Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Radiologie
Poli kindergeneeskunde
Orthopedie
Neurologie

MRI-scan met dexmedetomidine

MRI-scan met dexmedetomidine

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

MRI-scan bij kinderen met behulp van dexmedetomidine

U ontvangt deze informatie omdat in overleg met de kinderarts, neuroloog of andere specialist is besloten om een MRI-scan onder sedatie te laten plaatsvinden. De sedatie (dexmedetomidine, ookwel dexmed) zorgt ervoor dat uw kind in een diepe slaap komt, waardoor het kind stil ligt tijdens de scan. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het is een pijnloze manier om beelden te maken van organen en weefsels in het lichaam. Een MRI is een soort 'foto van binnen'. Door een sterk magnetisch veld en radiogolven worden beelden van de binnenkant van het lichaam gemaakt. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.

Belangrijk

Het is heel belangrijk dat magnetische en metalen voorwerpen buiten de onderzoekskamer blijven! Dit geldt voor iedereen die de ruimte betreedt: ouder/ begeleider, kind, verpleegkundige, enzovoort.

Uw kind mag tijdens het onderzoek gewone kleding dragen, mits er geen metalen knopen, ritsen, drukknoopjes en dergelijke aanzitten. Bij voorkeur een lange broek en shirt met lange mouwen, dun van stof.
Graag de bijgevoegde screenings formulieren voor u en uw kind ingevuld meenemen.

Wat uw kind van tevoren moet weten

Voorafgaand aan de MRI-scan

Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken tijd op de Kinder- en Jeugdafdeling. Dit is vaak zo'n 1,5 uur voor de startijd van de MRI. Soms wordt u dan nog even verzocht om in de wachtruimte te wachten tot u en uw kind opgehaald worden door de verpleegkundige/medisch pedagogisch hulpverlener.

U en uw kind worden voorbereid door de medisch pedagogisch hulpverlener of door de kinderverpleegkundige voor de MRI-scan en het toedienen van het sedatiemiddel (de Dexmed). Dexmed heeft als werking dat kinderen in een 'natuurlijke' slaap vallen. Het is een medicijn met weinig bijwerkingen wat op een eenvoudige manier toegediend kan worden. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn een infuus te plaatsen voor de MRI-scan of bloedafname voor verder onderzoek. Ook hier worden u en uw kind dan op voorbereid. De voorbereiding wordt afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind.

Wanneer u en uw kind voorbereid zijn en het duidelijk is wat jullie te wachten te staat, zal zo'n 45 minuten voor het onderzoek de medicatie via de neus toegediend worden. De medicatie zit in een spuitje en zal afhankelijk van de hoeveelheid in één of twee neusgaten toegediend worden. Het toedienen gebeurt met behulp van een opzetstukje op de spuit, wat een soortgelijk effect heeft als een neusspray. Na zo'n 15 minuten wordt bekeken of uw kind goed genoeg reageert op het sedatiemiddel. Mocht uw kind nog te wakker zijn, kan er besloten worden om een tweede gift te geven. Er kunnen in totaal drie giften gegeven worden.
Vanaf het moment dat de Dexmed is gegeven, willen we uw kind goed in de gaten houden. Naast dat we regelmatig kijken hoe het gaat, wordt er ook een saturatiemeter aangesloten. Zo kan er ook in de gaten gehouden worden wat de hartslag en het zuurstofgehalte van uw kind is.

Naast het geven van de Dexmed, is het voor uw kind ook helpend om prikkels zoveel mogelijk weg te nemen. Zodra uw kind in slaap is, krijgt het oordoppen en een koptelefoon op. Ook kan het voor uw kind helpend zijn om in een matrasje te liggen dat om hen heen zit. Uw kind wordt hier op de kinderafdeling al op gelegd.
Zo'n tien minuten voor de MRI, gaat u samen met uw kind en een kinderverpleegkundige naar de afdeling radiologie. De laborant die bij het onderzoek helpt, roept u en uw kind uit de wachtkamer en brengt u en uw kind naar de ruimte waar het onderzoek plaatsvindt. Uw kind wordt dan in het matras op de MRI-tafel gelegd.
Tijdens het onderzoek ligt u kind op een beweegbare onderzoekstafel, welke in een tunnel kan worden geschoven. De tunnel is aan de voor- en achterkant open en ongeveer twee meter lang. Het lichaamsdeel waarvan de scan moet worden gemaakt ligt in het midden.
U kunt plaatsnemen achter de tunnel en kan uw kind zien via een spiegeltje. U krijgt een knop waar u op kunt drukken mocht er iets zijn met uw kind of uw kind wordt toch wakker.

Als het onderzoek is afgelopen, werkt de medicatie vaak nog een tijdje na. Uw kind keert terug naar de kinderafdeling en zal daar blijven tot uw kind goed wakker en alert is.
U krijgt een afspraak voor de uitslag van de MRI-scan en eventuele andere onderzoeken.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde op werkdagen tussen 9:00 en 16:30 via telefoonnummer: 015 - 260 36 90.


Foldernummer: 1020
Laatst bijgewerkt op: 16-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien