U ontvangt deze folder en daarin geven we u een aantal leefregels mee om de nazorg thuis te vergemakkelijken. De informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. U bent zojuist aan uw spataderen geopereerd. Tijdens de operatie is de oppervlakkige ader op de plaats waar hij verbinding maakt met de diepe ader afgebonden. Dit is gebeurd via een kleine wond, hetzij in de lies, hetzij in de knieholte of allebei. De wonden zijn gehecht met hechtingen die vanzelf oplossen. Het is niet noodzakelijk dat u naar het ziekenhuis komt om de hechtingen te laten verwijderen.
De ader is met behulp van een plastic draad als een mouw uit een jas onder de huid verwijderd (gestript). Bij deze handeling zijn de in de ader uitkomende zijtakjes afgescheurd, waardoor onderhuids een bloeduitstorting ontstaat. Deze bloeduitstorting kan niet worden voorkomen en u zult merken dat uw been alle kleuren van de regenboog krijgt. Dit is normaal. Soms is de bloeduitstorting in de fase dat hij opgeruimd wordt door het lichaam wat pijnlijk en ontstaan er harde bulten. Ook dit is normaal.
Op het been zijn op diverse plaatsen kleine wondjes gemaakt om extra in het zicht zittende bulten door spataderen te kunnen verwijderen. Deze wondjes zijn zo klein dat ze niet hoefden te worden gehecht en ze zijn behandeld met een hechtpleister. Het is de bedoeling dat deze pleisters minstens drie dagen blijven zitten. Als ze na een week nog op de huid vastzitten, kunt u ze voorzichtig verwijderen. Trekt u dan de eindjes van de pleister van beide zijden los tot aan de wond. Op die manier is de minste kans dat het wondje weer openspringt. Als de pleister eerder loslaat kan het gebeuren dat er wondvocht uit de wondjes komt. U kunt deze dan het beste verwijderen en vervangen door een andere pleister.
Als er bloed uit de steekwondjes komt is dat meest al oud bloed en is er geen reden om hier bezorgd over te zijn. Schoonmaken en opnieuw verbinden is voldoende. Een enkele keer zult u merken dat door kwetsing van een huidzenuwtje een deel van de huid overgevoelig is. Dit is meestal aan het onderbeen als er ook in de knieholte een kleine wond is gemaakt. Het kan dan dood aanvoelen of voelen als speldenprikjes. Dit gevoel herstelt zich vaak na verloop van tijd, maar het kan soms maanden duren omdat een zenuw zich langzaam herstelt.
Soms ontstaat vochtophoping, waardoor het been opzwelt. Als dit optreedt, is het niet noodzakelijk om aanvullende behandelingen, zoals een elastische kous, te gaan gebruiken.
Controle
- Zoals reeds gezegd is verwijdering van de hechtingen niet noodzakelijk omdat ze vanzelf oplossen. Het is ook medisch niet noodzakelijk dat u voor controle op het spreekuur terugkomt. Bij vragen kunt u echter altijd contact opnemen met de polikliniek chirurgie, tel. 015-2604213. Veelal kan uw probleem telefonisch worden besproken en opgelost. Anders kan altijd, in overleg met u, op korte termijn een controlebezoek op de polikliniek worden geregeld.
- In verband met de uitgebreidheid van uw spataders en de operatieve bevindingen vragen wij u voor wondcontrole op de polikliniek een afspraak te maken na …… weken na de operatie.
Belangrijk
Neemt u onze volgende adviezen over de pijnbehandeling in acht:
- Neem uw pijnstilling in op de voorgeschreven manier. Wacht niet totdat de pijn te hevig wordt.
- Houdt u zich zo veel mogelijk aan de voorschriften van uw arts en de verpleegkundige.
- De pijnstillers krijgt u op voorschrift van uw arts.
- Zodra de pijn verandert van plaats, ernst of karakter waarschuwt u direct.
Werken
Werkhervatting mag zodra u zelf daartoe in staat bent. Medisch gezien is er geen reden om het werk te verzuimen. Alle activiteiten zijn toegestaan, hoewel de eerste drie dagen zwemmen niet wordt geadviseerd.
Wanneer kan het drukverband af?
Het drukverband wat u na de operatie om uw been aantreft is bedoeld om gedurende de eerste 24 uur bloeduitstortingen zo goed mogelijk tegen te gaan. Na 24 uur kan het verband voorzichtig worden verwijderd. Dit kunt u zelf doen. Douchen is hierna toegestaan, waarbij u wordt verzocht de hechtpleisters, welke zich mogelijk onder het drukverband bevinden, zo veel mogelijk te laten zitten. De mogelijk aanwezige afdekpleisters die zich over de hechtpleisters bevinden ( bv. in de lies) dient u ook na 24 uur te verwijderen.
Moet ik mijn been hoog leggen als ik zit?
Het is niet noodzakelijk. Als u het prettig vindt kunt u uiteraard uw been hoog leggen. Van belang is dat u zo veel mogelijk in beweging blijft.
Staan
Vaak wordt gezegd dat iemand na een spataderoperatie niet lang mag staan. In de eerste periode na de operatie is langer staan mogelijkerwijs niet prettig. Er is echter geen medisch bezwaar tegen. Het heeft de voorkeur dat u veel in beweging bent, om de bloeddoorstroming te bevorderen.
Contact
Mocht u nog vragen hebben over uw behandeling, stelt u deze dan gerust aan uw arts of de nurse practitioner (vaatverpleegkundige) via 015 - 260 42 13.
Als u behandeld bent in het Vaatcentrum en buiten kantooruren spoedeisende hulp nodig heeft, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp: 015 - 260 38 45.