Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gipskamer

Klompvoetbehandeling Ponseti

Klompvoetbehandeling Ponseti

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij uw baby is tijdens de zwangerschap of na de bevalling een klompvoet vastgesteld. In deze folder staat beschreven wat een klompvoet is, wat de kenmerken ervan zijn en welke behandeling mogelijk is. Verder geven wij u aandachtspunten waar u thuis op kunt letten en verwijzen wij u voor meer informatie naar betrouwbare websites en verenigingen.

De Nederlandse Orthopedische Vereniging heeft het Juliana Kinderziekenhuis samen met het Reinier de Graaf Gasthuis en het Langeland Ziekenhuis erkend als Klompvoet behandelcentrum. Dit betekent dat in het Reinier de Graaf ziekenhuis een klompvoet wordt behandeld volgens de zogenaamde Ponseti methode. Meer dan 90% van de kinderen heeft baat bij de behandeling. In deze folder bespreken we hoe deze behandeling in zijn werk gaat en wat dat voor u en uw (aanstaand) kind betekent.

Wat is een klompvoet?

Een klompvoet is een voet die iets anders is aangelegd waarbij de afwijkende stand het meest opvalt. De benaming komt van het Engelse woord ‘Clubfoot’, waar de vergelijking met een golfclub wordt gemaakt. De afwijkende stand begint al onder de knie. De spieren van het onderbeen hebben een andere lengte waardoor de voet in een afwijkende stand wordt getrokken. Hoe stijver en korter de spieren, hoe stugger de klompvoet.

De gecombineerde 4 standen die de klompvoet maken zijn:

Wat zijn de kenmerken van een klompvoet?

Hieronder staan een aantal kenmerken van een klompvoet die naast de standsafwijking ook zichtbaar kunnen zijn:

Hoe vaak komt een klompvoet voor?

Een klompvoet komt bij ongeveer 1 op de 1000 kinderen voor. Meestal wordt deze tijdens de zwangerschap (bij de 20 weken echo) ontdekt of bij de geboorte geconstateerd. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 200 kinderen geboren met één of twee klompvoeten. Bij 75% van de gevallen is het een aandoening die bij jongens voorkomt. Soms gebeurt het dat een ander familielid ook een klompvoet heeft; in dat geval lijkt de klompvoet erfelijk te kunnen zijn. In 40% van de gevallen zijn beide voeten aangedaan.

Hoe ontstaat de afwijkende stand?

De oorzaak van de klompvoet is nog onbekend. Er is een erfelijke factor die bijdraagt. Ruimtegebrek in de baarmoeder is geen oorzaak.

Hoe wordt een klompvoet vastgesteld?

Bij de 20 weken echo worden de meeste klompvoeten gezien. Daarom komt het maar zelden voor dat ouders dit pas bij de geboorte komen te weten. Na de geboorte kan de arts bevestigen of het inderdaad om een echte klompvoet gaat. Hij ziet dan of de voet stug of soepeler is.

Wat is het doel van de behandeling?

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling bestaat uit 3 onderdelen:

De gipsbehandeling

In het Reinier de Graaf Gasthuis werken we volgens de Ponseti methode. Deze methode is gebaseerd op een standsverbetering door geleidelijke correctie van de stand van de voet in gips gedurende de eerste weken na de geboorte. Dit gips loopt van de voet tot bijna aan de lies met de knie gebogen.
Gipsbehandeling klompvoet
Figuur 1. Geleidelijke verandering van de standen (bron: Global Help Ponseti)

Een bezoek aan het ziekenhuis tijdens een gipsbehandeling verloopt als volgt:
De daaropvolgende weken verloopt het bezoek als volgt:

De achillespeesverlenging

Tegen het eind van de gipsbehandeling - over het algemeen na 4-6 weken – kan de arts goed inschatten of er een achillespeesverlenging nodig is. In 90% van de gevallen is dit noodzakelijk en zal de arts dit dan ook voorstellen. Deze ingreep verloopt als volgt:

De bracebehandeling

Drie weken na het verlengen van de achillespees komt u weer op de gipskamer. De gipsverbandmeester verwijdert het gips. Als het gips eraf is wordt de brace aangemeten. Deze brace bestaat uit twee speciale schoentjes en een beugel. Beide schoentjes kunnen worden vastgezet op een metalen beugel. Dit is ook het geval als uw kind maar één klompvoet heeft. Samen met de gipsverbandmeester en de arts worden de schoenen voor het eerst aangedaan en krijgt u uitleg hoe u dit thuis moet doen. Thuis moet u erop letten of de schoenen goed zitten en of er geen blaren of wondjes ontstaan.

Belangrijk om te weten bij de bracebehandeling

De bracebehandeling bepaalt het succes van de totale behandeling. In 80% van de gevallen waarin er een terugval van de stand van de voet is, blijkt de brace niet trouw gedragen te zijn. Dit is de verantwoordelijkheid van de ouders. Bij problemen is het altijd belangrijk dat u contact opneemt met de arts of de gipsverbandmeester.

De eerste 3 maanden moet de brace 23 uur per dag gedragen worden.
Brace klompvoet eerste 3 maanden

Na 3 maanden moet de brace alleen nog gedragen worden in de nacht en tijdens slaapjes overdag.
Dit moet tot 4-jarige leeftijd.
Brace klompvoet tot 4 jaar

Indien de tenen van de baby over de rand van de schoentjes dreigen uit te steken, zullen er nieuwe schoenen moet worden aangemeten zonder tussenkomst van de arts. U kunt dan contact opnemen met de gipskamer, telefoon 015 - 260 38 46 (ma t/m vrij 08.30 - 16.30)

Hoe bereidt u zich voor op het bezoek aan de het ziekenhuis?

