U ontvangt deze informatie, omdat wij binnenkort een lumbaalpunctie bij u verrichten. Dit is een prik onder in de rug, waarbij wij wat waterig vocht (liquor) uit het wervelkanaal afnemen. Uw arts vindt het noodzakelijk om dit vocht te laten onderzoeken in het laboratorium om daarmee uw diagnose beter te kunnen stellen. In deze informatie leest u meer over dit onderzoek. Voorbereiding op het onderzoek
Er is geen speciale voorbereiding nodig. Wij adviseren wel om extra te drinken is om eventueel hoofdpijn na het onderzoek te voorkomen.
Het onderzoek
Het onderzoek gebeurt in uw kamer op bed, in liggende of eventueel zittende houding. Wij verzoeken u voor het onderzoek in de volgende houding te gaan liggen: op uw zij, hoofd op één kussen (niet onder uw schouder) en met een ronde rug. Dit doet u door uw knieën zo hoog mogelijk op te trekken en uw romp naar voren te buigen. Door uw rug zo rond mogelijk te maken, is het voor de arts eenvoudiger de naald op de juiste plaats te brengen.
| De dokter gaat achter u zitten en bepaalt de plaats waar hij gaat prikken. Dit doet hij tussen twee wervels, ongeveer op de hoogte van de bekkenkam. De verpleegkundige gaat voor u staan, vertelt u wat de arts aan het doen is en geeft de arts de benodigde materialen aan. De arts vertelt van tevoren wanneer hij u de prik geeft. Dit is pijnlijk, maar een verdoving is niet nodig.
|
Wanneer de naald op de juiste plaats zit, druppelt het vocht langzaam uit de naald. Voor u is het verdere onderzoek niet voelbaar. De arts sluit een zogeheten drukmeter (een slangetje met maatlat) aan de naald aan. Daarna volgt het aftappen van het vocht in de buisjes. Dit kan soms lang duren, afhankelijk van de hoeveelheid benodigd vocht en de druppelsnelheid. Tot slot verwijderen wij de naald en plakken het prikgaatje af met een pleister.
| |
Na het onderzoek en de uitslag
Na het onderzoek moet u dertig minuten horizontaal (plat, met kussen) in bed blijven liggen. U mag op uw buik, zij of rug liggen. Soms komt het voor dat u hoofdpijn krijgt na de lumbaalpunctie. In dat geval raden wij aan om een of twee dagen bedrust te houden. Het is verstandig dat u extra drinkt om eventuele hoofdpijn te voorkomen.
Het vocht dat is afgenomen, onderzoeken wij op het laboratorium. Dat kan enkele dagen tot weken duren. Van uw arts krijgt u de uitslag te horen.
Contact
Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar de afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) aan de polikliniek neurochirurgie. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. Ook voor vragen kunt u contact met ons opnemen.
U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag, tussen 08:30 - 16:30 op 015 - 260 35 33.