De brace is een kant en klaar hulpmiddel en door middel van klittenband afneembaar. Het is gemaakt van stof en wordt gedragen om de buik en (onder)rug. Deze brace wordt door een gipsverbandmeester aangemeten. Gebruik
Het corset kan gebruikt worden als ondersteuning bij een behandeling van de onderrug. Het stimuleert het lichaam om tijdens het zitten, staan en lopen een gestrekte of rechtopstaande positie te handhaven. De brace is flexibel en helpt u eraan herinneren niet te buigen. Op deze manier traint u uw buik- en rugspieren die op hun beurt ervoor zorgen dat u een gestrekte wervelkolom houdt. Bij een gestrekte wervelkolom is er verminderde druk of belasting op de voorzijde van het wervellichaam.
Een brace kan voor tijdelijk gebruik zijn, maar wordt in bepaalde gevallen permanent gedragen. Dit is afhankelijk van de indicatie die uw arts heeft gesteld.
Tips bij het dragen
- Het is verstandig in verband met hygiëne en draagcomfort een nauwsluitend katoenen hemd of T-shirt onder de brace te dragen. Bovenkleding kunt u het beste ruim eroverheen dragen.
- U draagt uw brace tijdens het mobiliseren (staan, zitten, lopen), zodra u uit bed stapt moet u de brace dragen. Zodra u terug naar bed gaat, dus ook met slapen, doet u deze brace af.
- Tijdens de verzorging of onder de douche mag de brace afgedaan worden.
- U zit het beste in een straffe rechtzittende houding.
- Afhankelijk van uw klachten en mobiliteit heeft u mogelijk hulp nodig bij dagelijkse bezigheden, omdat het corset u daarin belemmerd.
- Houdt uw ontlasting patroon in de gaten, door de brace kunnen de darmen belemmerd worden, bespreek eventuele stoelgangproblemen met uw behandeld arts of huisarts.
Pijnstilling
Gebruik paracetamol tegen de pijn. Volg de instructies van uw arts over andere pijnmedicatie op. In algemene zin raden wij het gebruik van paracetamol aan. Dit is een pijnstiller zonder al te veel bijwerkingen. Hierbij is de maximale toegestane dosering zonder voorschrift van een arts voor volwassenen drie keer twee tabletten van 500 milligram per 24 uur. Wanneer dit onvoldoende pijnstilling biedt, kan extra pijnstilling nodig zijn. Neem hiervoor
contact op met uw behandelend arts (via telefoonnummer van desbetreffende poli) of uw huisarts. Deze
contact gegevens staan vermeld onderaan deze folder.
Hulpmiddelen
Hulpmiddelen voor ondersteuning tijdens mobiliseren zijn een looprekje, rollator en/of rolstoel. Een verlengstok met knijper kan mogelijk ook hulp bieden bij oprapen van spullen vanaf de grond.
Adressen waar u hulpmiddelen kunt lenen of huren, bijvoorbeeld bij een thuiszorg winkel, kunt u vinden op internet.
Oefeningen
Het doen van oefeningen kan bevorderlijk zijn voor uw letsel. Het tillen van zware voorwerpen moet ontzien worden, zo ook draaibewegingen van uw romp om de lengte-as. Doe oefeningen zoals is geadviseerd door uw behandelend arts en/of fysiotherapeut.
Contact
Als de brace kapot is of klachten veroorzaakt, neemt u dan
contact op met de gipskamer.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur, op telefoonnummer: 015 - 260 38 46.
Voor vragen over medicijnen, als u zich zorgen maakt of als de pijn toeneemt, neemt u
contact op met de polikliniek van uw behandelend arts. Polikliniek trauma chirurgie / orthopedie: 015 - 260 42 13
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft betreffende de brace, kunt u
contact opnemen met de gipskamer.