Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Traumachirurgie

Mallet finger

Mallet finger

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatiefolder, omdat er bij u een mallet finger is geconstateerd. In deze informatiefolder leest u meer over de behandeling daarvan. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via de contactgegevens aan het eind van deze informatie.

Diagnose en onderzoek

Bij dit letsel scheurt de strekpees van de vinger af van het eindkootje. Dit gebeurt meestal door een onverwachte buiging van de vinger door stoten. Wat opvalt is dat het topje van de vinger ‘hangt’ en niet meer te strekken is. Er dient een röntgenfoto gemaakt te worden om vast te stellen of het een zuivere afscheuring van de pees van het bot is, of dat er een stuk bot mee los is gekomen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een spalkje om het uiteinde van de vinger gedurende 6-8 weken. Het allerbelangrijkste is dat de vinger gedurende deze periode volledig gestrekt blijft. Het spalkje mag alleen af als de hand plat op tafel ligt. Zodra het spalkje af gaat terwijl de hand níet plat ligt, zal er opnieuw ruimte ontstaan tussen het eindkootje en het uiteinde van de pees. In dat geval moet de behandeling weer opnieuw gestart worden!

Hulpmiddelen

Mallet spalk.

Douchen

U kunt gewoon douchen met het spalkje om. Daarna gaat u zitten met de hand plat op tafel en mag u het spalkje eraf halen om vinger en spalkje te laten drogen aan de lucht. Het allerbelangrijkste is dat de hand ten alle tijden plat op tafel blijft liggen en dat u deze niet optilt voordat het spalkje er weer omheen zit.

Pijnstilling

Volg de instructies van uw arts over pijnmedicatie op. In algemene zin raden wij het gebruik van paracetamol aan. Dit is een pijnstiller zonder al te veel bijwerkingen. Hierbij is de maximale toegestane dosering zonder voorschrift van een arts voor volwassenen vier keer twee tabletten van 500 milligram per 24 uur. Wanneer dit onvoldoende pijnstilling biedt, kan extra pijnstilling nodig zijn. Neem hiervoor contact op met uw behandelend arts (via poli) of uw huisarts.

Oefeningen

Zodra het spalkje af mag, kunt u beginnen met oefenen met buigen en strekken van de vinger. Deze zal aardig stijf zijn, dus houdt er rekening mee dat het een tijd kan duren voordat deze weer goed beweegt. Eventueel kunt u verwezen worden naar een handtherapeut.
Het is belangrijk om de eerste 2 weken te oefenen met de eigen spierkracht van de hand en niet met uw andere hand de vingertop door te duwen. Tevens dient u de eerste 2 weken het spalkje nog te dragen als u niet oefent.

Zwemmen

U mag zwemmen met een malletspalk om. Het wordt aangeraden om daarna uw vinger en de spalk te laten drogen aan de lucht zoals beschreven onder het kopje ‘douchen’.

Verkeersdeelname

Over deelname in het verkeer per fiets/auto tijdens uw herstel doen wij geen uitspraak. Neem hierover contact op met uw verzekering.
Over het algemeen zal een malletspalk niet in de weg zitten met autorijden.

Vliegen

U mag vliegen met een malletspalk om. Bij een afneembare spalk is het noodzakelijk een verklaring van de arts te krijgen, om aan te tonen dat het een afneembare spalk is. Indien er zich problemen voordoen op de luchthaven of in de cabine (doordat de luchtdruk toeneemt waardoor zwelling ontstaat) kan het gips verwijderd worden.

Contact

Als de gipsspalk of achillotrain kapot is of klachten veroorzaakt, neemt u contact op met de gipskamer. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 015 - 260 38 46.

Voor vragen over medicijnen óf als de pijn toeneemt, neemt u contact op met de polikliniek van uw behandelend arts:Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer.


Foldernummer: 0986
Laatst bijgewerkt op: 02-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien