Wat is het?
Boezemfibrilleren (of atriumfibrilleren) is een veelvoorkomende hartritmestoornis. Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en vaak ook te hoog. Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar soms is behandeling (in verband met klachten) wel gewenst. Sommige mensen hebben continu boezemfibrilleren, anderen hebben de ritmestoornissen in aanvallen, die op onvoorspelbare momenten kunnen ontstaan.
Ook belangrijk om te weten is dat boezemfibrilleren een chronische aandoening is, en dat klachten vroeg of laat een keer terug zullen komen.
Symptomen
Sommige mensen voelen dat het hartritme van slag is. Klachten bij boezemfibrilleren zijn:
- een onregelmatige hartslag (fladderen)
- hartbonken
- transpireren
- duizeligheid
- vermoeidheid
- kortademigheid
- een beklemmend gevoel op de borst
Niet iedereen heeft evenveel last van boezemfibrilleren. Sommige mensen ervaren alleen een onprettig gevoel.
Hoe ontstaat boezemfibrilleren?
Bij een normaal hartritme ontstaan elektrische prikkels op één plek in de boezems, de sinusknoop. Bij boezemfibrilleren ontstaan deze op meer plekken. Tussen je boezems en kamers ligt de AV-knoop. Meestal laat die elke prikkel door. Maar dit lukt niet als er veel prikkels komen, zoals bij boezemfibrilleren. Dan wordt er maar een deel doorgelaten naar de kamers. Dat zijn er nog steeds meer dan normaal, en de hartslag kan dus ook flink hoger zijn dan normaal. De kamers trekken snel en onregelmatig samen.
Wat te doen bij een nieuwe episode van boezemfibrilleren?
Als het goed is heeft uw arts met u afgesproken wat u moet doen als u opnieuw last krijgt van boezemfibrilleren. Is er afgesproken dat u extra medicatie mag innemen? Dan mag u dit eerst doen en minimaal 24h afwachten. In ongeveer 70% van de gevallen gaat de ritmestoornis namelijk binnen deze tijd weer over, en heeft u geen hulp van het ziekenhuis nodig. Indien de ritmestoornissen niet uit zichzelf overgaan, of als u hevige klachten heeft die niet tot de volgende dag kunnen wachten, kunt u
contact opnemen met het ziekenhuis op nummer 015 - 260 48 73.
Zodra u (6 uur) nuchter bent kan dan eventueel een elektrocardioversie (een reset van het hartritme m.b.v. een elektrische ontlading) plaatsvinden.
Een verpleegkundige zal u te woord staan en u verder helpen.