Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

JJ-katheter

JJ-katheter

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een JJ-katheter (dubbel-J-katheter of JJ-splint) in uw urineleider geplaatst krijgt. Dit is een dun inwendig slangetje dat uw urineleider goed doorgankelijk houdt. Hierdoor kan urine afvloeien van de nier naar de blaas. De JJ-katheter dankt zijn naam aan de gekrulde uiteinden die lijken op de vorm van een J. Deze gekrulde uiteinden zorgen ervoor dat de katheter op zijn plaats blijft.
JJ-katheter

In deze informatie leest u hoe wij deze katheter inbrengen en verwijderen, wat de nadelen en risico’s zijn en welke mogelijke complicaties er kunnen optreden.

Een geblokkeerde urineafvoer

Normaal gesproken stroomt de urine vanzelf van de nier door de urineleider naar de blaas. De afvoer van urine uit de nier naar de blaas kan geblokkeerd zijn door bijvoorbeeld een steen, druk van buitenaf of een vernauwing van de urineleider. De urine kan er dan niet langs. Er ontstaat stuwing in de nier. Dit kan gepaard gaan met koliekpijnen.

Inbrengen en verwijderen

Wij brengen de JJ-katheter in op de operatiekamer. Dit gebeurt met behulp van een cystoscoop (dunne cameraslang) en meestal onder begeleiding van röntgenbeeld. De katheter kan een aantal weken tot soms een jaar blijven zitten. De uroloog vertelt u wanneer u de JJ-katheter mag laten verwijderen. Het verwijderen van de JJ-katheter gebeurt in de meeste gevallen op de polikliniek met een flexibele cystoscopie. Dit is een korte en weinig belastende ingreep.

Alternatief voor een JJ-katheter

Soms is het niet mogelijk om een JJ-katheter in te brengen of heeft een uitwendige drainageslang (nefrodrain) via de nier de voorkeur. Een voordeel van een JJ-katheter ten opzichte van de nefrodrain is dat het drainageslangetje inwendig zit. Hierdoor is geen (wond)verzorging nodig.

Nadelen en risico's

Door de aanwezigheid van de JJ-katheter kunt u de volgende klachten krijgen:
Deze klachten kunnen hinderlijk zijn, maar zijn niet direct alarmerend.

Mogelijke complicaties

Als u een zeer hinderlijke aandrang ervaart, kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie, wij kunnen dan medicatie voorschrijven om de klachten te verlichten.
Als u koorts heeft, boven 38,5 graden, hevige (koliek)pijn, moet u contact op te nemen met ons ziekenhuis, tijdens kantoortijden met de polikliniek urologie, 015 - 260 39 43 of buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp, 015 - 260 38 44.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0795
Laatst bijgewerkt op: 05-12-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien