Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Prostaatkankercentrum
Urologie

Lymfklierverwijderingsoperatie

Lymfklierverwijderingsoperatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder omdat u samen met de uroloog heeft besloten voor het verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken. In deze folder kunt u de algemene informatie over de operatie na lezen.

Wat zijn lymfeklieren?

Lymfeklieren zitten op vele plekken in uw lichaam. Lymfeklieren zijn een onderdeel van het lymfestelsel. Dit lymfestelsel bevindt zich door het gehele lichaam.
Het lymfestelsel heeft twee functies, namelijk het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het vernietigd bacteriën en virussen. Zo werkt het lymfestelstel als een filter voor ons lichaam en verwijdert het infecties uit ons lichaam.

Waarom het verwijderen van lymfeklieren?

Bij u is prostaatkanker geconstateerd. Om de juiste behandeling te kiezen is het belangrijk om te weten of er uitzaaiingen zijn. Hiervoor heeft u waarschijnlijk ook al een PSMA-scan ondergaan. Dit onderzoek geeft geen volledige duidelijkheid of er lymfeklieren zijn waarin zich kankercellen bevinden.
Wanneer een kwaadaardige tumor uitzaait, kan dat naar de dichtst bijliggende lymfeklieren. Om te beoordelen of de tumor beperkt is gebleven tot de prostaat is het daarom nodig de lymfeklieren in het kleine bekken te onderzoeken. Na het verwijderen van de lymfeklieren worden deze onderzocht door de patholoog.

Voorbereiding op de operatie

Dag van opname

Op de dag van opname gaat u eerst op het laboratorium (begane grond gang C) bloedprikken met de blauwe envelop en vervolgens mag u zich melden op de 4e etage gang E.
U bent gestopt met eventuele bloed verdunnende medicijnen, tenzij de anesthesist iets anders met u heeft afgesproken. Ook is met u besproken of u op de ochtend van de operatie nuchter moet zijn, een licht ontbijt eet of wat te drinken mag hebben en welke medicijnen u eventueel wel of niet moet innemen.
Op de afdeling wordt u ontvangen door een van de verpleegkundigen. Zij of hij noteert uw gegevens, informeert u over de gang van zaken op de afdeling.

Operatie

De uroloog maakt een incisie onder uw navel tot bij het schaambeen. De incisie is ongeveer 10 cm, waardoor de uroloog de lymfeklieren verwijderd. De operatie heeft ongeveer een duur van 2 uur. De uroloog zal na de operatie de eerste contactpersoon informeren over het verloop van de operatie

Na de operatie

Na de operatie verblijft u eerst op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Wanneer u stabiel bent gaat u naar de verpleegafdeling 4J voor het herstel. De verpleegkundigen van deze afdelingen begeleiden u in uw herstel, totdat u ongeveer 3-5 dagen na de operatie uit het ziekenhuis wordt ontslagen.

Na de operatie heeft u verschillende ‘slangetjes’ in uw lichaam.
In overleg met de arts en afhankelijk van uw situatie verwijdert de verpleegkundige de slangetjes. Tijdens de opname wordt ook samen met u gekeken naar de ontslagdatum wanneer u weer terug naar huis zou kunnen gaan.

De uitslag

De lymfeklieren die worden verwijderd bij de operatie zullen naar de patholoog worden gestuurd voor onderzoek. Dit duurt vaak 7-10 dagen. De afspraak bij de uroloog zal kort hierna met u plaatsvinden op uw eigen behandellocatie.

Mogelijke risico’s en complicaties


Leefregels

Wanneer en met welk ziekenhuis moet u contact opnemen

Tot 2 weken na de operatie neemt u contact op met het Reinier de Graaf Gasthuis (Ook wanneer u vanuit een ander ziekenhuis bij ons geopereerd bent). Als u de uitslag van het weefselonderzoek hebt gehad, 2 weken na de operatie, neemt u bij klachten daarna contact op met uw eigen ziekenhuis.

Prostaatkankercentrum

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is een samenwerkingsverband tussen het HagaZiekenhuis (Den Haag) en het Reinier de Graaf (Delft) . De samenwerking richt zich op de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. De bundeling van kennis en ervaring maakt zeer specialistische behandeling met geavanceerde technieken mogelijk. Iedere patiënt is hierdoor verzekerd van de beste zorg.

Contactgegevens Reinier de Graaf Gasthuis
Reinier de Graafweg 52625 AD Delft
015 - 260 47 77
Bereikbaar maandag t/m vrijdag 8.30-11.30 en 13.00-16.30


Foldernummer: 0796
Laatst bijgewerkt op: 10-06-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien