Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie

Informatie na een kaakchirurgische behandeling

Informatie na een kaakchirurgische behandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Nu u bent behandeld, is het in uw eigen belang dat u de volgende informatie goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit zorgt voor een spoedig herstel. Uiteraard zullen de beschreven klachten niet altijd tegelijk of in dezelfde mate voor komen.

Eten en drinken, roken en alcohol

Napijn

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. Dit neemt normaal gesproken binnen 2 weken af. U kunt de pijn verminderen met paracetamol, te koop bij drogist en apotheek. Hiervan mag u 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg innemen. Na de behandeling kan de behandelend arts besluiten u een sterkere pijnstiller voor te schrijven in de vorm van ibuprofen of codeïne. Deze kunnen gezamenlijk met paracetamol ingenomen worden. De plaatselijke verdoving is meestal na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt.

(Na)bloeding

Na de behandeling wordt er een gaas op de wond geplaatst. U wordt verzocht 15-30 minuten hierop krachtig dicht te bijten. Dit gaasje kunt u zelf na een half uur uit de mond halen en weggooien. Indien het bloeden is gestopt hoeft u verder niets te doen. Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor het lijkt dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval moet u een half uur stevig dichtbijten op een dubbel gevouwen verbandgaas of zakdoek. Bloedt de wond aan de zijkant dan kunt u daar een gaasje of zakdoek aanbrengen en dit met de duim een half uur aandrukken. U mag geen watten gebruiken of tussendoor kijken of het bloeden al is gestopt. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact op met de polikliniek.

Mondhygiëne

De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. U mag de eerste dag daarom de mond niet krachtig spoelen. U kunt de tanden en kiezen normaal met een zachte tandenborstel poetsen, en vanaf de tweede dag ook voorzichtig over de wond en de hechtingen. Vanaf de tweede dag kunt u de mond met lauw zout water spoelen, of met een mondspoeling die uw arts voorschrijft.

Zwelling

Een dikke wang en een blauwgele verkleuring zijn normaal. We raden u aan de wang te koelen met een coldpack of iets anders uit het vriesvak, in bijv. een theedoek gewikkeld (gelieve niet direct op de huid). De zwelling neemt na drie tot vijf dagen af, maar het kan lang duren voordat de zwelling helemaal is verdwenen. Als de zwelling na de derde dag toeneemt, neem dan contact op met de afdeling.

Beperkte mondopening

Ook moeite om de mond open te doen, komt na een operatieve ingreep vaak voor. Iedere dag gaat de mond een beetje verder open. U kunt zelf proberen de mond af en toe wat verder te openen.

Koorts

Koorts, zelfs tot 39°C, is gedurende de eerste dagen normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39°C of blijft de koorts boven 38.5°C langer dan vijf dagen bestaan, neem dan contact op.

Hechtingen

De hechtingen lossen uiteindelijk vanzelf op, maar dit kan wel twee weken duren. Het helpt om het wondje vanaf de tweede dag met een zachte tandenborstel te poetsen. Dan zullen de hechtingen sneller verdwijnen.

Open verbinding naar de kaakholte

Soms steken de wortels van de bovenkiezen uit in de kaakholte. Als deze kiezen worden verwijderd, kan een verbinding tussen de mond- en de kaakholte ontstaan. Zo'n verbinding wordt nauwkeurig met zeer langzaam-oplosbare hechtingen gesloten. Het is belangrijk, dat u daarna drie weken drukverschillen tussen de neus en de mond vermijdt om te voorkomen dat de verbinding weer opengaat. Dus niet hard blazen, zuigen of snuiten. Moet u niezen, houd de mond dan open. De eerste twee dagen kan er nog wat bloed uit de neus komen. Dat is normaal en stopt vanzelf. Het is niet nodig om over de wond te poetsen, wel dient u het gebit goed schoon te houden.

Verdoving

Hoewel de verdoving de rijvaardigheid niet direct beïnvloedt, is het verstandig pas actief aan het verkeer deel te nemen wanneer u zich weer hersteld voelt. Indien kiezen in de onderkaak zijn behandeld, kan het heel soms voorkomen dat het verdoofde gevoel in de onderlip blijft nadat de verdoving is uitgewerkt. Als dat het geval is, vragen wij u contact op te nemen met de polikliniek voor verdere toelichting.

Klachten

Wanneer u klachten heeft over uw behandeling door één van onze medewerkers, laat dat dan weten aan uw behandelend arts. Zo'n gesprek kan zeer verhelderend werken. Bovendien is het voor de arts belangrijk te weten, dat u een probleem heeft. U kunt dan samen zoeken naar een oplossing.

Vragen

Wanneer u aanhoudende pijnklachten heeft en hier vragen over wilt stellen kunt u de polikliniek Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie bellen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Mond-kaak en aangezichtschirurgie: 015 - 260 38 11. De polikliniek is te bereiken van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.

Bij spoedklachten buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene nummer van het Reinier de Graaf: 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0516
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien