Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Borstkankercentrum
Radiologie

Markeren van borstafwijking en/of lymfeklier in de oksel met zaadje

Markeren van borstafwijking en/of lymfeklier in de oksel met zaadje

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door


Magneetzaadje

Met u is besproken dat een lokalisatie nodig is. Hierbij wordt de precieze plaats van de afwijking in uw borst en/of lymfeklier in de oksel gemarkeerd door middel van een 'magneetzaadje'.

Deze folder geeft meer informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan in deze folder is beschreven.
Heeft u vragen, bespreek dit dan met uw arts, verpleegkundig specialist of de radiologisch laborante die het onderzoek doet.

Inbrengen magneetzaadje

Het doel van het markeren is dat de chirurg tijdens de operatie het magneetzaadje en dus de borstafwijking en/of lymfeklier in de oksel kan terugvinden en verwijderen. De chirurg weet zo exact waar de afwijking zich bevindt.
Het magneetzaadje (ter grootte van een rijstkorrel) wordt op de plek van de afwijking geplaatst met een inbrengnaald.

Mammalokalisatie

De operatie kan kort na de plaatsing van het zaadje zijn, maar er kunnen ook weken tot maanden tussen zitten.
Lokalisatie kan om de volgende redenen nodig zijn:


Aanmelden met behulp van patiëntenpas

U mag zich in het ziekenhuis met uw patiëntenpas aanmelden bij de aanmeldzuil bij de ingang van afdeling Radiologie. Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt bij ons ziekenhuis geregistreerd? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de afdeling Patiëntenregistratie bij de ingang van ons ziekenhuis.

Voorbereiding

Onderzoek

Zodra u aan de beurt bent, roept de laborante u binnen en vraagt u uw bovenkleding uit te doen. De radioloog voert het onderzoek uit samen met twee specialistische laboranten.

Uitvoering onderzoek

Er zijn twee mogelijkheden om de afwijking goed in beeld te brengen tijdens het plaatsen van het magneetzaadje: meestal kan dit met behulp van echografie (geluidsgolven) en anders met behulp van een mammografie (röntgenstralen):
  1. Echografie: Als bij u de afwijking waarneembaar is met behulp van echografie, wordt u gevraagd op uw rug te gaan liggen. De radioloog brengt wat gel aan op de borst en bepaalt met de echokop de plaats van de afwijking en de positie voor de naald.
  2. Mammografie: Als bij u de afwijking alleen met röntgen waarneembaar is, wordt u gevraagd om op de buik op de onderzoekstafel te gaan liggen met de borst in een uitsparing in deze tafel. De borst wordt platgedrukt door middel van een plaatje dat de borst gedurende het onderzoek op zijn plaats houdt. De laborant maakt vervolgens röntgenfoto’s van de borst. Vervolgens kan de radioloog via de computer de plaats van de afwijking en de positie voor de naald exact bepalen.
Het poliklinische onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Na het onderzoek kunt u gewoon naar huis.


Na de plaatsbepaling

Bij toenemende roodheid of zwelling van de borst of oksel, als u koorts krijgt of indien hevige pijnklachten, neemt u contact op uw verpleegkundig specialist van het Borstkankercentrum via 015-260 39 35.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze folder vragen of opmerkingen heeft, kunt u deze bespreken met uw arts, verpleegkundig specialist van het Borstkankercentrum via 015-260 39 35.


Foldernummer: 1017
Laatst bijgewerkt op: 08-08-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien