Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Instructie bij seksuele problemen - man

Instructie bij seksuele problemen - man

Sensate focus oefeningen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De bedoeling van deze oefening is uitsluitend om je te leren je aandacht te concentreren op het gevoel in je penis en te ontdekken welke vormen van aanraking je het liefste hebt. Het is niet nodig om een erectie of orgasme te bereiken.

Zorg voor een prettige omgeving om in te oefenen. Je neemt misschien voorafgaande aan de oefening een warm bad. Je lijf inwrijven met een lekker geurende lotion kan ook een goede start zijn.

Streeloefening

Als je daar aan toe bent begin je je slappe penis langzaam en zacht te strelen. Concentreer je op de gewaarwordin­gen die het aanraken teweegbrengt. Je hoeft geen sterke opwinding te voelen of onmiddellijk een erectie te krijgen. Er zijn immers altijd gewaarwordingen, ongeacht of je penis nu stijf is of slap blijft. De zenuwen in je penis reageren altijd op prikkels. Die gewaarwordingen kunnen anders worden als je meer opgewonden raakt. Behalve je penis kun je ook je balzak aanraken en betasten, en de eikel, nadat je de voorhuid hebt teruggeschoven. Ook die lichaamsdelen kunnen prettig en opwindend aangeraakt worden.

Aanraking

Probeer verschillende vormen van aanraking uit. Je kunt bijvoorbeeld strelen over de hele lengte van de penis, of enkel de eikel of de schacht strelen. De bewegingen kunnen ook cirkelvormig zijn. Probeer verschillen in druk en tempo uit, maar beweeg zeker niet te snel. Als je merkt dat een bepaalde manier van aanraken en bewegen je bevalt kun je daar langer mee door gaan.
Speel zo gedurende 15 minuten met je penis. Als je vóór die tijd om is voelt dat je dicht tegen een orgasme zit, stop dan met masturberen. Als je een minuut of twee wacht tot de drang om te ejaculeren is weggeëbd kun je weer verder strelen.

Aandacht

Het is bij deze oefening de bedoeling je aandacht zoveel mogelijk te concentreren op de gevoelens die je bij jezelf aanraken kunt oproepen. Probeer daarom zomin mogelijk aandacht op andere zaken te richten, dus ook niet op een seksuele fantasie.

Ervaring

Schrijf je ervaringen en de gevoelens daarbij op in een logboekje dat je van de therapie bijhoudt. Je kunt hieruit de zaken die je van belang vind bespreken met de seksuologe.


Foldernummer: 0810
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien