Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Endoscopie

Manometrie

Manometrie

Drukmeting van de slokdarm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een manometrie wordt op verschillende punten in de slokdarm de druk gemeten met behulp van een sonde (dun slangetje) dat via uw neus wordt ingebracht. Middels dit onderzoek kan de beweging (peristaltiek) van de slokdarm en de twee sluitspieren onderzocht worden.

De slokdarm is een buisvormig deel van het maagdarmkanaal, dat het voedsel van de keel naar de maag transporteert. De slokdarm wordt zowel bovenaan als onderaan begrensd door een sluitspier. Na het slikken opent de bovenste sluitspier zich. Met behulp van zwaartekracht en bewegingen van de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar de onderste sluitspier zich ontspant. Het meten van de druk in de slokdarm geeft belangrijke informatie over het functioneren van de beide sluitspieren en de slokdarm. Dit meten vindt plaats op verschillende niveaus, zowel in rust als na het slikken.
Een gestoorde werking van de slokdarm kan verschillende klachten geven, zoals het blijven hangen van voeding of pijnklachten op de borst.

De voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat er geen voedselresten meer in de maag of slokdarm aanwezig zijn. U dient daarom nuchter te zijn. Dit houdt in dat u vanaf 6 uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer mag eten over drinken. Het kan zijn dat uw arts een andere tijd met u afspreekt waarop u nuchter moet zijn, volg deze dan op. Indien u medicijnen voor de maag of de slokdarm gebruikt, dan hoort u van uw behandelend arts of u deze moet stoppen een week voor het onderzoek of dat u deze mag doorgebruiken. Eventuele overige medicijnen kunt u gewoon innemen.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de 4e etage, u kunt zich melden bij de aanmeldzuil van het dagbehandelcentrum (4e etage, gang E). Als u opgeroepen wordt, begeleidt een gastvrouw/gastheer u naar de behandelkamer van de Endoscopie.

De verpleegkundige stelt op de onderzoekskamer de laatste controlevragen. U neemt op de onderzoeksbank plaats en via uw neus wordt een dun slangetje ingebracht tot in de maag. Op verschillende niveaus in de slokdarm wordt d.m.v. de sonde de druk gemeten. U zult hiervoor gevraagd worden een aantal keer een beetje water door te slikken. Het inbrengen van het slangetje kan een beetje gevoelig zijn, het onderzoek zelf is niet pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek weer eten en drinken. Indien u medicijnen gebruikt mogen deze weer worden ingenomen. De uitslag van het onderzoek krijgt u via de verwijzende arts.

Mogelijke risico’s en complicaties

Bij een manometrie komen vrijwel geen complicaties voor. Het kan zijn dat u wat last heeft van de neus of een kleine neusbloeding krijgt. Sommige mensen hebben na het onderzoek wat last van de keel. Het kan dan helpen om wat extra te drinken.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling endoscopie. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp.
  • Afdeling Endoscopie 015 - 260 40 05
  • Spoedeisende Hulp 015 - 260 38 45

Bent u verhinderd?

Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de afdeling waar u de afspraak hebt.


Foldernummer: 0188
Laatst bijgewerkt op: 03-12-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien