Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Instructies bij seksuele problemen - vrouw

Instructies bij seksuele problemen - vrouw

Sensate focus oefeningen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Dit programma is een oefenprogramma wat tot doel heeft te leren genieten van je lichaam en een orgasme te bereiken. Het programma begint met oefeningen om je tastzin te ontwikkelen, je lichaam te leren kennen en vervolgens te ontdekken op welke manier je je geslachtsdelen op een prettige en opwindende manier kan stimuleren.

Zintuigoefening

Deze oefening is bedoeld om je meer bewust te maken van je tastzin.

Ontspanningsoefening

Deze oefening is gebaseerd op het verschil tussen aanspannen en ontspannen van je spieren. Als je een bepaalde spier lang hebt aangespannen, kun je die soms nauwelijks meer ontspannen. Als je eenmaal in staat bent om een bepaalde spier of groep spieren bewust aan te spannen, ben je ook in staat om die spier weer bewust los te laten. Het verschil dat je dan voelt is ontspanning.

Door te letten op de verschillen tussen spanning en ontspanning kun je leren te ontspannen.

Zoek een houding die voor jou zo prettig mogelijk is. Je kunt de oefening het best liggend of zittend doen. Als je later van houding wilt veranderen is dat prima. Zorg er wel voor dat je benen naast elkaar staan of liggen en je armen naast je lichaam zijn. Je mag je ogen openhouden, maar ook dichtdoen of half open terwijl je staart. Probeer eens wat het makkelijkst is voor jou om je te kunnen concentreren.

Adem rustig in en uit en neem waar in welk tempo dit is. Je hoeft er niets aan te veranderen. Straks ga je op het ritme van je eigen ademhaling je spieren laten spannen en ontspannen.

Span aan terwijl je inademt, hou dit even vast en laat los bij uitademing.
 1. voeten
  krul je tenen eerst naar boven en vervolgens naar beneden.
 2. benen
  zet je met je hielen af tegen de vloer of muur
 3. billen
  billen samenknijpen.
 4. buik
  buik eerst zover mogelijk uitzetten en dan helemaal intrekken.
 5. rug
  holle rug maken.
 6. nek
  je hoofd zover mogelijk achterover buigen en vervolgens je kin naar je borst bewegen.
 7. gezicht
  lippen tot een smalle streep samenpersen, kaken op elkaar klemmen, tong tegen het gehemelte duwen, ogen dichtknijpen, wenkbrauwen omhoog en voorhoofd fronsen
 8. schouders
  schouders optrekken in de richting van de oren
 9. armen
  je armen buigen en je spierballen laten zien
 10. handen
  tot vuisten ballen
Je hebt nu alle spiergroepen van je lichaam de kans gegeven om even los te laten. Loop in gedachten nog even je lichaam langs: is alles ontspannen? Zijn er nog plekken die heel gespannen zijn? Zijn er plekken die heel los aanvoelen? Neem dit eens waar, je hoeft er verder niets mee te doen.

Let ook eens op je ademhaling: is deze veranderd? Zo ja, hoe dan: langzamer, met de buik? Of misschien nog anders? Als dit prettig voelt, geniet dan nog maar even van het gevoel. Als het toch nog even wennen was, laat je jezelf weer alert zijn op de omgeving in plaats van op je lichaam. Kom rustig weer in een andere positie, niet te snel.

Ontdekkingsoefening

Probeer als je deze oefening doet je hele lichaam te zien als een totaal nieuwe wereld vol gevoelens, weefsels en vormen die ontdekt moeten worden. Het gaat hier om ontdekken, niet om het bereiken van opwinding.

Kies voor deze oefening een tijdstip waarop je je fijn voelt en je 30 minuten tot een uur de tijd voor hebt. Pak bodymilk, olie of poeder wat je prettig vindt.

Als je wilt kun je nu beginnen met een douche of een bad. Als je klaar bent, blijf dan naakt en zoek een makkelijk en warm plekje waar je kunt zitten of liggen.

Doe wat bodymilk, olie of poeder op je armen en benen. Begin langzaam je hele lichaam te onderzoeken. Je armen, benen, handen, voeten, borsten, buik, billen en de binnenkant van je dijen.
Je kunt je ogen dichtdoen of in een spiegel kijken. Richt je helemaal op je gevoel. Laat je niet afleiden door gedachten en als dit wel gebeurt ga je met je aandacht terug naar de plek waar je op dat moment aanraakt en hoe dat voelt.

Raak jezelf op verschillende manieren aan. Hoe voelen de verschillende plekjes op je lichaam? Zijn ze zacht, glad, ruw, gespierd etc.. Je kan zo vaak van positie veranderen als je wilt.

Als je bij de binnenkant van je dijen bent, ga je voorzichtig verder naar je geslachtsdelen. Neem hiervoor de tijd. Hoe voelt je schaamhaar en hoe ziet het er uit?
Hoe voelen je schaamlippen aan? Hoe voelt het gespierde gebied tussen vagina opening en anus? Breng je vingers tussen je schaamlippen. Hoe voelt deze huid aan?
Voel de vormen en de verschillende weefsels. Kun je je clitoris voelen? Voel ook de ingang van je vagina.

Aan het eind van deze oefening kun je nog eens de rest van je lichaam strelen als je dat wilt.


Foldernummer: 0807
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien