Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Huid en lasercentrum

Kleine spataderen aan de benen

Kleine spataderen aan de benen

Scleroseren van kleine varices

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u kleine spataderen aan de benen heeft. Deze folder gaat alleen over cosmetisch storende kleine spataderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn aderen die abnormaal verwijd zijn. Men spreekt van spataderen wanneer er aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte of voelbare, wat kronkelig verlopende aderen aanwezig zijn. Ze ontstaan doordat de kwetsbare klepjes die in de aderen horen te zitten beschadigd zijn geraakt of niet goed meer werken. Er zijn verschillende oorzaken waardoor spataderen kunnen ontstaan, zoals aanleg in de familie, zwangerschap of een doorgemaakte trombose. Spataderen kunnen cosmetisch storend zijn of klachten veroorzaken zoals een moe, zwaar gevoel in de benen, trillingen of pijn.

Wat is scleroseren?

Scleroseren is het dichtspuiten van de spatader met een vloeistof (aethoxysclerol). Deze vloeistof veroorzaakt verkleving van de vaatwand. De spatader veranderd hierdoor in een strengetje, waardoor geen bloed meer kan stromen. De functie van de verdwenen spatader wordt overgenomen door een van de vele andere, normale aderen in de buurt.

De behandeling

De spatader wordt door de arts aangeprikt en de vloeistof wordt ingespoten. Er is een maximum aan de hoeveelheid in te spuiten vloeistof. De arts kan dus beslissen om de week daarna door te gaan. Een behandeling duurt 10-20 minuten. Na de behandeling wordt u verzocht nog 15 minuten extra te blijven wachten i.v.m. de kans op het optreden van een allergische reactie. Dit gebeurt overigens zelden.

Is scleroseren pijnlijk?

Het aanprikken van de vaten voelt u uiteraard. Het inspuiten is zelfs bij de grote vaten niet pijnlijk. Bij kleine spatadertjes (takkenbosvenen) is het wel gevoelig, een beetje branderig.

Waarom een kous als nabehandeling?

Direct na het inspuiten kunnen wattenbolletjes op het been geplakt worden om extra druk uit te oefenen op het ingespoten vat. De Tubigrip, is een buisverband en zorgt ervoor dat deze wattenbollen goed op hun plaats blijven zitten. Let op: de Tubigrip laat u een week lang dag en nacht om het been zitten.

Waarom de Tubigrip (buisverband)?

Om het verkleven van de vaatwand van de spatader te bevorderen moet een bepaalde druk op de benen gegeven worden. De Tubigrip (buisverband) zorgt hiervoor. Vanaf het moment van inspuiten moet de Tubigrip continu gedragen worden. Alleen als u gaat slapen mag hij uit (hoeft niet, mag). Let op: de Tubigrip moet u liggend op bed aantrekken en liggend op bed uittrekken. U mag niet zonder de Tubigrip op uw benen staan. Als u 's nachts eruit moet b.v. om te plassen dan moet de Tubigrip eerst aan! Verder moet u rekening houden met enkele weken niet douchen. De Tubigrip mag niet nat worden. Dat betekent dat u met washandjes zich moet wassen en bij de wastafel.

Hoe lang moeten de kousen gedragen worden?

Dat hangt af van de grootte van het vat. Bij kleine vaatjes is 5 tot 7 dagen al voldoende.

Kan ik sporten en werken na het inspuiten?

Normale lichaamsbeweging zoals wandelen of fietsen is toegestaan, maar intensief sporten zoals hardlopen of fitness wordt afgeraden omdat de behandeling daardoor kan mislukken. Lang staan en stilzitten en zwaar tillen moeten ook worden vermeden.

Zijn er risico’s aan verbonden?

Een goed uitgevoerde behandeling van spataderen kent geen grote risico's.

Wat u verder nog moet weten

Contact

Als er klachten optreden of als u nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie:
  • Locatie Delft 015 - 260 43 91


Foldernummer: 0325
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien