U heeft vandaag een embryoplaatsing gehad.Het is belangrijk dat u iedere ochtend doorgaat met het bijhouden van uw gewicht en temperatuur. Wat u drinkt en plast, moet ongeveer gelijk zijn.
Probeer 1,5 tot 2 liter per dag te drinken (gevarieerd), let met name op extra zout inname (denk aan bijvoorbeeld bouillon/soep).
Heeft u last van een opgezette (bolle) buik en/of toename in gewicht meer dan 1kg per dag, neem dan
contact op via:
- ivf@rdgg.nl (met vermelding van uw patiëntennummer en 06-nummer).
- s Avonds of in het weekend (na 14.00uur) kunt u de SEH in Delft bellen: 015 - 260 38 45.
- Het fertiliteitscentrum is in het weekend of feestdagen uitsluitend per mail bereikbaar tot 14.00uur.
Medicatie
Op het formulier welke u heeft ontvangen na de punctie staat aangegeven welke van de onderstaande medicatie u dient te gebruiken.
- Gebruikt u Brevactid 1500IE
Dit doet u volgens het schema dat u heeft meegekregen na de punctie. - Brevactid 1500IE op de aangegeven data (in totaal 3x)
- Gebruikt u Utrogestan capsule
Hiermee bent u gestart op de avond van de punctiedag. - 2x per dag 200mg vaginaal inbrengen (ochtend en avond) gedurende 15 dagen.
- Gebruikt u Progynova tabletten en Utrogestan capsules
Hiermee bent u gestart op de avond van de punctiedag. - 3x per dag 1 tablet a á 2mg oraal en3x per dag 1 capsule á 200mg vaginaal inbrengen.
- Gebruikt u Duphaston tabletten á 10mg
- Hiermee start u 3 dagen na de punctie: in de ochtend, middag en avond gedurende 10 dagen.
Veelgestelde vragen
Ik heb net een embryoplaatsing gehad, ik ga ervan uit dat ik “rustig aan moet doen?”
Als u zich goed voelt, is er uit medisch oogpunt geen bezwaar tegen (zwaar) tillen of lichamelijke inspanning, zoals sporten. De innesteling zal hierdoor niet negatief beïnvloed worden. In principe mag u na de embryoplaatsing de normale gang van zaken weer oppakken en doen wat u anders ook zou doen. Rustig aan doen kan natuurlijk geen kwaad, maar er is nooit wetenschappelijk bewezen dat de kans op een zwangerschap hierdoor wordt beïnvloed. Soms is het echter wel beter om rustig aan te doen, bijvoorbeeld in het geval van een (dreigende) overstimulatie.
In dit geval zijn de eierstokken sterk vergroot en zijn er over het algemeen meer buikklachten dan bij iemand met een “normaal” aantal ei-blaasjes. Als dit het geval is, zal u door de fertiliteitsarts geadviseerd worden om rustiger aan te doen. Ook zal er regelmatig telefonisch
contact met u worden opgenomen door de verpleegkundige.
De IVF behandeling heeft meer embryo’s opgeleverd en er wordt maar 1 embryo geplaatst. Worden de overige embryo’s ingevroren?
Alleen de embryo’s die goed blijven ontwikkelen komen in aanmerking om ingevroren te worden.
Embryo’s die niet of niet goed verder ontwikkelen zullen het invriezen en vervolgens het ontdooiproces vrijwel zeker niet overleven.
Na de plaatsing wordt de ontwikkeling van de embryo,s tot 5 dagen a 6 dagen na de punctie gevolgd. Dan wordt bekeken of de overgebleven embryo's in aanmerking komen om ingevroren te worden. Wanneer dit het geval is, krijgt u binnen 3 weken na de embryoplaatsing schriftelijk bericht thuis hoeveel embryo's zijn ingevroren of dat er geen embryo's zijn ingevroren.
Na 2 weken, en dan?
Als u 2 weken na de embryoplaatsing geen
menstruatie heeft, mag u thuis een zwangerschapstest doen. Ongeacht de uitslag neemt u
contact op met de IVF verpleegkundige via de mail:
ivf@rdgg.nl.
Bij een positieve zwangerschapstest zal er een afspraak gemaakt worden voor een zwangerschapsecho. Bij een
menstruatie en negatieve zwangerschapstest zal de verpleegkundige de vervolgstappen met u doornemen. Zorg ervoor dat u uw patiëntennummer kunt vermelden.
Sterkte met wachten de komende periode.
Het Fertiliteitsteam.