Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Poli kindergeneeskunde
Kindergeneeskunde

Koortsstuip

Koortsstuip

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw kind een koortsstuip heeft gehad. Voor de meeste mensen is het meemaken van een dergelijke aanval een angstige ervaring die veel vragen oproept. In deze folder leest u wat een koortsstuip precies is en wat u eraan kunt doen. Natuurlijk kunt u met vragen ook altijd terecht bij de verpleegkundige of arts.

Wat is een koortsstuip?

Een stuip is een plotselinge stoornis in de elektrische functie van de hersenen. Bij jonge kinderen (tussen ongeveer zes maanden en vijf jaar oud) kan een dergelijke aanval ontstaan wanneer er plotselinge koorts is. Vaak komen ritmische trekkingen voor van armen en/ of benen en een dwangstand van hoofd en ogen. Dit is dan niet tegen te houden. Dit noemen we een koortsstuip.

Tijdens een koortsstuip is een kind niet bij bewustzijn en voelt geen pijn. Soms stopt de ademhaling een paar seconden. Na een paar minuten stopt de aanval vanzelf en komt het kind ook weer bij bewustzijn. Veel kinderen zijn na zo’n aanval erg moe en vallen al weer snel in een diepe slaap. Daarna kunnen ze nog een tijdje huilerig of onrustig zijn.

De aanval wordt meestal uitgelokt door snel oplopende hoge koorts (hoger dan 39°C ). De oorzaak van de koorts is vaak een kinderziekte, griep, een keel- of een oorontsteking. Soms zal de arts echter geen oorzaak voor de koorts vinden.

Een koortsstuip is geen epilepsie. Bij epilepsie komen stuipen voor zonder dat er koorts is. De stuipen bij epilepsie kunnen zich uiten op vele manieren.

Gevolgen

Koortsstuipen veroorzaken geen schade aan de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat verreweg de meeste kinderen zich na een koortsstuip verder helemaal normaal ontwikkelen.
Wel is er een kans dat uw kind nog eens een koortsstuip krijgt: dit gebeurt bij ongeveer 30% van de kinderen die eenmaal een dergelijke aanval hebben gehad.

Adviezen bij een koortsstuip

Het is dus mogelijk dat uw kind nog eens een koortsstuip krijgt tijdens dezelfde of een nieuwe periode van koorts. Wat moet u doen?

De meeste aanvallen stoppen spontaan binnen een paar minuten.

Adviezen bij koorts

Als uw kind een koortsstuip heeft gehad wilt u natuurlijk het liefst voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Helemaal voorkomen dat uw kind koorts krijgt gaat niet: jonge kinderen hebben nu eenmaal regelmatig koorts, dit hoort bij deze levensfase. Uw kind komt vele virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers tegen en koorts is daarbij een normaal verschijnsel.
Wel kunt u zelf een aantal dingen doen om de kans op een nieuwe koortsstuip zo klein mogelijk te maken.
Enkele adviezen:
U kunt uw kind paracetamol geven, zodat het zich wat minder vervelend voelt. Paracetamol vermindert de kans op een nieuwe koortsstuip niet. Besluit u om paracetamol te geven, geef het dan regelmatig volgens een vast schema (3-4 keer per dag, in overleg met de huisarts). Alleen af en toe een paracetamol geven is niet verstandig; dan kan de koorts tussendoor weer hoge pieken krijgen en juist die snelle schommelingen in temperatuur verhogen de kans op een koortsstuip.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer: 015 - 260 36 90.


Foldernummer: 0378
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien