Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Leefregels tijdens intensieve chemotherapie

Leefregels tijdens intensieve chemotherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een intensieve behandeling met chemotherapie krijgt op de afdeling Hematologie van ons ziekenhuis. U wordt hiervoor gedurende enkele weken opgenomen. Door de behandeling heeft u minder afweer tegen infecties. Ook heeft u een verhoogd risico op bloedingen, zoals een neusbloeding of blauwe plekken. Het is daarom erg belangrijk dat u zo veel mogelijk in een schone omgeving verblijft, met zo min mogelijk risico op ziekteverwekkers. In deze informatie staan de leefregels waaraan u zich in het ziekenhuis moet houden. Als u vragen heeft, kunt u deze uiteraard aan ons stellen.

De leefregels zijn gebaseerd op landelijke richtlijnen die de verpleegkundigen en artsen op de afdeling hanteren voor uw veiligheid.

Achtergrond

Chemotherapie remt de aanmaak van de witte bloedcellen en bloedplaatjes in het beenmerg. Hierdoor is de afweer sterk verminderd (door een tekort aan witte bloedcellen) en is er een verhoogd risico op bloedingen (door een tekort aan bloedplaatjes).
Om deze risico’s te beperken, krijgt u preventieve medicijnen, speciale voeding en advies over uw lichamelijke verzorging. Ook is het voor uw gezondheid nodig dat wij u enige tijd afgeschermd verplegen.

Preventieve medicijnen

Door de lage weerstand in de periode na de chemotherapie bent u erg vatbaar voor infecties. Lichaamseigen bacteriën die normaal gesproken onschuldig zijn, verplaatsen zich en kunnen elders in het lichaam een infectie veroorzaken. U krijgt daarom SDD-medicatie (selectieve darmdecontaminatie) die u beschermt tegen bacteriën, gisten en schimmels in uw eigen lichaam. Met een kweek van uw mond en anus onderzoeken wij of de medicijnen effect hebben. Dit gebeurt op de eerste dag van uw opname en daarna twee keer per week.

Kiemarme voeding (Voeding bij verminderde weerstand)

U volgt een kiemarm dieet. Hierin zitten zo min mogelijk micro-organismen die kunnen leiden tot darminfecties. U krijgt hierover uitleg van een diëtist aan het begin van uw opname.

Isolatie

Ongeveer een week na de start van de chemotherapie kan het aantal bloedcellen afnemen. Dit controleren wij minimaal drie keer per week in uw bloed. Wanneer uw afweer minimaal is, zullen wij u afgeschermd verplegen (isolatie). De isolatie is om u te beschermen tegen ziekteverwekkers uit de omgeving.

Gedurende de isolatie moeten de deuren van uw kamer dicht blijven. Verpleegkundigen en anderen die uw kamer in gaan, komen eerst in een sluis waar zij hygiënemaatregelen (zie hierna) kunnen nemen. Wanneer de witte bloedcellen weer voldoende gestegen zijn, mag u uit de isolatie. Hoelang dit duurt, is vooraf niet precies te zeggen.

U mag 2x per dag 30 minuten van de kamer met een chirurgisch mondmasker op de gang lopen. De verpleegkundigen stemmen met u hiervoor een rustig moment van de dag af. U mag de afdeling niet verlaten.

Wanneer u de kamer voor een onderzoek moet verlaten, krijgt u een mondmasker op om uzelf te beschermen. Wij leggen een extra laken over uw beddengoed, die wij bij terugkomst op uw kamer weer van uw bed afhalen.

Bezoek

Voor bezoek gelden hygiënemaatregelen, zoals een mondkapje omdoen en de handen met alcohol desinfecteren. De verpleegkundigen attenderen uw bezoek hierop. Deze maatregelen gelden alleen wanneer wij u in isolatie verplegen.
De bezoekers mogen niet eten en drinken op de patiëntenkamer en moeten gebruik maken van het bezoekerstoilet op de gang.

Persoonlijke verzorging tijdens uw opname

Contactlenzen

We raden u af tijdens de behandeling contactlenzen te dragen. De lucht in een ziekenhuis is erg droog, waardoor contactlenzen snel kunnen irriteren.

Handen wassen

Het is belangrijk dat u uw handen zo schoon mogelijk houdt. Was en desinfecteer uw handen voor het eten, na ieder toiletbezoek en als u iets wat mogelijk vies is, heeft vastgehouden.

Huidverandering

Controleer één keer per dag uw huid en kijk of u afwijkingen ziet zoals uitslag, roodheid, jeuk, rood-paarse stipjes, blauwe plekken en wondjes. Als u een verandering ziet, geef dit dan door aan de verpleegkundige.

Huidverzorging

Gebruik producten (zoals deodorant en aftershave) waar geen alcohol in zit. Uw huid kan door de alcohol beschadigd raken. Milde producten die allergeen zijn en niet uitdrogen, zijn goed om te gebruiken. Dit geldt ook voor shampoos.

Lipverzorging

Heeft u last van uw lippen, dan kunt u ze schoonhouden met een nat gaasje. Het helpt om de lippen vet te houden met steriele vaseline (vraag deze aan de verpleegkundige) of een stick met lippenvet.

Mondverzorging

Door de chemotherapie ontstaan vaak ontstekingen in de mond. Om dit te voorkomen raden wij u aan uw mond als volgt te verzorgen:

Nagelverzorging

Houd uw nagels kort en schoon. Nagels knippen kan alleen als de bloedplaatjes hoog genoeg zijn. De verpleegkundige kan dit voor u nakijken. Vijlen van nagels mag wel, maar gebruik hiervoor een papieren wegwerpvijl. Maak uw nagels voorzichtig schoon, bijvoorbeeld onder de nagels. Gebruik bijvoorbeeld een nagelvijl met daaromheen een papieren tissue.

Oren schoonmaken

Gebruik geen wattenstaafjes om uw oren schoon te maken. Deze kunnen infecties en bloedingen veroorzaken.

Scheren

Wanneer u zich scheert, moet het scheerapparaat goed schoon zijn. Gebruik geen scheermesjes, want hiermee is het risico op wondjes groter. Gebruik geen ontharingscrème: die irriteert de huid.

Sieraden en make-up

Als u sieraden draagt, houd er dan rekening mee dat u deze dagelijks moet schoonmaken. Wij adviseren u daarom tijdens de opname geen sieraden te dragen. Vraag de verpleegkundige wat er mogelijk is als u wel sieraden wilt blijven dragen. Aan de natuurlijke kleur van uw huid of nagels kunnen artsen en verpleegkundigen zien hoe uw lichamelijke conditie is. Gebruik daarom liever geen make-up of vraag de verpleegkundige om advies.

Schone kleren

Elke dag schone kleren dragen, hoort bij de persoonlijke hygiëne. Dit geldt zowel voor uw ondergoed als voor uw kleding en nachtkleding. Scheid uw schone en vuile wasgoed in plastic tassen. Uw schone kleding moet gewassen zijn op 40 graden Celsius of hoger. Draagt u een pet of muts, verschoon deze dan regelmatig.

Voeten schoonhouden

Wij raden uw aan badslippers te dragen als u uit bed gaat en tijdens het douchen. Maak na het douchen de badslippers droog om eventueel schimmels te voorkomen. De verpleegkundige kan dit voor u doen als u dit niet zelf kunt doen.

Verzorging van de centrale lijn

Op de dag dat u wordt opgenomen krijgt u een Centraal Veneuze Catheter (CVC). Dit is een infuus in een groot bloedvat onder het sleutelbeen of in de hals en deze wordt bij u ingebracht op de Intensive Care. U krijgt medicijnen voor de chemotherapie via deze CVC. Ook wordt deze CVC gebruikt voor bloedafname en het toedienen van andere medicatie. De verpleegkundige verwisselt 1x per week de pleister van het infuus en controleert tijdens het verwisselen de insteekopening van de CVC. Als u roodheid ziet of pijn heeft aan de CVC moet u dit direct melden bij de verpleegkundige.

Een schone kamer

Uw kamer moet ook zo schoon mogelijk zijn. Het is daarom helaas niet toegestaan om planten en bloemen op uw kamer te zetten. Dit is vanwege het risico op schimmels door vocht. Kunstplanten en kunstbloemen zijn vanwege stofvorming ook niet toegestaan. Om uw kamer wat op te fleuren kunt u kaarten, foto’s, tekeningen enzovoorts meenemen en ophangen. Als u boeken meeneemt, let er dan op dat deze schoon zijn (vooral bij bibliotheekboeken). U mag boeken, kranten en tijdschriften meenemen.

Beddengoed

Soms willen patiënten hun eigen dekbed of kussen meenemen naar ons ziekenhuis. Dat mag, mits deze van polyester is/zijn.

Geen ziek bezoek

Om u en andere patiënten op de afdeling zo veel mogelijk te beschermen tegen ziektes, mag u in principe geen mensen ontvangen die ziek zijn. Dit geldt ook voor mensen met een verkoudheid. Wilt u toch graag uw kind of kleinkind zien dat ziek is of twijfelt u of het kind ziek is (ook bij contact met andere zieke kinderen!), overleg dan met de verpleegkundige wat de mogelijkheden zijn. Heeft u zelf contact gehad met een ziek kind, geef dit dan door aan de verpleegkundige.

Roken

Roken is niet toegestaan tijdens de behandeling. Begeleiding bij stoppen met roken en het gebruik van nicotinepleisters kunnen helpen als u rookt. Vraag de verpleegkundige naar de mogelijkheden.


Foldernummer: 0605
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien