U ontvangt deze informatie, omdat u een longbiopsie krijgt. Een longbiopsie is een prik in de long met als doel cellen van de afwijking in de long te verkrijgen. Hierin kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en waar u na dit onderzoek rekening mee moet houden. Dagopname in ons ziekenhuis
U dient 2 uur voor het onderzoek nuchter te zijn. De verpleegkundige doet uw controles en voert een kort opnamegesprek. Indien er geen complicaties optreden, betreft de longpunctie een dagopname. Het longbiopt zal door de interventieradioloog worden uitgevoerd, u ziet dus vermoedelijk uw eigen longarts niet bij dit onderzoek.
Welke voorbereidingen zijn er nodig?
Let op: gebruikt u bloedverdunners zoals tabletjes tegen trombose of aspirineachtige middelen zoals Ascal, of diclofenac meld dit dan aan uw arts. U moet tijdig met het gebruik van deze middelen stoppen. Uw arts vertelt u precies wanneer u ermee moet stoppen en wanneer u het gebruik hiervan weer kan hervatten. Wij adviseren u indien, het onderzoek in de middag plaats vindt, om vanaf 11.00u in de ochtend niets meer te eten of te drinken. Uw medicijnen mag u met een slokje water innemen.
Uw arts heeft voorgesteld om bij u een longbiopsie te laten doen. Tijdens dit gesprek heeft uw arts verteld wat dit onderzoek inhoudt en waarom u dit onderzoek krijgt. Voor de
biopsie wordt u in ons ziekenhuis opgenomen. Voorafgaand aan de
biopsie verrichten wij laboratoriumonderzoek naar de stolbaarheid van uw bloed. Hiervoor nemen wij bloed bij u af op de dag van het onderzoek. Dit is belangrijk in verband met een eventuele nabloeding, hetgeen overigens zelden voorkomt.
Het onderzoek
Wij brengen u met een bed naar de röntgenbehandelkamer. Nadat u uw bovenkleding heeft uitgetrokken, leggen wij u op een onderzoekstafel. De interventieradioloog geeft aan welke houding in uw geval het meest geschikt is. Daarna wordt de plaats van de prik bepaald en dat gebied zal
plaatselijk verdoofd worden. De interventieradioloog brengt, onder doorlichting, een speciaal daarvoor bestemde naald naar de prikplaats. Vervolgens neemt hij een monster voor onderzoek.
Na het onderzoek
Terug op de afdeling moet u twee uur plat blijven liggen, hierna glooiend, totdat de zaalarts is langs geweest. Ondertussen doet de verpleegkundige uw controles. Na het onderzoek mag u gewoon weer eten en drinken. De zaalarts komt uw longen beluisteren en maakt eventueel een longfoto. De arts beslist hierna of u met het avondbezoek naar huis mag.
De uitslag van het onderzoek
Zodra de uitslag van het onderzoek bekend is, deelt de longarts u die mee. De uitslag van dit onderzoek duurt meestal enkele dagen tot een week.
Heeft u vragen?
Heeft u nog vragen, stel deze dan aan de verpleegkundige of uw arts.
Extra informatie
U kunt meer informatie over longziekten vinden op onze website
www.reinierdegraaf.nl.