U ontvangt deze informatie, omdat u contourdefecten heeft door bestraling, eerdere operaties of anderszins. Om deze effecten te verminderen krijgt u een lipofilling: het gebruik van vet elders in uw lichaam. In deze informatie leest u meer over deze ingreep, waaruit de voorbereidingen bestaan en wat u na een lipofilling kunt verwachten. Als u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via onze contactgegevens onderaan deze informatie. Voorbereiding op de ingreep
Kort voordat u wij u opnemen voor de ingreep onderzoeken wij uw algemene gezondheid en verrichten zo nodig een bloedonderzoek of ander onderzoek (preoperatieve screening, POS). Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Aspro Bruis, kinderaspirine) verzoeken wij u dit te melden tijdens het eerste gesprek met uw plastisch chirurg. U moet met het gebruik van deze medicijnen drie tot tien dagen voor de operatie stoppen. U krijgt hierover instructies van uw arts.
Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie. Meestal voeren wij de ingreep in dagbehandeling uit onder algehele narcose. Voorafgaand aan uw operatie legt onze medisch fotograaf de uitgangssituatie vast. Ook enige weken tot maanden na de ingreep neemt hij foto’s.
De werkwijze tijdens een lipofilling
Doorgaans voeren wij een lipofilling uit onder algehele narcose in dagbehandeling. Bij de operatie zuigt de arts via een klein sneetje(s) vet weg op een tevoren afgesproken plaats waar dit ruim voorhanden is. Dat is meestal de buik. Daarna centrifugeren wij het vet, waarbij wij het losse vet en vocht scheiden van de levende vetcellen. Deze levende vetcellen brengen wij vervolgens voorzichtig over in injectiespuiten en injecteren dit via canules (buisjes) onder de huid op de plaats van het contourdefect. Hierdoor verdikt de onderhuidse vetlaag ter plaatse en vermindert de mate van het contourdefect. Vanwege het feit dat een gedeelte van de vetcellen alsnog oplossen, moeten wij altijd meer vet injecteren dan nodig is.
Mogelijkheden en verwachtingen
Als u een lipofilling overweegt, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van het contourdefect verwachten, maar geen perfectie. Het is mogelijk dat de extra onder de huid aangebrachte vetlaag zich niet helemaal evenwijdig verspreidt en dat enige onregelmatigheden achterblijven.
Na een lipofilling
Na een lipofilling is er meer onderhuidse vulling dan aanvankelijk nodig leek, omdat een gedeelte van het vet alsnog oplost. Ook kan enige blauwe verkleuring van uw huid (bloeduitstorting) zichtbaar zijn en treedt er de eerste dagen extra zwelling op. Dit verdwijnt geleidelijk. Via de steekgaatjes kan er de eerste dagen wat vocht uitlekken; dit is geen probleem en u kunt gewoon douchen. Meestal moet het verband een week blijven zitten. Zo nodig kunt u tegen de pijn pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol). Bij extreme pijn en nabloeden moet u
contact opnemen met de polikliniek. Meestal gebruiken wij oplosbare hechtingen. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen verwijderen wij na één tot twee weken.
Risico's en complicaties
Een lipofilling heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De resultaten van lipofilling zijn over het algemeen goed. Een enkele keer is het nodig om nog een correctie uit te laten voeren.
Vergoeding voor de kosten
De kosten voor een lipofilling na reconstructieve chirurgie krijgt u meestal wel vergoed van uw verzekeraar. Voor cosmetische doeleinden krijgt u geen kostenvergoeding. U kunt van tevoren bij uw verzekeraar nagaan of zij de operatie vergoeden. Dat is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking.
Contact
Bij vragen kunt u ons bellen op werkdagen tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur op 015 - 260 39 40.
Meer informatie vindt u ook op onze website
www.reinierdegraaf.nl.