MRI.

Het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de röntgenafdeling op de begane grond, gang G.
Als uw kind een kalmerend middel heeft gehad, gaat er altijd een arts en/of kinderverpleegkundige mee. De laborant die bij het onderzoek assisteert roept u en uw kind uit de wachtkamer en brengt u en uw kind naar de ruimte waar het onderzoek plaatsvindt.

Tijdens het onderzoek ligt u kind op een beweegbare onderzoekstafel, welke in een tunnel kan worden geschoven. De tunnel is aan de voor- en achterkant open en ongeveer twee meter lang. Het lichaamsdeel waarvan de scan moet worden gemaakt ligt in het midden.
Het is heel belangrijk dat u kind tijdens het onderzoek stilligt. Tijdens de opnames maakt het apparaat een hard tikkend en/of brommend geluid. Als bescherming tegen het geluid van het MRI-apparaat krijgt uw een koptelefoon op. Via de koptelefoon kan er muziek worden geluisterd. De laborant(e) ziet uw kind via de monitor en kan via een intercom contact houden met u en uw kind.

Bij kleine kinderen is het soms nodig dat u of de kinderverpleegkundige mee de tunnel ingaat.

Wanneer uw kind een kalmerend middel wordt toegediend

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer: 015 - 260 36 90.


Foldernummer: 0373
Laatst bijgewerkt op: 09-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien