Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gastro Enterologische Chirurgie
Chirurgie

Leefregels na operatie middenrif breuk

Leefregels na operatie middenrif breuk

Hernia Diafragmatica

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder en daarin geven we u een aantal leefregels mee om de nazorg thuis te vergemakkelijken. De informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts.

U bent zojuist aan een middenrif breuk (Hernia Diafragmatica) geopereerd. Dit is gebeurd via een kleine wond, of meerdere kleine wondjes omdat u met een laparoscoop (kijkbuis) bent geopereerd. De eerste tijd na de operatie kunt u nog hinder ondervinden van het operatiegebied. Het is raadzaam het wondgebied dan wat te ondersteunen met uw hand, vooral bij drukverhoging (hoesten, persen).

Wondverzorging

Het wondverband mag u na 24 uur verwijderen. Hierna mag u douchen, mits er geen zeep gebruikt wordt bij het wondgebied. De hechtpleisters (steristrips) minstens drie dagen laten zitten. Als u dagelijks een douche neemt, zullen de hechtpleisters na 5 tot 7 dagen eenvoudig te verwijderen zijn. Als ze na een week nog op de huid vastzitten, kunt u ze voorzichtig verwijderen. Trek dan de eindjes van de pleisters los van beide zijden tot aan het wondje. Op die manier bestaat de minste kans dat het wondje weer open springt.

Activiteiten

Tillen en bukken is toegestaan, mits het u geen pijn doet. Luister hierbij naar de signalen van uw lichaam. U mag naar eigen inzicht na twee weken rustig beginnen met gaan sporten, fietsen, etc . Ook hierbij geldt; luister naar uw lichaam. Zodra u er zelf weer toe in staat bent mag u weer gaan werken.

Pijnstillers


Belangrijk
Neemt u onze volgende adviezen over de pijnbehandeling in acht:
  • Neem uw pijnstilling in op de voorgeschreven manier. Wacht niet totdat de pijn te hevig wordt.
  • Houdt u zich zo veel mogelijk aan de voorschriften van uw arts en de verpleegkundige.
  • De pijnstillers krijgt u op voorschrift van uw arts.
  • Zodra de pijn verandert van plaats, ernst of karakter waarschuwt u direct.

Policontrole

Een afspraak voor poliklinische controle krijgt u toegestuurd binnen enkele dagen. Heeft u na 3 weken nog niks van ons vernomen, neemt u dan contact op met de polikliniek. U kunt altijd met vragen en/ of klachten bellen met de polikliniek.NB. Bij een laparoscopische operatie is het mogelijk dat u naast buikpijn ook enige dagen last heeft van schouderpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door het koolzuurgas dat tijdens de operatie in de buikholte wordt gebracht.
Via een zenuwbaan die in de richting van de schouder loopt, kan dit ertoe leiden dat u na de operatie gedurende enkele dagen een gevoelige schouder heeft. Dit gas wordt geleidelijk door het lichaam opgenomen en via de longen uitgescheiden. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken.

Contact

Bij vragen, heftige pijnklachten en/of koorts kunt u contact opnemen met de polikliniek GE-chirurgie, telefoon: 015 - 260 32 20.
Na 17.00 en in het weekeind kunt u contact opnemen met onze dienstdoende arts van de Spoedeisende hulp: 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0213
Laatst bijgewerkt op: 23-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien