Je bent al bij een dokter in ons ziekenhuis geweest. Nu wil die dokter een soort filmpje van jouw hoofd maken. Samen met papa, mama of je verzorger moet je daarvoor weer naar het ziekenhuis komen. Je mag ook best je pop, beer, boekje, iPad/tablet of flesje drinken meenemen.
Kabeltjes op je hoofd?
In ons ziekenhuis haalt iemand in een wit pak (de laborant) je op. Hij of zij meet je hoofd op met een meetlint en tekent streepjes op je hoofd. Dan worden die plekjes gepoetst met een wattenstaafje en daarna plakt de laborant met speciale lijm een heleboel kabeltjes op je hoofd. Er komen ook een paar snoertjes op je wangen, achter je oren en op je borst.
Het filmpje
Dan kan het filmpje beginnen. De laborant brengt jou en je ouder of verzorger naar een kamer op de kinderafdeling. Je hebt dan een soort paardenstaart met alle snoertjes en je krijgt een apparaat mee waar de kabeltjes op aangesloten zijn. Dat hou je het hele onderzoek bij je. Het apparaatje gaat de hele tijd opnemen, dit voel je niet. Waarschijnlijk slaap je een nacht in het ziekenhuis. Je ouder of verzorger mag dan bij je op de kamer blijven. Wanneer het onderzoek klaar is komt de laborant de kabeltjes weer van je hoofd af halen. Daarna mag je naar huis.
Informatie voor ouders of verzorgers
Voorbereiding thuis
U en uw kind verblijven tijdens het onderzoek op de kinderafdeling in het ziekenhuis. Er wordt vooraf met u besproken waar en wanneer u zich kunt aanmelden.
Het is belangrijk dat het haar van uw kind schoon en droog is wanneer u naar het ziekenhuis komt. Gebruik geen gel of andere haarproducten, dit kan storing veroorzaken tijdens het onderzoek.
Meenemen
Wij raden u aan niet al te veel kleding en andere eigendommen mee te nemen. Uiteraard bepaalt u zelf wat u meeneemt, maar denkt u in ieder geval aan het volgende:
- Patiëntenpas, identiteitsbewijs, verzekeringspapieren van uw kind
- Lijst van medicijnen die uw kind dagelijks inneemt
- Kleding, pyjama en schoon ondergoed
- Toiletartikelen
- Zo nodig dieetvoorschriften of informatie over overgevoeligheid voor stoffen of medicijnen
- Eventueel een boek of tijdschrift, tablet of speelgoed voor uw kind of uzelf.
Tijdens het onderzoek
Bij het aanbrengen van de elektroden (snoertjes) kunt u helpen door bijvoorbeeld uw kind af te leiden. De laborant zal ter plekke met u overleggen over hoe we het aanbrengen van de apparatuur zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen voor uw kind. Vertel het ons als u of uw kind ergens tegenop ziet of als u ongerust bent, dan kunnen we daar rekening mee houden.
Uw kind mag de kamer af en toe verlaten , maar het is belangrijk om zo veel mogelijk op de kamer te blijven in verband met de video-opname die bij het onderzoek hoort.
Duur van het onderzoek
Het aanbrengen van de elektroden duurt ongeveer een uur. Er wordt vooraf met u besproken hoe lang de registratie ongeveer zal duren, bijvoorbeeld één nacht of 24 uur. In sommige gevallen wordt tijdens het onderzoek besloten om de registratie in te korten of te verlengen.
Na het onderzoek
Een laborant verwijdert de elektroden weer van het hoofd van uw kind. Hierna kunt u naar huis. Houd er rekening mee dat er na het onderzoek restjes lijm in het haar van uw kind kunnen achterblijven. Deze kunnen het beste worden verwijderd door het haar goed door te kammen en daarna te wassen met crèmespoeling.
De uitslag
Na het onderzoek wordt niet direct informatie gegeven over de uitslag. Het onderzoek moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw arts, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten van het onderzoek.
Contact
Heeft u vragen naar aanleiding van deze folder of bent u onverwacht verhinderd voor uw afspraak, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie op telefoonnummer 015 - 260 38 42.