U ontvangt deze folder omdat u samen met de uroloog heeft besloten voor het verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken. In deze folder kunt u de algemene informatie over de operatie na lezen.Wat zijn lymfeklieren?
Lymfeklieren zitten op vele plekken in uw lichaam. Lymfeklieren zijn een onderdeel van het lymfestelsel. Dit lymfestelsel bevindt zich door het gehele lichaam.
Het lymfestelsel heeft twee functies, namelijk het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het vernietigd bacteriën en virussen. Zo werkt het lymfestelstel als een filter voor ons lichaam en verwijdert het infecties uit ons lichaam.
Waarom het verwijderen van lymfeklieren?
Bij u is prostaatkanker geconstateerd. Om de juiste behandeling te kiezen is het belangrijk om te weten of er uitzaaiingen zijn. Hiervoor heeft u waarschijnlijk ook al een PSMA-scan ondergaan. Dit onderzoek geeft geen volledige duidelijkheid of er lymfeklieren zijn waarin zich kankercellen bevinden.
Wanneer een kwaadaardige tumor uitzaait, kan dat naar de dichtst bijliggende lymfeklieren. Om te beoordelen of de tumor beperkt is gebleven tot de prostaat is het daarom nodig de lymfeklieren in het kleine bekken te onderzoeken. Na het verwijderen van de lymfeklieren worden deze onderzocht door de patholoog.
Voorbereiding op de operatie
- Ter voorbereiding op de operatie krijgt u een afspraak op de pre-operatieve screening, locatie Delft. Tijdens deze afspraak bespreekt u met de anesthesist uw algemene gezondheidstoestand en welke anesthesievorm voor u het beste is. Ook ontvangt u informatie over het nuchter zijn voor uw operatie en de pijnbehandeling na de operatie. Waar nodig zullen er nog extra onderzoeken afgesproken worden.
- Komt u vanuit het HagaZiekenhuis dan zal u ook een afspraak krijgen bij de gespecialiseerd prostaatverpleegkundige in het Reinier de Graaf Gasthuis.
- Medicijnen: de uroloog en de anesthesist bespreken met u welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken voor de operatie. Het is belangrijk dat u goed doorgeeft welke medicatie u gebruikt. Als u bloedverdunners gebruikt, zal de arts u uitleggen wanneer u deze moet stoppen. Dit om de kans op een nabloeding te verkleinen.
- Om de kans op complicaties te verkleinen en uw herstel na de operatie te bespoedigen, is het belangrijk om in een zo goed mogelijke conditie de operatie te ondergaan. Wij adviseren u daarom, voor zover uw gezondheid dit toelaat, gezond te eten en voldoende te bewegen in de periode voor de operatie.
- Om de kans op een wondinfectie te verkleinen is het belangrijk dat u vijf dagen van tevoren het operatiegebied niet scheert met een scheermes. Als de uroloog het scheren nodig vindt, gebeurt dit op de operatiekamer.
Dag van opname
Op de dag van opname gaat u eerst op het laboratorium (begane grond gang C) bloedprikken met de blauwe envelop en vervolgens mag u zich melden op de 4
e etage gang E.
U bent gestopt met eventuele bloed verdunnende medicijnen, tenzij de
anesthesist iets anders met u heeft afgesproken. Ook is met u besproken of u op de ochtend van de operatie nuchter moet zijn, een licht ontbijt eet of wat te drinken mag hebben en welke medicijnen u eventueel wel of niet moet innemen.
Op de afdeling wordt u ontvangen door een van de verpleegkundigen. Zij of hij noteert uw gegevens, informeert u over de gang van zaken op de afdeling.
Operatie
De uroloog maakt een incisie onder uw navel tot bij het schaambeen. De incisie is ongeveer 10 cm, waardoor de uroloog de lymfeklieren verwijderd. De operatie heeft ongeveer een duur van 2 uur. De uroloog zal na de operatie de eerste contactpersoon informeren over het verloop van de operatie
Na de operatie
Na de operatie verblijft u eerst op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Wanneer u stabiel bent gaat u naar de verpleegafdeling 4J voor het herstel. De verpleegkundigen van deze afdelingen begeleiden u in uw herstel, totdat u ongeveer 3-5 dagen na de operatie uit het ziekenhuis wordt ontslagen.
