Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Lichttherapie

Lichttherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Zonlicht kan een gunstige werking hebben op verschillende huidziekten, zoals psoriasis of eczeem. Voor de behandeling van deze aandoeningen kennen we daarom een therapie die de zon nabootst: UV-lichttherapie. Voor de UV-lichttherapie in ons ziekenhuis maken wij gebruik van lampen die UVA- of UVB-licht uitstralen.

Uw eerste bezoek aan lichttherapie

1. UVB-therapie

UVB-therapie bestaat uit belichting van de huid met UVB-licht (smalspectrum: 311 nm). Het gedeelte dat de oorzaak is van verbranding en roodheid is grotendeels weg gefilterd bij dit smalspectrum UVB. De UVB-therapie kan ook tijdens de zwangerschap plaatsvinden.

2. UVA-1 therapie

UVA-1 therapie bestaat uit belichting van de huid met het langgolvige deel van het UVA-licht (van 390-410 nm).

3. PUVA-therapie (Psoraleen + UVA)

PUVA-therapie bestaat uit het innemen van psoraleen-tabletten in combinatie met belichting van de huid met UVA-licht. Op zichzelf geeft UVA-licht onvoldoende verbetering van huidziekten. De huid moet eerst gevoeliger gemaakt worden voor UVA door inname van een medicament: psoraleen. Psoraleen, dat van plantaardige afkomst is, bereikt via de darmen het bloed en komt zo in de huid terecht.

2 uur na het innemen van het psoraleen is de gevoeligheid van de huid voor UVA het grootst. Op dat moment kan de belichting dan ook het beste plaatsvinden.
Enkele aandachtspunten bij psoraleen
  • Het is belangrijk dat u de psoraleentabletten precies 2 uur voor aanvang van de therapie inneemt.
  • Psoraleentabletten kunnen misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken. Misselijkheid kunt u verminderen door psoraleentabletten met vast voedsel of melk in te nemen.
  • Op de dagen dat u psoraleen heeft ingenomen, zijn uw ogen overgevoelig voor licht. Deze overgevoeligheid begint vrij snel na inname van het psoraleen en duurt tot ongeveer 24 uur daarna.
  • Belangrijk: U moet daarom direct na inname van het psoraleen een (zonne)bril dragen die het UVA-licht tegenhoudt. Het resterende deel van de dag moet u deze bril steeds buitenshuis dragen tot zonsondergang. Binnenshuis draagt u de zonnebril alleen als u binnen twee meter van een venster bent.
  • De zonnebril die u draagt nadat u de psoraleentabletten hebt ingenomen, dient vóór aanvang van de lichttherapie te worden doorgemeten. Dit doet de lichttherapie-assistente.
  • Over de effecten van psoraleen op het ongeboren kind is nog weinig bekend.
  • Vrouwen mogen gedurende de PUVA-behandeling niet zwanger worden.
  • Mannen mogen gedurende de behandeling met PUVA geen kinderen verwekken.
  • Gedurende de hele PUVA-behandeling adviseren wij u om niet meer dan 1alcoholconsumptie per dag te gebruiken.

4. De behandeling van handen en/of voeten

De handen en voeten kunnen we apart behandelen wanneer de aandoening alleen op deze plaatsen voorkomt. Er zijn verschillende mogelijkheden om de handen en voeten te behandelen. De behandelingen kunnen allemaal gecombineerd worden met speciale, door de arts voorgeschreven, zalven.
  1. Smalspectrum UVB-licht.
    Bij deze behandeling wordt u 3 x per week belicht op de polikliniek: op maandag, woensdag en vrijdag. De behandeling duurt in het begin ongeveer een halve minuut en wordt opgebouwd tot ongeveer 10 minuten.
  2. De Topicale PUVA-therapie
    Bij deze therapie maken we de huid gevoelig voor UVA door het aangedane gebied van de huid in te smeren met psoraleen gel. Deze gel moet 10 minuten inwerken. U hoeft voor deze behandeling dus geen tabletten te slikken en u heeft ook geen last van de genoemde bijwerkingen van psoraleen. U hoeft geen zonnebril te dragen. De belichting vindt tweemaal per week plaats op de polikliniek dermatologie: op maandag en vrijdag.
  3. De PUVA-therapie
    Ook bij deze behandeling vindt de belichting 2 x per week plaats op de polikliniek dermatologie: op maandag en vrijdag. Voor deze behandeling moet u echter wel psoraleentabletten slikken. Voor aandachtspunten verwijzen we u naar het kopje “PUVA-therapie”. Belangrijk is dat u de medicatie 2 uur voordat u belicht wordt, inneemt.

Algemeen


Aandachtspunten Lichttherapie
  • Telefoonnummer van de lichttherapie rechtstreeks is: 015 2604390 (bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag)
  • Het is belangrijk dat u bij ieder bezoek uw brilletje, badjas en slippers meenement
  • Als u een dag een andere behandelingstijd wenst, geef dit dan (zo spoedig mogelijk) de keer ervoor aan bij de medewerker
  • Als u 3 keer niet komt zonder afmelding, worden de overige afspraken geannuleerd. De lichttherapie kan pas hervat worden als u een afspraak bij uw dermatoloog heeft gehad.
  • Als uw zalven of medicatie bijna op zijn, kunt u dit tijdens uw afspraak aan ons doorgeven. Wij sturen dan een bericht aan uw dermatoloog. Wilt u dit op tijd doorgeven, want er kunnen enkele werkdagen overheen gaan voordat het bij de apotheek klaar ligt.


Contact

Als er klachten optreden of als u nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie:
  • Locatie Delft 015 - 260 43 91


Foldernummer: 0107
Laatst bijgewerkt op: 22-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien