Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde
Kindergeneeskunde

Keelamandelen verwijderen bij kinderen

Keelamandelen verwijderen bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u in overleg met de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft besloten de keelamandelen van uw kind te laten verwijderen. Hierin kunt u lezen wat keelamandelen zijn, waarom wij deze moeten verwijderen bij uw kind en wat de operatie precies inhoudt.
Mogelijk prikt de arts gelijktijdig de trommelvliezen en/of verwijdert de neusamandel van uw kind. Als dit het geval is, heeft de arts dit voor de opname met u besproken. Meer informatie over het verwijderen van de neusamandel vindt u op onze website in de patiëntenfolder Neusamandelen verwijderen bij kinderen.


Keelamandelen kinderen

De keelamandelen

De keelamandelen bevinden zich aan weerskanten achterin de keel. Als de keelamandelen ontstoken zijn, kunnen deze fors gezwollen zijn. Zie afbeelding. Op verschillende plekken in het lichaam zitten lymfeklieren, die beschermen tegen infecties. Waar de mond en neus overgaan in de keel, zitten veel lymfeklieren. Deze vangen zo veel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maken deze onschadelijk.

Op een paar plaatsen zijn de lymfeklieren verdikt:
Wanneer de keelamandelen zijn verwijderd nemen andere lymfeklieren hun beschermende functie over.

Waarom we keelamandelen verwijderen

Soms komen er zo veel ziekteverwekkers binnen dat de keelamandelen zelf ontstoken raken. Ze worden dan dik en opgezet. Als de keelamandelen ontstoken zijn, heeft uw kind keelpijn en kan het moeilijk slikken. Ook kan uw kind koorts hebben. Het kan ook zijn dat de keelamandelen altijd ontstoken zijn. Uw kind is dan vaak moe en eet slecht. Ook kan het zijn dat uw kind ’s nachts veel hoest of snurkt. In deze gevallen is het beter de amandelen te verwijderen. Vaak verwijdert de KNO-arts tegelijkertijd ook de neusamandel, omdat die deel uitmaakt van de ontsteking.

Mogelijke complicaties bij de ingreep

Bij iedere operatie, ook bij het verwijderen van de amandelen, is er sprake van enig risico. In dit geval is het voornaamste risico een nabloeding (1 tot 5 procent). Verder bestaat er een kleine kans op infectie en koorts.

Voor de operatie

De operatie duurt niet lang. Wij nemen uw kind een paar uur op in ons ziekenhuis. Het opnamebureau bespreekt met u wanneer de opname is. Ter voorbereiding op de operatie moeten er nog een paar dingen gebeuren:

Pre-operatief spreekuur (POS)

U krijgt een telefonische afspraak met de anesthesist die uitleg geeft over de verdoving en de pijnbestrijding. Uw kind krijgt algehele narcose en merkt dus niets van de operatie.

Opnamedatum

Het opnamebureau belt u na de POS-afspraak om de opnamedatum in te plannen. Als deze datum niet uitkomt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling opname en de polikliniek KNO. Aan het eind van deze folder vindt u de telefoonnummers.

Op de opnamedag mag er één ouder mee naar de opnameafdeling.

Geen aspirine

Tien dagen voor en tien dagen na de operatie mag uw kind geen aspirine gebruiken, zoals Aspro, APC, Saridon et cetera. In aspirine zit een stof die bloedverdunnend werkt en dat kan tot een bloeding leiden.

Voorbereidingen thuis

Zorg ervoor dat u voldoende pijnstilling in huis heeft voor na de operatie, bij voorkeur paracetamol. We adviseren u ook waterijs in huis te hebben.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn. De anesthesioloog heeft hierover verteld in de POS-afspraak. Meer informatie over nuchterheid vindt u in de patiëntenfolder Nuchterbeleid kinderen: tot 16 jaar op onze website.

Informatie en voorbereidingen voor de operatie


Algemene informatie over de operatie vindt u in onze patiënteninformatie Operatie, die u ontvangt op het Preoperatief Spreekuur (POS). U kunt er ook om vragen bij de anesthesioloog. Deze informatie vindt u ook op onze website onder patiëntenfolders.

Naar de operatiekamer

Voordat uw kind naar de operatiekamer toe gaat, krijgt het van de verpleegkundige op de afdeling 2 pleisters opgeplakt met verdovende zalf op de handpalmen, elleboog of voet. Hiermee voelt uw kind het inbrengen van de venflon (infuusnaald) op de voorbereidingsruimte van de ok bijna niet meer.
Eén ouder mag mee naar de patiëntenkamer. Samen gaat u naar de operatiekamer. Zowel u als uw kind mogen geen sieraden dragen op de operatieafdeling. In de operatiekamer draagt u steriele kleding, namelijk een schort, muts en overschoenen.

Let op: Vanwege mogelijke blootstelling aan narcose gassen kunnen zwangeren niet mee naar de operatieafdeling.

Als op de voorbereidingsruimte het infuusnaald is aangebracht gaat u naar de operatiekamer toe. Via het infuus wat is ingebracht krijgt uw kind de slaapmedicatie toegediend. Tijdens het in slaapvallen kan uw kind onverwachte bewegingen maken (zoals het wegdraaien van de ogen) en een snurkende ademhaling krijgen. Ook kunnen de ogen openblijven terwijl uw kind niets meer merkt. Dit is normaal; u hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Als uw kind onder narcose is, moet u de operatiekamer verlaten.

Tip:
Goed om samen met uw kind te bekijken:
* Filmpje Keel-, neus-, en oordokter

Download de app PRIK! als voorbereiding voor uw kind om uit te leggen hoe het aanbrengen van het infuus gebeurt. Kies in de app voor het infuus en neem de stappen door. (De app is ontwikkeld door het Wilhelmina Kinderziekenhuis maar de werkwijze is exact hetzelfde. De app is gratis beschikbaar in de appstore van Apple.
Appstore
Appstore voor Apple


Na de ingreep

Kort na de operatie kunt u uw kind weer zien. Misschien is uw kind nog wat suf of slaperig van de verdoving of verdrietig en/of angstig. Dat kan ook komen door pijn. Laat uw kind veel drinken en waterijs eten. Dit is goed voor het herstel van de wond. Zodra het goed gaat met uw kind, kan het mee naar huis. Een enkele keer moet uw kind misschien een dag blijven op onze kinderafdeling.

Vervoer naar huis

Wij raden u aan met twee begeleiders naar huis te gaan. Eén van u kan dan op weg naar huis extra aandacht geven aan uw kind, terwijl de ander rijdt. Houdt u er rekening mee dat op de patiëntenkamers om veiligheidsredenen maar 1 ouder mee mag.

Weer thuis

Eten en drinken

Het is belangrijk dat uw kind veel drinkt na de operatie. Te weinig drinken verergert de keelpijn, koud drinken helpt tegen de pijn. U kunt uw kind ook waterijs geven. Geef uw kind de eerste dagen vloeibaar eten, zoals pap, vla en yoghurt. Van melkproducten kan het slijm in de mond soms wat taai worden, wat het slikken moeilijker maakt.
Daarna kunt u beginnen met zacht, vast eten, zoals puree, appelmoes, zachte groenten en brood zonder korst. Gebruik geen banaan en tomaat. Deze verergeren de keelpijn. Wil uw kind al eerder weer gewoon eten, dan is dat niet bezwaarlijk. Een veel gestelde vraag is of de oren van uw kind droog moeten blijven, dit hoeft niet en mogen gewoon nat worden.

Pijnstilling

De meeste kinderen hebben na de ingreep veel pijnklachten, waaronder oorpijn. In onderstaand schema kunt u zien hoeveel paracetamolzetpillen u de eerste dagen kunt geven en in welke dosering. Let daarbij op het gewicht van uw kind. De dosering is in milligrammen.

Gewicht van uw kind (kg)
9-11 kilo
12-14 kilo
15-17 kilo
18-20 kilo
21-30 kilo
>30 kilo
Bij thuiskomst
240
240
500
500
500
1000
Om 18 uur
240
240
500
500
500
1000
Dag 2






8.00 uur
240
240
500
500
500
1000
12.00 uur
240
240
500
500
500
1000
18.00 uur
240
240
500
500
500
1000
Dag 3






8.00 uur
240
240
500
500
500
1000
12.00 uur
240
240
500
500
500
1000
18.00 uur
240
240
500
500
500
1000

Heeft uw kind veel pijn ’s nachts, dan kunt u maximaal één diclofenaczetpil per nacht geven. In onderstaand schema staat de maximale sterkte in milligrammen.

Gewicht (kg) 9-1112-1415-1718-2021-30>30
Diclofenac12,525 25 255050

Na drie dagen hoge dosering kunt u overgaan op de normale dosering die in de bijsluiter van de paracetamol staat.

Verhoging of koorts

Uw kind kan verhoging hebben. Dit is meestal een signaal dat uw kind te weinig heeft gedronken. De koorts verdwijnt nadat uw kind weer voldoende drinkt. Als dit niet het geval is en de temperatuur van uw kind is 38,5°C, dan moet u contact opnemen met de polikliniek of het ziekenhuis (buiten kantooruren). Aan het eind van deze informatie vindt u onze telefoonnummers.

Overgeven

Thuis kan uw kind in de loop van de dag wat bloed overgeven. Dit is in de regel donker van kleur. Het wijst erop dat uw kind bloed heeft ingeslikt. Dit is niet ernstig; over het algemeen zal uw kind zich na het overgeven beter voelen. Let op: u mag uw kind geen antibraakmiddelen geven.

Bloed uit de neus of mond

Probeer uw kind een paar dagen niet te laten snuiten. Er kan soms wat bloederig snot uit de neus komen. Dit is niet verontrustend. U kunt dit gewoon wegvegen. Let op: blijft er lichtrood (= vers) bloed uit de mond of de neus vloeien, waarschuw dan direct de KNO-arts. Als uw kind erg bleek en slap is of wordt, moet u ook de KNO-arts bellen. De telefoonnummers vindt u aan het eind van deze informatie.

Weer naar school

Een kind heeft ongeveer vijf dagen nodig om te herstellen van de operatie. Daarna mag het weer naar school of opvang.

Controle op de polikliniek

Binnen 6 weken zal de doktersassistente van de poli telefonisch contact met u opnemen.

De verwerking van de operatie

Hoe een kind de operatie ervaart, verschilt per kind. Het kan voorkomen dat uw kind na de operatie snel geïrriteerd raakt of ’s nachts onrustig slaapt, weer gaat bedplassen of meer aandacht vraagt. U kunt uw kind het beste helpen door hiervoor begrip te tonen. In het algemeen adviseren wij eventuele vragen van uw kind eerlijk te beantwoorden en er eventueel spelenderwijs op in te gaan.

De Wet geneeskundige behandeling overeenkomst (WGBO)

De Wet geneeskundige behandeling overeenkomst schrijft voor dat een arts voor een behandeling of een onderzoek van een minderjarig kind de toestemming van de ouders nodig heeft. Ouders hebben recht op alle informatie die nodig is om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Ook kinderen hebben recht op informatie, ongeacht hun leeftijd. Naar gelang de leeftijd van het kind of naarmate een kind meer heeft meegemaakt, doen ouders en hulpverleners er goed aan ook naar de mening van het kind te luisteren. Voor kinderen van twaalf tot zestien jaar geldt dat een arts voor een behandeling of onderzoek toestemming nodig heeft van het kind en van de ouders. Meer informatie leest u in onze patiënteninformatie WGBO, wat is dat? Jouw rechten in ons ziekenhuis.

Contact

Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website www.reinierdegraaf.nl.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60


Foldernummer: 0409
Laatst bijgewerkt op: 31-12-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien