Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Geriatrie

Lithiumscreening

Lithiumscreening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Op verzoek van uw behandelaar in de GGZ of op verzoek van uw huisarts heeft u binnenkort een afspraak voor een onderzoek in verband met uw lithiumgebruik. U gebruikt lithium voor een depressie of een bipolaire stoornis (manisch-depressieve aandoening). Dit geneesmiddel is heel belangrijk voor uw psychische gezondheid. Omdat lithium in een vaste hoeveelheid in uw bloed aanwezig moet zijn om goed te kunnen werken, wordt elke drie maanden bloed bij u afgenomen om de hoeveelheid lithium (de bloedspiegel) in uw bloed te controleren.

Naast de positieve effecten kan lithium ook bijwerkingen veroorzaken. Hoewel een aantal van deze bijwerkingen ook al gecontroleerd worden bij het 3-maandelijks bloedonderzoek, is het huidige onderzoek uitgebreider. Bij het ouder worden treden er allerlei veranderingen op in het lichaam, krijgen mensen andere ziektes erbij en gaan ze vaak meer verschillende medicijnen gebruiken. Dit alles kan invloed hebben op de werking van lithium. Tijdens het polikliniek bezoek wordt aan deze zaken uitgebreid aandacht geschonken. Hoewel de screening plaatsvindt op de dagkliniek geriatrie en met name bedoeld is voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar, kunnen ook jongere mensen een afspraak krijgen.

Het onderzoek

U bent aangemeld voor de lithiumscreening en we hebben u hierover telefonisch benaderd. De avond voor het onderzoek moet u uw lithiummedicatie om 22.00 uur innemen. Daarna mag u niets meer drinken tot de volgende ochtend. De ochtend van het onderzoek vangt u een deel van de eerste urine op in een klein potje (verkrijgbaar bij de apotheker of drogist). Daarna mag u ontbijten en maximaal 2 consumpties drinken.

De dag van het onderzoek gaat u eerst bloed laten prikken. Hiervoor meldt u zich om 8.30 uur op de begane grond in gang C bij het laboratorium. U meldt zich aan met uw patiëntenpas bij de aanmeldzuil en kiest de optie “spoed”. Hier kunt u ook het potje met urine afgeven. Tussen 8.45 en 9.00 uur wordt u verwacht op afdeling 2J.

Het is prettig als er iemand mee komt naar het onderzoek die u goed kent, bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend(in). Bij aankomst verzoeken wij u zich te melden bij de balie van de afdeling. U hoort dan naar welke kamer u kunt gaan. De verpleegkundige en de geriater of verpleegkundig specialist die u op deze dag begeleiden komen kort daarna kennis met u maken.

Na de kennismaking

Tussen 9.00 en 9.30 uur zal de verpleegkundige liggend en staand bloeddruk bij u meten en u wegen. Daarna krijgt u een neusspray toegediend waarin een hormoon zit dat uw lichaam zelf ook aanmaakt. Dit hormoon werkt op de nieren; lithium kan dit verstoren. Door drie tot vier uur na toediening van de neusspray opnieuw urine op te vangen kunnen we controleren of dit hormoon in uw lichaam nog goed werkt. In verband met dit onderzoek mag u na toediening van de neusspray maximaal 3 consumpties gebruiken tot het opvangen van de tweede portie urine.

Tussen 9.30 en 12.00 uur vindt een gesprek plaats met de geriater. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een korte geheugentest. Er wordt ook een ECG gemaakt en alleen als de geriater of de verpleegkundig specialist dat nodig vindt, volgt een onderzoek door een fysiotherapeut.

Na de lunch

Na de lunch moet de 2de portie urine worden opgevangen en tussen 13.30 en 14.30 uur volgt een afsluitend gesprek met de geriater of verpleegkundig specialist waarin de bevindingen van de onderzoeken worden besproken en ook wat er voor acties uit volgen. Enkele bloeduitslagen en de uitslagen van het urine onderzoek zijn pas na een paar dagen bekend. Daarom wordt altijd een vervolgafspraak gemaakt. Dit kan een belafspraak zijn of een korte afspraak van dertig minuten op de polikliniek geriatrie. Dit hoort u tijdens het gesprek met de geriater of de verpleegkundig specialist. De lithiumscreening is vrijwel altijd rond 15.00 uur afgelopen, soms wat eerder.

Belangrijk
Wij verzoeken u het volgende mee te nemen bij deze afspraak:
  • Bril en/of gehoorapparaat indien u dit nodig heeft
  • Uw rollator of stok als u deze gebruik
  • Uw ochtendurine in een potje zoals hierboven is uitgelegd
  • Uw medicatieoverzicht (svp week ervoor opvragen bij uw apotheek)

De gegevens die wij tijdens de screening verzamelen kunnen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Indien u dit bezwaarlijk vindt, kunt u dat aangeven tijdens uw onderzoek.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, dan kunt u bellen met 015 - 260 50 40. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.15-12.30 uur en 13.15-16.45 uur.
De locaties van de polikliniek klinische geriatrie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.

Als u toch niet kunt komen op een afgesproken datum, laat ons dit dan alstublieft uiterlijk 24 uur van tevoren weten.


Foldernummer: 0223
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien