Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Millin-prostaatoperatie

Millin-prostaatoperatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uit onderzoek gebleken is dat een ingreep aan uw prostaat noodzakelijk is. Bij deze operatie verwijdert de arts een goedaardige zwelling van de prostaat. In deze informatie leest u over deze operatie en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Klachten aan de prostaat

De prostaat is klein bij jongvolwassenen en neemt langzaam in grootte toe naarmate een man ouder wordt. De prostaat kan zo groot zijn dat er klachten ontstaan. De prostaat groeit dan zowel naar buiten als naar binnen en sluit daardoor nauw om de plasbuis heen. Wanneer de plasbuis vernauwt, kunnen er plasklachten ontstaan. Na verloop van tijd slaagt de blaas er niet meer in de blaas volledig te legen, zodat er urine achterblijft. Uw prostaat is dusdanig gegroeid dat een verwijdering via de plasbuis niet meer mogelijk is.

Als bevestiging van een goedaardige vergroting, onderzoeken wij altijd het weggenomen prostaatweefsel microscopisch. Bij de poliklinische nacontrole krijgt u van de uroloog de uitslag van dit weefselonderzoek te horen.

De voorbereiding op de operatie

U wordt gebeld door de anesthesist. U krijgt hiervoor, een afspraak opgestuurd. Indien de anesthesist dit nodig vindt, afhankelijk van uw voorgeschiedenis of leeftijd, nodigt hij u uit op de polikliniek voor een afspraak.
Na groen licht van de anesthesioloog, hoort u snel wanneer de operatie is. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit afhankelijk van welke medicijnen, deze een aantal dagen van tevoren staken. Dit hoort u van uw behandelend arts.

Opname

Gewoonlijk nemen wij u, op de dag van de operatie, op in ons ziekenhuis. Op die dag laat u bloedprikken bij de bloedafname. U wordt opgenomen op de dagverpleging en komt na de operatie op de verpleegafdeling. U dient voor de operatie nuchter te zijn. Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken.

De operatie

Via een snee in de onderbuik kan de uroloog de prostaat bereiken. Met zijn vinger kan hij de prostaat goed voelen, daarom hoeft hij alleen het klierweefsel dat de plasbuis dichtdrukt te verwijderen. Het kapsel van de prostaat blijft aanwezig. Na de operatie controleren wij u de eerste uren op de uitslaapkamer. U heeft een infuus, een katheter (met spoelsysteem) en een wonddrain (voor de afvoer van wondvocht). De operatie vindt plaats onder algehele narcose of ruggenprik en duurt ongeveer negentig minuten. We willen benadrukken dat dit geen behandeling is voor een kwaadaardig gezwel.

Afhankelijk van uw herstel verwijderen wij het infuus, de wonddrain en de katheter in de loop van de dagen. Na het verwijderen van de katheter kunt u last hebben van druppelincontinentie. U krijgt op de afdeling een startpakketje met absorberende verbanden voor dit urineverlies. Dit urineverlies is over het algemeen tijdelijk. Het verblijf in ons ziekenhuis na deze operatie is ongeveer drie tot vijf dagen. Soms kunt u tussentijds met een katheter naar huis. U ziet de uroloog op de polikliniek om daar te bespreken of het plassen weer beter gaat.

Contact opnemen

Bij de volgende verschijnselen raden wij aan om contact op te nemen met de polikliniek urologie, 015 - 260 39 43, of, buiten werktijden en in het weekend, met de Spoedeisende Hulp (SEH), 015 - 260 38 44:

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0828
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien