Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie

Mondbranden

Mondbranden

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft last van een branderig gevoel in uw tong en/of mond. Dit wordt tong- en mondbranden genoemd. Deze folder geeft u antwoord op veelgestelde vragen.

Wie hebben er last van?

Tong- en mondbranden is een relatief zeldzaam verschijnsel. Mensen tussen de veertig en zeventig jaar hebben vaker last van tong- en mondbranden dan jongere mensen. Gebleken is dat vrouwen deze klacht vaker hebben dan mannen.

Wat zijn de verschijnselen?

Tong- en mondbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker. Het is wel een vervelende klacht. Voor sommige mensen verpest het zelfs alle plezier in het leven. Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong. Anderen hebben het vooral aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms ook wel in de keel. Veel mensen hebben ook last van een droge mond of een afwijkende en soms geheel afwezige smaak.

Wat is de oorzaak?

In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de klacht aan te wijzen en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien. Overgevoeligheid voor het kunstgebit of vullingen in kiezen komt zelden voor. Het is eigenlijk nooit een 'hormonenkwestie' of 'iets in het bloed'. Er wordt ook wel eens gedacht dat spanningen of zorgen een rol spelen. Zo blijkt bij veel mensen het mondbranden begonnen te zijn na een onaangename gebeurtenis in hun leven. Ook blijken de klachten wel eens te zijn ontstaan na een medische of tandheelkundige behandeling, zonder dat daar een goede verklaring voor kan worden gegeven.

Is er behandeling mogelijk?

Omdat de oorzaak onbekend is, is geen goede behandeling mogelijk. Tot nu toe is niet gebleken dat alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie en acupunctuur, een blijvende verbetering van de mondbrandklachten geven. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer uit zichzelf, maar dat kan soms jaren duren. In uitzonderlijke situaties kan er antidepressiva voorgeschreven worden, niet als bewijs dat het om psychische klachten gaat, maar omdat dit het enige soort middel is die de klachten enigszins draaglijk kunnen maken. Dring niet aan op behandelingen of onderzoeken waar uw huisarts of tandarts niet achter staat.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Mond-kaak en aangezichtschirurgie: 015 - 260 38 11. De polikliniek is te bereiken van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.

Bij spoedklachten buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene nummer van het Reinier de Graaf: 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0521
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien