U ontvangt deze folder en daarin geven we u een aantal leefregels mee om de nazorg thuis te vergemakkelijken. De informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts.
De zwachtel om het been moet u ongeveer
vierentwintig uur omhouden. De pleister die onder de zwachtel op de plek van het wondje zit, mag u na ongeveer twee dagen verwijderen. Na de behandeling kunt u gewoon lopen en de dagelijkse bezigheden doen.
Bewegen
Het is belangrijk veel te lopen
(elk uur minimaal 10 min) en de eerste twee tot vier dagen het stilstaan zoveel mogelijk te vermijden. U mag wel als u zit, uw been op de bank neerleggen. Er kunnen blauwe plekken ontstaan ter hoogte van het behandelde traject.
Vliegen
U mag de twee weken na de behandeling niet met het vliegtuig reizen. Als u vrij kort na de ingreep gaat vliegen is het verstandig om een steunkous om uw onderbeen te dragen tijdens de vlucht. Daarbij is het van belang om tijdens de vlucht, met het gelaserde been, regelmatig te bewegen. U mag na de behandeling twee weken niet in de zon, onder de zonnebank of in de sauna.
Lichamelijke activiteiten
Afhankelijk van uw werk kunt u na twee dagen weer aan de slag. Twee weken na de behandeling mag u het sporten weer hervatten. Fietsen mag, maar als u nog te veel last heeft wacht u hier dan nog even mee. Na enkele dagen kunnen er pijnklachten ontstaan in het gelaserde gebied, zoals pijn, een branderig en/of een strak/trekkend gevoel. Dit komt door het verschrompelen van het bloedvat. Dit is normaal en trekt na één à twee weken weer weg. U mag bij pijn maximaal vier keer per dag twee paracetamol tabletten van 500 mg. gebruiken.
Belangrijk
Neemt u onze volgende adviezen over de pijnbehandeling in acht:
- Neem uw pijnstilling in op de voorgeschreven manier. Wacht niet totdat de pijn te hevig wordt.
- Drink voldoende water.
- Houdt u zich zo veel mogelijk aan de voorschriften van uw arts en de verpleegkundige.
- Zodra de pijn verandert van plaats, ernst of karakter waarschuwt u direct.
- Tromboflebitis (aderontsteking). Bij een aderontsteking is de wond van het bloedvat plaatselijk ontstoken. Dit ontstaat door de vorming van een stolsel in een oppervlakkige ader. Er is op de huid een rode plek of streep te zien, die warm en hard aanvoelt. Er omheen is het dik, rood en pijnlijk. De plek of streep is pijnlijk bij aanraking of tijdens het lopen. Aderontsteking is geen trombosebeen. Bij tromboflebitis mag u pijnmedicatie gebruiken en is het belangrijk om voldoende water drinken.
Contact
Treedt er binnen vierentwintig uur na de behandeling een nabloeding en/of hevige pijn op, neemt u dan
contact op met de polikliniek chirurgie 015 - 260 42 13. Bij spoed kunt u buiten kantooruren
contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp in Delft, 015 -2 60 30 60. Indien nodig, zien we u zes weken na de behandeling terug op de poli voor controle. Wilt u de vragenlijst na zes weken in de bijgevoegde envelop meenemen of terug sturen? U hoeft geen postzegel te plakken.