Tijdens de gipsbehandeling is de voorbereiding op het bezoek aan het ziekenhuis vooral gericht op het badderen en het voeden:

Wat kunt u doen als u zich zorgen maakt?

Tijdens de gipsbehandeling

De gipsbehandeling is voor uw baby vaak niet belastend en zal daarom zelden de reden van huilen zijn. Uw baby went heel snel aan het gips en gaat dit als een tweede huid ervaren. Wij raden u dan ook aan om eerst andere redenen voor het huilen te onderzoeken. Voeding, slaap of algeheel ongemak zijn vaker de oorzaak van huilen.


Maakt u zich zorgen over het gips? Controleer dan de volgende punten:


Wat controleren?
Hoe controleren?
Kleur van de tenen
Kijk naar de tenen. De tenen mogen rood/donker zijn.
Doorbloeding van de tenen
Druk op de nagels van de tenen. Deze moeten wit worden en vervolgens weer hun normale kleur krijgen. Als dat zo is, is de doorbloeding goed.
Temperatuur
Gedurende 24 uur na het gips onttrekt het vocht van het gips warmte aan uw kind. Controleer de temperatuur als u zich zorgen maakt. Is de lichaamstemperatuur laag, pak uw baby dan lekker warm in.
Bovenbeen
Bij de randen van het gips ontstaan vaak schuurplekken. De huid mag hier wat rood zijn maar het gips moet geen wondjes veroorzaken. Als het iets rood is, kan vaseline helpen.
Positie van gips
Het gips moet niet afzakken. Controleer of u alle 5 de tenen nog steeds kunt zien. Het kan zijn dat de kleine teen iets is teruggetrokken, dat is niet erg. Als deze helemaal niet zichtbaar is, is dit reden om contact op te nemen met het ziekenhuis.

Tijdens de bracebehandeling kunt u de onderstaande punten controleren:


Wat controleren?
Hoe controleren?
Het passen van schoen
Aan de zijkant van elk schoentje zit een gaatje waardoor de hiel is te zien. Als deze niet meer zichtbaar is en er onder de voet door gekeken kan worden, betekent dit dat de voet uit de schoen trekt. Als dit herhaaldelijk gebeurt, is dit reden om contact op te nemen met het ziekenhuis voor controle.
Voeten (wreef)
Kijk of er geen schuurplekken of drukplekken zitten. Deze zijn herkenbaar aan een rode huid. Als deze roodheid pijnlijk is en er vurig uit ziet, laat dan de brace een paar uur af. Als dit niet overgaat, neem dan contact op met de arts of de gipskamer.
Voeten (hiel)
Kijk of er drukplekken of blaren zijn op de hiel. Als er blaren zitten op de hiel betekent dit dat de voet in de schoen speling heeft en tegen de achterkant aan schuurt. U kunt het middelste gespje strakker aantrekken zolang deze op de wreef geen schuur of drukplekken geeft.
Maat schoentjes
Kijk of de voeten nog in de schoentjes passen. Als de tenen de rand raken neem dan contact op met de gipskamer voor grotere schoentjes.

Tips voor thuis

Tijdens de gipsbehandeling

Tijdens de bracebehandeling


Overzicht verloop klompvoetbehandeling

Intake gesprek

Als bij de 20 weken echo al is gebleken dat uw kindje een klompvoet heeft, zien wij u voor de geboorte graag een keer om de behandeling met u door te spreken. U kunt de gipskamer zien en kennis maken met het personeel dat u de eerste weken na de geboorte geregeld gaat ontmoeten.

De eerste levensweek

Bij voorkeur starten wij de behandeling al in de eerste levensweek. Het is niet nodig om op de dag van de geboorte hals over kop naar het ziekenhuis te komen.

1e tot 6e levensweek

Elke week zal het voetje van uw kind een klein stukje verder worden gecorrigeerd met nieuw gips.

6e levensweek

Meestal is een achillespeesverlenging rond de 6e levensweek nodig. Dit gebeurt met gebruik van een verdovingszalf. Hierna wordt het gips voor de laatste keer aangelegd.

3e tot en met de 5e maand

3 weken na de achillespeesverlenging wordt het gips verwijderd en worden de schoenen met beugel aangemeten op uw kind. Deze brace moet gedurende 3 maanden dagelijks 23 van de 24 uur gedragen worden.

Tot en met het 4e levensjaar

De nabehandeling is zeer belangrijk bij elke vorm van een klompvoetbehandeling. In het eerste levensjaar zal zonder na behandeling in 95% van de gevallen het voetje geleidelijk weer teruggaan in de ‘klompvoet stand’. Daarom moeten kinderen de brace tot en met het 4e levensjaar gedurende de slaapuren dragen. Als uw kind wakker is mogen de schoenen uit.

Waar kunt u meer informatie vinden?

Als u in aanvulling op deze folder nog goede informatie zoekt, kunt u het beste kijken op: https://www.klompvoet.nl/.
Deze site is van de vereniging voor klompvoeten en heeft een goed netwerk.

Met wie kunt u contact opnemen voor vragen?

Voor vragen is de gipsverbandmeester bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur, op telefoonnummer 015 - 260 38 46.
Bij spoedzorgen buiten kantooruren die niet kunnen wachten tot de volgende dag kunt u het algemene telefoonnummer van het Reinier de Graaf Gasthuis bellen 015 - 260 30 60 en vragen naar de dienstdoende arts van de orthopedie.


Foldernummer: 0249
Laatst bijgewerkt op: 25-09-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien