U ontvangt deze informatie, omdat de kno-arts in overleg met u heeft besloten uw keelamandelen te verwijderen. In deze informatie leest u meer over de functie van amandelen, waarom wij ze verwijderen, de operatie en de tijd erna. Als u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen. Onze contactgegevens vindt u aan het eind van deze informatie. Wat zijn amandelen?
Op verschillende plekken in het lichaam zitten lymfeklieren die beschermen tegen infecties. Waar uw mond en neus overgaan in de keel zitten veel lymfeklieren. Deze vangen zo veel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maken ze onschadelijk. Op een paar plaatsen zijn deze klieren verdikt:
| - In de keel: de keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achterin de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen (zie het plaatje).
- In de neus-keelholte: dit is de ruimte achter de neus boven het zachte verhemelte. De verdikte lymfeklieren in het dak van de neus-keelholte noemen we neusamandel (adenoïd). Vanaf het achtste levensjaar neemt de grootte hiervan af.
- Achterop de tong: dit deel noemen we de tongamandel. Hij gaat aan de zijkanten van de tong over in de keelamandelen. De tongamandel geeft slechts zelden klachten.
|
Op volwassen leeftijd hebben de keelamandelen zeer waarschijnlijk geen functie meer. Wanneer wij ze verwijderen, nemen andere lymfeklieren hun beschermende functie over.
Uw amandelen laten verwijderen
Soms komen er zo veel ziekteverwekkers binnen dat uw keelamandelen zelf gaan ontsteken. Ze worden dan dik en opgezet. Dit kan gepaard gaan met keelpijn, pijn bij het slikken, koorts. U krijgt soms eerst een antibioticum hiertegen. Het kan ook zijn dat uw keelamandelen voortdurend ontstoken zijn. De infectie is dan niet meer te behandelen met antibiotica. In zo’n geval kunt u zich moe en hangerig voelen en een slechte adem krijgen. Bij een ernstige ontsteking kan er een abces ontstaan. Dit kan tot ernstige complicaties leiden. In deze gevallen is het dan beter de amandel te laten verwijderen.
Mogelijke complicaties
Bij iedere operatie, ook bij het verwijderen van de amandelen, is er sprake van enig risico. In dit geval is het voornaamste risico een nabloeding (1 tot 5 procent). Verder bestaat er een kleine kans op een infectie en koorts.
Vóór de operatie
Wij nemen u een dag op in ons ziekenhuis. De polikliniek assistent bespreekt met u wanneer uw opname is. Ter voorbereiding op de operatie moeten er nog een paar dingen gebeuren.
Preoperatief spreekuur
U bezoekt de
anesthesioloog, die u voorlicht over de verdoving en de pijnbestrijding. Wij verrichten de ingreep onder algehele narcose. Ook krijgt u een kort lichamelijk onderzoek naar het functioneren van uw hart en longen om uit te sluiten dat er andere problemen zijn.
De opnamedatum
Als u nog geen opnamedatum weet, bellen wij u op na het preoperatief spreekuur om een datum af te spreken. Het tijdstip hoort u één tot twee dagen van tevoren. Wilt u bij verhindering dit zo spoedig mogelijk laten weten aan de afdeling opname en de polikliniek kno? Aan het eind van deze informatie vindt u de telefoonnummers).
De voorbereidingen thuis
Zorg ervoor dat u voldoende pijnstilling in huis heeft voor na de operatie, bij voorkeur paracetamol. We adviseren u ook waterijs in huis te hebben.
Leest u ter voorbereiding op uw operatie onze patiënteninformatie Operatie goed door. In deze folder vindt u meer informatie over een operatie. U ontvangt deze folder op de polikliniek of vragen aan de
anesthesioloog en is te vinden op onze website www.reinierdegraaf.nl..
Op de dag van de ingreep moet u zich houden aan het nuchter beleid van de
anesthesioloog, die dit heeft verteld aan u tijdens uw POS-afspraak.
Uw opname
U meldt zich op de dag van uw operatie bij de verpleegafdeling. Een verpleegkundige ontvangt u en stelt u een paar vragen over het nuchter zijn en medicijngebruik. Natuurlijk kunt u zelf ook vragen stellen. U krijgt een operatiejas aan. De verpleegkundige geeft u alvast een tabletje of prikje om rustig te worden. U mag geen sieraden dragen op de operatieafdeling.
