Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de polikliniek urologie vanwege plasklachten. We spreken binnen de urologie over
LUTS, dit is de afkorting van ‘
Lower Urinary Tract Symptoms’, ofwel lage-urinewegklachten. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen en de onderzoeken tijdens uw afspraak op onze polikliniek.
Voorbereiding aan uw polikliniek bezoek
Ook binnen de polikliniek urologie werken wij met het patiëntenportaal. Hierin vind u de informatie over u bezoek aan onze polikliniek.
In het patiëntenportaal hebben wij voor u klaargezet:
- Laboratorium aanvraag: Mocht het noodzakelijk zijn dat er bloed- en urineonderzoek gedaan moet worden dan dient dit twee weken voor uw bezoek plaats te vinden. De formulieren hiervoor vindt u in uw patiëntenportaal. U kunt zonder afspraak bij het laboratorium terecht. Het urinepotje kunt u van te voren ophalen bij uw eigen apotheek, huisarts, laboratorium of op onze polikliniek. U mag gewoon eten en drinken vóór het bloedprikken. De urine hoeft geen ochtend urine te zijn. Er zijn een aantal dingen die u altijd mee moet nemen als u één van onze bloedafnamelocaties bezoekt:
- Een papieren of digitaal aanvraagformulier, deze vind u onder laboratorium aanvragen in uw patiëntenportaal
- Geldig identiteitsbewijs
- IPSS vragenlijst: Om u goed voor te bereiden op uw afspraak vragen wij u de vragenlijst (IPSS vragenlijst) in te vullen die in uw patientenportaal klaarstaat onder 'vragenlijsten'
- Uw afspraakbevestiging, deze kunt u vinden in uw 'agenda' in het patiëntenportaal
Verder vragen wij u:- Een actuele medicijnlijst mee te nemen. Deze medicatielijst kunt u opvragen bij uw eigen apotheek.
- Met een gevulde blaas te komen i.v.m. het flowmetrie onderzoek. Verder in de folder leest u meer informatie over dit onderzoek. U mag gewoon eten en drinken voor uw afspraak.
- Om twee maal 24 uur (niet aansluitende dagen) bij te houden hoeveel u drinkt en plast. Hiervoor ontvangt u plasdagboek per post. Neem de het ingevulde plasdagboek mee naar uw afspraak.
- Uw persoonlijke gegevens te controleren in het patiëntenportaal, onder 'Mijn gegevens'
Uw afspraak
Uw afspraak vindt plaats op de polikliniek urologie in Delft. U kunt zich op de dag van de afspraak melden bij de aanmeldzuil met uw patiëntenpas, op de eerste verdieping, gang D. Vervolgens meldt u zich bij de balie urologie voor het flowmetrie-onderzoek en het afgeven van uw plasdagboek.
Flowmetrie-onderzoek en residumeting
Vooraf aan het onderzoek met de (arts-assistent) uroloog komt u bij de doktersassistente van de polikliniek voor een flowmetrie en residumeting. Een
flowmetrie is het meten van de snelheid van de urinestraal en van het plasvolume. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw blaas goed gevuld is.
U kunt hiervoor zorgen door tot drie uur vóór het onderzoek te plassen zoals u gewend bent, en vanaf dat moment extra te drinken (ongeveer een halve liter, tenzij u een vochtbeperking heeft) en uw plas op te houden. Voorafgaand aan het onderzoek wordt u naar een onderzoekskamer met toilet gebracht. Hier vragen wij u zo goed mogelijk uit te plassen.
Hierna wordt een residumeting gedaan: door middel van een echo wordt er bekeken of er nog urine in de blaas achter is gebleven. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer waar u opgeroepen wordt door de (arts-assistent) uroloog.
Gesprek met de (arts-assistent) uroloog
Na de flowmetrie-onderzoek en residumeting komt u bij de (arts-assistent) uroloog.
De uitslagen van uw urine- en bloedonderzoek en uw ingevulde vragenlijsten worden met u besproken. Indien nodig kan er door de (arts-assistent) uroloog aanvullend urine en/of bloedonderzoek aangevraagd worden. Ook zal de prostaat worden onderzocht door middel van een lichamelijk onderzoek (rectaal toucher). Hierbij voelt de (arts-assistent) uroloog met de vinger via de anus aan uw prostaat. Eventueel wordt er een echografie van de prostaat gemaakt. Een echografie van de prostaat is een inwendig onderzoek via de anus. Hiermee kunnen wij de prostaat en de omgeving ervan afbeelden. Dit is mogelijk met ultrageluidsgolven. Meer informatie over de echografie van de prostaat leest u in de folder '
Echografie van de prostaat'.
Op basis van de uitslagen wordt zo mogelijk een diagnose gesteld en doet de uroloog u een voorstel voor behandeling. De behandeling kan bestaan uit medicatie, een operatieve ingreep en/of leefstijladviezen.
Soms is aanvullend onderzoek nodig om een volledige diagnose te stellen, wat gebeurt tijdens een eventueel tweede afspraak.
Tot slot
Deze patiënteninformatie geeft u algemene informatie. Persoonlijke omstandigheden kunnen afwijken van de beschreven gang van zaken. Natuurlijk bespreekt de (arts-assistent) uroloog altijd met u uw persoonlijke situatie.
Als u door omstandigheden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk
contact op met de polikliniek urologie.
Contact
Reinier de Graaf Gasthuis, locatie Delft
Polikliniek urologie, 1
e etage, gang D (balie 10)
Tel: 015 - 260 39 43