Na de operatie heeft u verschillende ‘slangetjes’ in uw lichaam.
- Een infuus om u vocht en medicatie toe te dienen
- Een blaaskatheter om uw urine af te voeren
- Als het nodig is krijgt u een wonddrain om wondvocht af te voeren
- Zo nodig een slangetje in uw neus om u tijdelijk wat extra zuurstof toe te dienen.
In overleg met de arts en afhankelijk van uw situatie verwijdert de verpleegkundige de slangetjes. Tijdens de opname wordt ook samen met u gekeken naar de ontslagdatum wanneer u weer terug naar huis zou kunnen gaan.
De uitslag
De lymfeklieren die worden verwijderd bij de operatie zullen naar de patholoog worden gestuurd voor onderzoek. Dit duurt vaak 7-10 dagen. De afspraak bij de uroloog zal kort hierna met u plaatsvinden op uw eigen behandellocatie.
Mogelijke risico’s en complicaties
- Wondinfectie
de wond wordt rood, pijnlijk, wat dikker en er kan wat pus uit de wond komen. - Lymfe-oedeem
Korte of lange tijd na de operatie kunt u een dik been of vochtophoping in buik of scrotum krijgen. Dit komt doordat het lymfevocht niet voldoende door het lichaam opgenomen kan worden, nadat er lymfeklieren zijn verwijderd. Als u last krijgt van lymfe-oedeem, kan u contact opnemen met uw huisarts of gespecialiseerd prostaatverpleegkundige in uw ziekenhuis. - Lymfocèle
Ophoping van lymfevocht in het bekken, dit kan in soms geïnfecteerd raken. Het kan dan nodig zijn om een drain (slangetje om het lymfevocht te laten aflopen) te plaatsen.
Leefregels
- In beweging blijven is goed voor uw herstel en zorgt ervoor dat u niet nog meer conditie verliest. Bouw het bewegen wel rustig op en nogmaals: luister naar uw lichaam.
- De operatiewond heeft dagelijks zorg nodig tot deze is genezen. De verpleegkundige op de verpleegafdeling legt u dit uit.
- De wond veroorzaakt pijn
t. Hiervoor kan u tot 4 keer per dag 1000 mg paracetamol nemen. Wanneer dit niet voldoende is, kunt u contact opnemen met de poli urologie; tot 2 weken na de operatie met het Reinier de Graaf Gasthuis. - Om de wond goed te kunnen laten genezen is het belangrijk dat u niet zwaar tilt (Maximaan 5kg), niet sport en geen zwaar huishoudelijk werk verricht. Na 4-6 weken kunt u deze activiteiten weer langzaam opbouwen.
- U zult merken dat u de eerste weken vermoeid zal zijn. Uw lichaam is herstellende van een grote ingreep en gebruikt daarvoor veel energie. Het is daarom belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert.
- U mag douchen en baden. Zwemmen raden we af tot 4 weken na de operatie.
- Ons advies is om twee weken niet auto te rijden. Wij raden u echter wel aan om dit bij uw verzekering na te gaan in verband met aansprakelijkheid.
Wanneer en met welk ziekenhuis moet u contact opnemen
Tot 2 weken na de operatie neemt u
contact op met het Reinier de Graaf Gasthuis (Ook wanneer u vanuit een ander ziekenhuis bij ons geopereerd bent). Als u de uitslag van het weefselonderzoek hebt gehad, 2 weken na de operatie, neemt u bij klachten daarna
contact op met uw eigen ziekenhuis.
- U aanhoudende koorts boven de 38,5 graden Celsius heeft,
- Er tekenen zijn van een wondinfectie (roodheid van de wond, pijn rond de wond, pus uit de wond),
- U hevige pijn in de buik heeft.
Prostaatkankercentrum
Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is een samenwerkingsverband tussen het HagaZiekenhuis (Den Haag) en het Reinier de Graaf (Delft) . De samenwerking richt zich op de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. De bundeling van kennis en ervaring maakt zeer specialistische behandeling met geavanceerde technieken mogelijk. Iedere patiënt is hierdoor verzekerd van de beste zorg.
Contactgegevens Reinier de Graaf Gasthuis
Reinier de Graafweg 52625 AD Delft
015 - 260 47 77
Bereikbaar maandag t/m vrijdag 8.30-11.30 en 13.00-16.30