Na de behandeling met chemotherapie (cytostatica) verdwijnen de resten van de medicijnen vanzelf uit uw lichaam. Dit gebeurt via zweet, urine, ontlasting en sperma. Meestal duurt dit een week. In uw informatie over de behandeling staat precies hoe lang dit bij u is.
Verpleegkundigen dragen handschoenen als ze met chemotherapie werken. maar u en de mensen om u heen hoeven dit niet te doen. Wel zijn er een paar belangrijke dingen om te weten. Toilet gebruik
- Bent u een man? Plas dan zittend om spatten te voorkomen.
- Spoel het toilet twee keer door met de deksel dicht.
- Maak het toilet elke dag schoon met een allesreiniger. Dit is alleen nodig zolang de medicijnen nog uit uw lichaam verdwijnen.
- Komen anderen in contact met uw urine, ontlasting of braaksel? Dan is het slim om wegwerphandschoenen te dragen.
Wasgoed en afvalmateriaal
- Is uw kleding bevuild met urine, ontlasting of braaksel? Was deze dan meteen in de wasmachine. Gebruik eerst een voorwasprogramma en daarna een normaal wasprogramma. U kunt gewoon uw normale wasmiddel gebruiken.
- U hoeft uw andere was niet apart te wassen.
- Afval zoals incontinentiemateriaal of stomamateriaal doet u in een aparte zak. Sluit deze goed en gooi hem weg bij het gewone huisafval.
Contact met uw omgeving
Tijdens de periode dat de chemotherapie nog in uw lichaam zit, is het belangrijk om tijdens de seks een condoom te gebruiken. Knuffelen of zoenen is geen probleem.
Medicijnen
- Krijgt u chemotherapie in tabletten? Dan mag u deze niet malen of breken.
- Heeft u moeite met het slikken van de medicijnen? Bespreek dit met uw verpleegkundig specialist.
- Was uw handen na het innemen van de tabletten of capsules.
Vertel uw huishoudelijke hulp dat die bij het schoonmaken van het toilet handschoenen moet dragen. Andere hulpverleners die in contact komen met uw urine, ontlasting of braaksel, moeten weten dat u chemotherapie krijgt. Zij kunnen dan extra voorzichtig zijn.