Algemene informatie over het verblijf in ons ziekenhuis staat in onze patiënteninformatie Opname. Deze vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.
De ingreep
De ingreep gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer een halfuur. De operatie gebeurt via de mond; er blijft dus geen litteken te zien. De kno-arts maakt een klein sneetje in het slijmvlies in uw keel en maakt de amandel los. Dit noemen we pellen. Eventuele bloedende vaatjes brandt de arts dicht.
Na de ingreep
Wanneer u goed wakker bent en er geen problemen zijn, brengen wij u terug naar de verpleegafdeling. Het is belangrijk dat u meteen veel drinkt en dus slikt. Hiermee voorkomt u dat uw keel uitdroogt en er stolsels ontstaan op de plaats waar de amandelen hebben gezeten. Koude dranken en ijs zijn goed, omdat de bloedvaten hierdoor sneller dichttrekken. U zult na de operatie pijn voelen in uw keel, vooral met slikken. Ook hebben mensen vaak last van oorpijn. U kunt de verpleegkundige om pijnstillers vragen als de pijnbestrijding niet voldoende is. Na de operatie heeft u meestal een
infuus in uw arm. Via het
infuus krijgt u vocht toegediend.
Weer thuis
U mag dezelfde dag of de dag na de operatie weer naar huis. Wij maken voor u een controleafspraak op de polikliniek voor over circa zes weken. Omdat u onder narcose bent geweest, mag u de eerste 24 uur niet rijden. We raden u aan vóór de operatie vervoer naar huis te regelen.
Heeft u thuis nog pijn, dan kunt u paracetamol gebruiken (maximaal zesmaal per dag 500 milligram). Het is belangrijk dat u op gezette tijden de Paracetamol inneemt, bijvoorbeeld om 08:00 – 12:00 – 16:00 – 22:00 uur om een ‘spiegel’ op de bouwen in het bloed. U kunt dit ook gebruiken wanneer u koorts krijgt. Ook wordt bij deze operatie vaak extra pijnstilling voorgeschreven (Diclofenac en sommige gevallen ook Tramadol). Als de pijn niet voldoende onder controle is met Paracetamol dan kunt u een extra pijnstiller innemen. Lukt dit niet oraal dan kan voor een alternatief gekozen worden namelijk een zetpil.
Wanneer uw lichaamstemperatuur ondanks de paracetamol hoger is dan 38,5 graden Celsius, moet u het ziekenhuis bellen. Tijdens kantooruren belt u naar de kno-arts. Buiten kantoortijden belt u naar de Spoedeisende Hulp.
U moet direct
contact opnemen wanneer u enkele dagen na de ingreep rood bloed opgeeft en dit niet stopt.
Het is verstandig om gedurende twee weken na de ingreep niet te roken of vapen, omdat dit de wondgenezing nadelig beïnvloedt. Uiteraard is stoppen met roken verstandiger voor uw gezondheid. Wilt u hulp bij het stoppen met roken? Bekijk de folder
‘Stoppen met roken’ op de website
reinierdegraaf.nl.
Werkhervatting
Na ongeveer een tot twee weken na de operatie kunt u weer aan het werk gaan.
Eten en drinken
Ook thuis is het belangrijk dat u veel drinkt. Het is beter geen koolzuurhoudende (met prik) dranken te nuttigen. Melkproducten kunnen het slijm in de mond soms wat taai maken. Dat maakt het slikken moeilijker. Wel mag u zachte voeding nemen, bijvoorbeeld vla, appelmoes of voeding dat u met een staafmixer of blender zacht maakt. Gebruik afgekoelde voeding; van warm eten en drinken gaat de wond eerder bloeden. In de loop van de dagen kunt u, afhankelijk van hoe u zich voelt, uw dieet uitbreiden. Vermijd de eerste tijd gekruide of harde voedselproducten, zoals chips. Deze kunnen pijn doen bij het slikken.
Controle bij de polikliniek
Tijdens de controleafspraak op de polikliniek kijkt de kno-arts in uw keel hoe de wond geneest. Ook bespreekt de arts met u hoe het met u gaat. Uiteraard kunt u vragen stellen aan de kno-arts.
Ten slotte
Deze informatie beschrijft de meest voorkomende situatie. Deze kan echter afwijken van uw specifieke situatie. Uw arts zal uw specifieke situatie dan met u bespreken.
Contact
Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website
www.reinierdegraaf.nl.
Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60