U ontvangt deze informatie, omdat uw zoon of dochter door één van onze medisch specialisten is doorverwezen naar de afdeling kinder- en jeugdpsychologie. Hierin krijgt u meer uitleg over onze afdeling en werkwijze. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via de contactgegevens die staan vermeld onder het kopje bereikbaarheid.De afdeling kinder- en jeugdpsychologie
De kinder- en jeugdpsycholoog weet veel over de samenhang tussen lichamelijke klachten en factoren binnen het kind en het gezin. Lichamelijke klachten, ziekte, medische onderzoeken en behandelingen kunnen voor een kind en het gezin belastend zijn. Ook kunnen lichamelijke klachten en ziekten de normale ontwikkeling van het kind verstoren. Soms spelen persoonlijke problemen, problemen op school of in de relaties met familieleden of leeftijdsgenoten (mede) een rol bij lichamelijke klachten, of zorgen ze ervoor dat klachten blijven bestaan. Daarom kijkt de psycholoog niet alleen naar uw kind, maar ook naar het gezin en de omgeving waarin het kind opgroeit, tijdens het onderzoek en eventuele behandeling.
Problemen waarbij de afdeling kan helpen
Voorbeelden van problemen waarbij de kinder- en jeugdpsycholoog hulp kan bieden zijn:
- ontwikkelingsproblemen die te maken hebben met ziekte of genetische/aangeboren afwijkingen;
- zorgen bij kinderen die te vroeg geboren zijn (prematuriteit) of een laag geboortegewicht hadden (dysmaturiteit);
- problemen met overmatig huilen, eten of slapen;
- het omgaan met een ziekte of chronische aandoening zoals diabetes, kanker, allergieën of astma
- verstopping (obstipatie) of broekpoepen (encopresis);
- aanhoudende lichamelijke klachten;
- sterke angst bij of trauma na een behandeling;
- zorgen over de ontwikkeling bij neurologische problemen, zoals epilepsie;
- na intoxicatie door alcoholgebruik.
De gang van zaken
Na verwijzing plaatsen wij uw kind op de aanmeldlijst. Soms is het direct mogelijk een afspraak in te plannen, soms moet hij of zij enige tijd wachten. Wij informeren u hierover met een brief of we plannen telefonisch een afspraak in. In het patientenportaal van uw kind wordt een vragenlijst klaargezet. Wij vragen u deze vragenlijst vóór de eerste afspraak bij de kinderpsychologie in te vullen. Alle personen die het wettelijk gezag over uw kind hebben, dienen deze vragenlijst in te vullen. Als uw kind ouder is dan 12 jaar, vult ook uw kind deze vragenlijst in. Bij vragen hierover kan onze secretaresse u telefonisch meer uitleg geven.
Het intakegesprek
Het eerste gesprek duurt meestal een uur. De kinder- en jeugdpsycholoog praat met u en uw kind (afhankelijk van de leeftijd) over de klachten en ontwikkeling tot nu toe. Samen met de psycholoog maakt u een plan van aanpak. Dit kan psychologisch onderzoek en/of een behandeling zijn.
Psychologisch onderzoek
De kinder- en jeugdpsycholoog probeert een goed beeld te krijgen van de klachten en het leven van uw kind. Hiervoor voert de psycholoog een gesprek met uw kind en/of u als ouders. Soms neemt zij psychologische tests af, zoals ontwikkelingsonderzoek, intelligentieonderzoek en/of neuropsychologische testen. Ook kan er extra onderzoek zijn naar het sociaal-emotioneel functioneren van uw kind. Het testmateriaal is altijd afgestemd op het niveau en de leeftijd van uw kind. De psycholoog spreekt met u af hoelang het onderzoek duurt en hoe vaak uw kind daarvoor op consult moet komen. Veel kinderen vinden het onderzoek leuk en ervaren het contact als fijn. Na het onderzoek bespreekt de psycholoog de resultaten met u, en afhankelijk van de leeftijd van uw kind, met uw kind. Samen wordt bekeken of vervolgzorg nodig is, binnen onze afdeling of ergens anders.
