U ontvangt deze informatie, omdat u heeft gekozen voor peritoneaaldialyse, een behandeling die u zelfstandig en onder eigen verantwoordelijkheid thuis gaat uitvoeren. Om dit goed te kunnen doen, krijgt u tijdens een persoonlijke training, met behulp van een handboek, schriftelijk en mondeling informatie over de behandeling. Voordat u start met peritoneale dialyse, moeten we bij u een peritoneale dialysekatheter in de buik inbrengen. In deze informatie leest u daar meer over. Wat is een peritoneaal dialysekatheter?
Een peritoneale dialysekatheter is een kunststof slangetje met een totale lengte van ruim 40 centimeter en een dikte van 4 millimeter. Tijdens de ingreep plaatst de chirurg ongeveer de helft van het slangetje bij u in de buikholte. Zo ontstaat een toegang tot de buikholte. Deze toegang is noodzakelijk om peritoneaaldialyse uit te kunnen voeren. De
katheter vergroeit met de buikwand. De plaats waar de
katheter uit de buik komt, noemen we de huidpoort. Het uitwendige deel van de
katheter is ongeveer 10 centimeter lang. Aan het uiteinde van dit slangetje zit een titanium tussenstukje waaraan we een soepele dunne slang koppelen van circa 15 centimeter met een afsluitdopje. Dit is het aansluitpunt van de dialysevloeistofzak.
Kunnen we bij u een peritoneale dialysekatheter inbrengen?
Om te bepalen of we bij u een peritoneale dialysekatheter kunnen inbrengen, verwijst de nefroloog u naar de chirurg voor een gesprek. Heeft u een oproep voor de operatie ontvangen? Dan verzoeken wij u dit telefonisch via (015) 260 41 76 door te geven aan de peritoneaaldialyseverpleegkundige.
Voor de operatie
U krijgt een afspraak voor de polikliniek chirurgie. Hier krijgt u informatie over de operatie. De chirurg beoordeelt of we bij u de
katheter kunnen inbrengen. Dit gebeurt operatief tijdens een dagopname.
De opnamedag in het kort
Voor de operatie moet u nuchter zijn. U mag vanaf middernacht niets meer eten of drinken. Als de ingreep later op de dag plaatsvindt, mag u in de ochtend nog een kopje thee en een beschuit gebruiken. Om een goede ligging van de peritoneaal dialysekatheter te verkrijgen, is het belangrijk dat de darmen en blaas goed leeg zijn. We nemen u op in ons ziekenhuis op de dag van de operatie. Breng uw medicijnen mee. Met de verpleegkundige overlegt u welke medicijnen u op de dag van de ingreep kunt innemen.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan heeft uw arts al eerder met u afgesproken dat u hiermee tijdelijk moet stoppen.
Aftekenen van de huidpoort
We mogen de
katheter niet in een huidplooi plaatsen. Het is de bedoeling dat de
katheter na de operatie niet gaat knellen door een broek- of rokband. De dialyseverpleegkundige komt daarom op de dag van de ingreep langs om de plaats op de buik af te tekenen waar de
katheter uit de buik komt.
Hoe ziet de operatie eruit?
De ingreep duurt ongeveer 45 minuten. We voeren de operatie uit onder algehele narcose. Na de operatie heeft u twee wondjes van ongeveer 1 centimeter in de buik en een huidpoort waar de
katheter uit de buik komt. Deze wondjes zijn afgedekt met een groot verband.
Na de ingreep
Na afloop van de operatie kunt u wondpijn hebben. Aarzel niet om dit aan de verpleegkundige door te geven. Vaak is pijnbestrijding al door de arts voorgeschreven en kan de verpleegkundige de medicatie direct geven. Na de ingreep mag u uit bed voor wassen en toilet. U krijgt op de verpleegafdeling van de dialyseverpleegkundige een vervolgafspraak.
Ontslag en nazorg
De dag na de operatie mag u naar huis. Voordat u naar huis gaat, controleert de verpleegkundige het verband. Het verband op de wondjes van de ingreep en de huidpoort verwisselen we na zeven dagen. Dan spoelt de dialyseverpleegkundige ook de
katheter door.
Merkt u eerder dat het verband vies is of niet goed meer hecht op de wond? Neem dan
contact op met de peritoneaaldialyseverpleegkundige voor extra verzorging van de huidpoort. De peritoneaal dialysekatheter gebruikt u de eerste veertien dagen na de operatie niet. Het wondgebied krijgt daardoor rust en de
katheter de kans om goed in de buikwand vast te groeien. Na deze rustperiode kunt u starten met de peritoneaaldialyse. Wanneer precies is afhankelijk van bloeduitslagen.
Lichamelijke verzorging
Na de operatie kunt u gedurende een periode van circa vijf tot zes weken niet douchen. Pas als de huidpoort goed is genezen, kunt u weer gebruikmaken van de douche. Om de huidpoort goed schoon te houden is het belangrijk dat u deze dagelijks verzorgt. U krijgt van de dialyseverpleegkundige instructies hoe u dit moet doen.
Aandachtspunten en tips:
- Is er sprake van veel wondvocht en lekt het verband thuis door? Neem dan contact op met de Dialyseafdeling.
- Vermijd druk op de huidpoort. Draag comfortabele kleding die geen spanning op de huidpoort geeft. Denk hierbij ook aan de broekband of autogordel.
- Vermijd trekken aan de katheter.
- Vermijd tillen van zware voorwerpen.
Nadere informatie
Aanvullende informatie vindt u in de zorgmap van de Nierstichting.
Vragen of problemen?
Heeft u vragen of doen zich problemen voor? Bel dan met de peritoneaaldialyseverpleegkundige: 015 - 260 41 76. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u de dienstdoende dialyseverpleegkundige bellen: 015 - 260 30 60.