U ontvangt deze informatie, omdat u een longfunctieonderzoek krijgt. De keuze voor een onderzoek is afhankelijk van uw klachtenpatroon en/of (chronische) ziekte. Tijdens veel onderzoeken ademt u met een mondstuk in de mond en een klem op de neus via een apparaat. Zo meten wij het functioneren van de longen.
Op de dag van de afspraak meldt u zich met uw patiëntenpas bij de aanmeldzuil. Neem bij een bezoek aan ons ziekenhuis altijd uw identiteitsbewijs en uw patiëntenpas mee. Heeft u geen patiëntenpas? Op www.reinierdegraaf.nl/afspraak leest u hoe u deze pas kunt laten maken.
Het is belangrijk dat u op tijd komt, zodat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Voor het onderzoek worden lengte en gewicht gemeten voor de juiste referentiewaarden. Het aangevinkte onderzoek is voor u van toepassing.NO-meting (10 minuten) Datum ……………….. Tijd ….. : ……
Voorbereiding onderzoek:- Eén uur voor de test niet eten (ook geen snoep en kauwgom), drinken en roken.
- Het is verstandig de laatste 30 minuten voor het onderzoek niet te sporten of zware lichamelijke inspanning te verrichten.
- Vier uur voor de test geen alcohol gebruiken.
Met dit onderzoek meten we de hoeveelheid NO (= stikstofmonoxide) in de uitademingslucht.
NO is een gas waarmee een luchtwegwandontsteking gemeten kan worden, wat kan voorkomen bij astma. De longfunctieanalist vraagt u om maximaal in te ademen, hierna ademt u via een apparaat 10 seconden uit.
Spirometrie (15 tot 45 minuten) Datum …………………… Tijd ….. : ……
Voorbereiding onderzoek:- Stoppen met inhalatiemedicatie (zie medicatielijst).
- Doorgaan met inhalatiemedicatie.
Tijdens dit onderzoek meten wij de inhoud van uw longen en de kracht van uw in- en uitademing. Hiervoor vragen we u een aantal ademhalingsoefeningen te doen, bijvoorbeeld diep of krachtig in- en uitademen. Zo nodig herhalen wij deze oefeningen, nadat u een luchtwegverwijdend medicijn (Ventolin of Atrovent) heeft ingeademd. Het is geen pijnlijk onderzoek, maar soms wel vermoeiend.
CO-diffusie (15 minuten) Datum ……………… Tijd ….. : ……
Voorbereiding onderzoek:- Op de dag van het onderzoek niet roken.
Bij dit onderzoek meten wij of de longen voldoende zuurstof kunnen opnemen. U doet een ademhalingsoefening waarbij u gevraagd wordt de adem tien seconden vast te houden. Deze ademhalingsoefening wordt een aantal keer herhaald met tussenpozen van 4 minuten.
Histamineprovocatieonderzoek (60 minuten) Datum ……………Tijd ….. : ……
Voorbereiding onderzoek:- Stoppen met de inhalatiemedicatie en antihistaminica (zie longfunctieonderzoek medicatielijst).
Dit onderzoek is om een eventuele verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen vast te stellen. Dit wordt met een ademhalingsoefening gemeten. U krijgt een neveldamp van bepaalde concentraties histamine ingeademd. Histamine is een stof die de luchtwegen kan vernauwen. Na elke verneveling herhalen wij de ademhalingsoefening. Zodra er een longfunctiedaling van 20 procent of meer optreedt, stopt de inhalatie met histamine. Hierna krijgt u een luchtwegverwijdend medicijn ingeademd, waarna de vernauwing over het algemeen snel verdwijnt. Na de inwerktijd van het medicijn wordt de longfunctie gecontroleerd.
Bloedgasanalyse (15 minuten) Datum ……………………Tijd ….. : ……
Belangrijk:- Als u een bloed verdunnend medicijn gebruikt (Ascal, Marcoumar, Sintrom et cetera) is het belangrijk dat u dit meldt aan de persoon die het bloed afneemt.
Bij dit onderzoek wordt er met een dunne naald bloed afgenomen uit de polsslagader. Bloed uit deze slagader is door de longen van zuurstof voorzien. De waarden van dit bloed geven informatie over het functioneren van de longen. Deze prik kan gevoeliger zijn dan de prik op het laboratorium. Na de bloedafname vragen wij u de polsslagader enkele minuten dicht te drukken met uw duim. De uitslag van deze bloedafname is binnen een kwartier bekend.