Informatie delen
Met uw toestemming brengt de psycholoog de (kinder)arts op de hoogte van de uitslag en het vervolg. Andere hulpverleners buiten het ziekenhuis, zoals de huisarts, krijgen alleen informatie als u en/of uw kind dat goedvinden.
De behandeling
Samen met u en uw kind, stelt de psycholoog een behandelplan op. Afhankelijk van de hulpvraag zijn er sessies met u, met uw kind alleen, met u en uw kind samen of met het hele gezin. De behandeling binnen de kinderpsychologie is meestal kortdurend. Een gemiddelde behandeling bestaat uit vijf tot tien sessies van ongeveer 45 minuten. Is een langere behandeling nodig, dan verwijzen we vaker door. Na afloop van het behandeltraject vindt een eindevaluatie plaats. De (kinder)arts en andere behandelaars krijgen hierover ook bericht, met uw toestemming.
Samenwerking
De kinder- en jeugdpsycholoog werkt samen en zal regelmatig overleggen met de verwijzend arts vanuit het ziekenhuis en andere disciplines zoals verpleegkundigen, medisch pedagogisch hulpverleners, fysiotherapeuten, diëtisten en logopedisten.
Toestemming nodig
Voordat het onderzoek en/of behandeling bij kinderen onder de twaalf jaar kan starten, is de toestemming van beide gezaghebbende ouders (of wettelijk vertegenwoordigers) nodig. Dit is vastgelegd in de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Als het ouderschap wettelijk anders is geregeld (bijvoorbeeld alleenrecht, co-ouderschap, (gezins)voogd) vragen wij om een kopie van het bewijs hiervan. Dit kunt u opvragen bij het gezagsregister. Bij kinderen van twaalf tot zestien jaar moeten beide ouders (of wettelijk vertegenwoordigers) en het kind instemming geven. Bij jongeren boven de zestien jaar is alleen hun eigen instemming nodig. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met onze afdeling kinder- en jeugdpsychologie: 015 - 260 50 40.
Dossiervorming
De kinder- en jeugdpsychologie werkt in een afgeschermd dossier. Dit betekent dat het dossier niet voor overige betrokkenen in het ziekenhuis inzichtelijk is. Voor verdere informatie over het elektronisch patiëntendossier en inzage daarvan kunt u de website van het Reinier de Graaf raadplegen.
Vertrouwelijkheid
De medewerkers van de afdeling kinder- en jeugdpsychologie hebben een beroepsgeheim. Alleen in uitzonderlijke gevallen wijken zij hiervan af. Als het schenden van het beroepsgeheim noodzakelijk is, bespreken zij dit altijd van tevoren met u en/of uw kind.
Kwaliteitsbewaking
De kinder- en jeugdpsychologen doen hun best om goede zorg te bieden. Mochten er zaken zijn die u niet begrijpt of bent u ontevreden, dan vragen wij u om deze eerst met uw psycholoog te bespreken. Als dit niet tot een oplossing leidt, kunt u zich wenden tot de klachtenfunctionaris van Reinier de Graaf (
klachten@reinierdegraaf.nl of 015 - 260 44 41/ 260 44 40).
Bereikbaarheid
Heeft u verdere vragen? De afdeling is alle werkdagen telefonisch te bereiken van 8.15 tot 16.45 uur op 015 - 260 50 40.
Kosten voor de behandeling
U krijgt geen kosten in rekening gebracht. De hulpverlening is een onderdeel van de behandeling die het kind krijgt bij de medisch specialist en hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Wel is een verwijzing van een medisch specialist binnen Reinier de Graaf nodig.
Heeft u vragen of een klacht?
De kinder- en jeugdpsychologen streven naar een zo goed mogelijke dienstverlening. Mochten er zaken zijn die u niet begrijpt of bent u ontevreden, dan vragen wij u om deze eerst met uw psycholoog te bespreken. Als dit niet tot een oplossing leidt, kunt u zich wenden tot de klachtenfunctionaris van Reinier de Graaf (
klachten@reinierdegraaf.nl of 015 - 260 44 41/ 260 44 40).