Slaaponderzoek (30 minuten) Datum ……………… Tijd ….. : ……
Voorbereiding onderzoek:- Nauwsluitend schoon T-shirt met korte mouw (dus geen hemd) meenemen;
- Op aanvraag van longarts bij onderzoek met beenplakkers een wijde broek aantrekken;
- Op aanvraag van longarts registratie met eigen CPAP-apparaat: a.u.b. masker en slang meenemen.
U komt naar het ziekenhuis om de apparatuur voor de slaapregistratie op te halen. Wij brengen de apparatuur aan over een T-shirt. Nadat alles is aangebracht, kunt u de bovenkleding niet meer verwisselen. U gaat met de aangebrachte apparatuur naar huis en bent hierdoor beperkt in uw activiteiten. We vragen u voorzichtig om te gaan met de meegegeven apparatuur.
De ochtend na de slaapregistratie levert u de apparatuur
voor 10.00 uur in bij poli longziekten, 1e verdieping, balie 4. (dinsdag t/m vrijdag)
Op zaterdag of zondag levert u overdag de apparatuur in bij de receptie (begane grond).
| De apparatuur bestaat uit:
- een borst- en buikband met apparaat;
- vijf plakkers op uw hoofd die de hersenactiviteit meten;
- een neusslangetje dat uw ademhaling meet;
- een meter aan de vinger zonder gelnagel of nagellak die het zuurstofgehalte in het bloed meet via de nagel;
- op aanvraag van de longarts: twee plakkers op de onderbenen die de beenbewegingen meten.
|
Allergieonderzoek (30 minuten) Datum ………………… Tijd ….. : ……
Voorbereiding onderzoek:- 4 dagen voor de test stoppen met antihistaminica (allergietabletten), zie allergieonderzoek medicatielijst.
- Op de dag van de allergietest geen zeep, bodylotion of zalf op uw onderarmen gebruiken.
Vaak leidt een allergie tot klachten van de ogen, neus, huid en longen. Wij testen u op een allergie door middel van een huidtest. Hiervoor gebruiken wij oplossingen van stoffen, die zich in de natuurlijke omgeving bevinden, zoals gras- en boompollen, huisstofmijten en huidschilfers van dieren. Van elke oplossing wordt er een druppel op de huid van de onderarm gelegd. Door de druppel heen prikken wij met een klein naaldje in de huid. Wanneer u allergisch bent voor een oplossing, dan volgt er binnen vijftien minuten een huidreactie. Deze
reactie kunt u vergelijken met een muggenbult. Na vijftien minuten meten wij de eventuele reacties op.
Na afloop kunt u op de zwelling een crème krijgen tegen de jeuk.
Inspanningsonderzoek (60 minuten) Datum ……………… Tijd ….. : ……
Voorbereiding onderzoek:- Voor dit onderzoek uw inhalatiemedicatie door gebruiken.
- Trek gemakkelijke kleding en schoenen (sportbroek, sportbeha) aan en laat uw sieraden af.
Bij dit onderzoek meten we met een hometrainer wat er gebeurt bij inspanning. Voor en na het fietsen doet u een ademhalingsoefening. Uw hart wordt in de gaten gehouden door middel van een aantal plakkers op de borst en rug. Er komt een bloeddrukband om uw arm, waardoor wij op elk gewenst moment kunnen meten. Tevens meten wij het zuurstof in het bloed met een saturatiemeter. Om de ademhaling en de samenstelling van de uitgeademde lucht te meten krijgt u een masker op uw gezicht waardoor u lucht uit de kamer inademt. Zo nodig verrichten wij bloedonderzoek (zie Bloedgasanalyse) in rust en bij maximale inspanning. Het gedeelte waarbij u zich moet inspannen duurt ongeveer vijftien minuten. Dit onderzoek kunt u als belastend ervaren. Een longarts zal bij dit onderzoek aanwezig zijn. Na het fietsen krijgt u de gelegenheid om uzelf op te frissen.
Basaalmetabolisme (60 minuten) Datum ………………… Tijd ….. : ……
Voorbereiding onderzoek:- Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn vanaf 22.00 uur de avond ervoor. In de ochtend mag u zich minimaal inspannen (niet fietsen, geen tanden poetsen, geen kauwgom nemen, u kunt wel autorijden). Als er op dezelfde dag nog andere onderzoeken plaatsvinden, adviseren we u wel om eten mee te nemen.
- Op de dag van dit onderzoek geen inhalatiemedicatie gebruiken.
| Basaalmetabolisme betekent ruststofwisseling. Deze benaming staat voor de hoeveelheid energie die nodig is om basisprocessen in het lichaam te laten plaatsvinden. Basisprocessen zijn: ademhalen, de groei van weefsel, de spijsvertering, de schildklierfunctie, enz.. Kortom, de energie die nodig is als men niets doet. Tijdens deze test ligt u op een onderzoeksbank in een verduisterde kamer en ademt u via een kap (zie foto).
|
Hyperventilatieonderzoek (45 minuten) Datum ………………. Tijd ….. : .....
Bij dit onderzoek wordt er een vragenlijst met klachten doorgenomen. Vervolgens gaat u via een apparaat een aantal minuten normaal ademen, hierna wordt u gevraagd om 3 minuten heel snel te ademen (hyperventileren). Tijdens het hyperventileren kunt u klachten krijgen. Hierna meten we of de ademhaling zich spontaan herstelt. Zo nodig ondersteunen wij u hierbij.
Na afloop wordt de vragenlijst opnieuw met u doorgenomen en kunt u aangeven of de klachten, die u tijdens het onderzoek had, herkenbaar voor u zijn.
Dynamische Hyperinflatieonderzoek (15-30 minuten) Datum ………….. Tijd ….. : .....
Voorbereiding onderzoek:- Stoppen met de inhalatiemedicatie (zie longfunctieonderzoek medicatielijst).
- Doorgaan met de inhalatiemedicatie.
Dit is een onderzoek waarbij gemeten wordt wat er met uw ademniveau gebeurd bij een snellere ademhaling.
U ademt normaal via een apparaat en na ongeveer 30 tot 60 seconden vraagt de longfunctieanalist u om zo diep mogelijk in te ademen en weer uit te ademen. Vervolgens doet u dezelfde oefening, maar dan terwijl u 2 keer zo snel ademt. Het is verstandig 30 minuten voor het onderzoek geen zware lichamelijke inspanning te verrichten.
6 minuten Wandeltest (30 minuten) Datum ………………. Tijd ….. : .....
U gaat wandelen in uw
eigen tempo, wat u 6 minuten kan volhouden.
Voor, tijdens en na het wandelen meten we de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed via een meter aan uw vinger en we meten het aantal meters wat u hebt afgelegd.
Mantoux (5 minuten) Datum ……………… Tijd ….. : ……
Met dit onderzoek kunnen we achterhalen of u ooit in aanraking bent geweest met de tuberculose-bacterie. Ook kan een Mantoux nodig zijn in verband met het voorschrijven van bepaalde medicijnen. Met een heel dunne injectienaald spuit de longfunctieanalist een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van uw linker onderarm. Het inspuiten van deze vloeistof kan enigszins gevoelig zijn. Na de injectie is het mogelijk dat u een
reactie van de huid krijgt. Deze kan bestaan uit een verdikking en roodheid. Soms ziet men blaasjes of een blaar en het kan ook jeuken. Na twee dagen meet de longfunctieanalist de omtrek van de verdikking en de roodheid op (= aflezen). Uw behandelend arts beoordeelt naar aanleiding van de uitslag van de Mantoux en uw ziektegeschiedenis of verder onderzoek noodzakelijk is.
Afspraak makenU meldt zich op de eerste verdieping gang Cbij
balie 4 van de polikliniek
Longziekten. Hier kunt u de mantoux laten zetten of afspreken. Houdt u er in uw agenda rekening mee dat u na
twee dagen in de gelegenheid bent de
reactie op de mantoux af te laten aflezen. Dit kan op de afgesproken dag tussen
8.30 u-12.00 u en tussen
13.00 u-16.30 u.
Contact
Zijn er voor u nog vragen of onduidelijkheden, neemt u dan
contact op met de polikliniek Longziekten via telefoonnummer: 015 - 260 31 40. Meer informatie vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.